Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ.....

 ....Τζέιμς Γκαλμπρέιθ προς Ευρώπη !!!


Να νικήσουν τους φόβους τους και να διαπραγματευτούν καλεί τους Ελληνες και τους Γερμανούς ο κορυφαίος αμερικανός οικονομολόγος με άρθρο του στη Deutsche Welle.
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, θυμίζει ότι πριν από 54 χρόνια, στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι διακήρυξε: «Να μην διαπραγματευτούμε ποτέ με τον φόβο. Αλλά να μην φοβηθούμε ποτέ να διαπραγματευτούμε». Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος, στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου απηύθυνε αυτήν την έκκληση ως μια ευχή, η αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ενωση να μην οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.
Ο Τσίπρας χαράσσει έναν νέο δρόμο στον χάρτη
Για την κατάσταση στην ευρωζώνη ο Γκάλμπρέιθ συμφωνεί ότι «το πείραμα της τρόικας δοκιμάστηκε. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η Ελλάδα χαράσει τώρα έναν νέο δρόμο. Θα υιοθετηθούν νέες........
πολιτικές για να βοηθηθούν οι φτωχοί και οι ευάλωτοι, για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ενισχυθεί η ανάκαμψη. Αυτές οι πολιτικές δεν απαιτούν τηνέγκριση της Ευρώπης αλλά την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτυχία των μέτρων».
Η αλήθεια και η υποκρισία για το χρέος
Ο αμερικανός οικονομολόγος δηλώνει ξεκάθαρα ότι: «Ενα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί, δεν θα αποπληρωθεί. Συνεπώς το ζήτημα είναι να αποδεχθεί κάποιος την πραγματικότητα ή να συνεχίσει να την αρνείται. Το πρόβλημα είναι ότι με το να επιμηκύνεις την αποπληρωμή του χρέους και αν υποκρίνεσαι ότι θα αποπληρωθεί, σωρεύει χρέος πάνω στο χρέος, καταπιέζοντας την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η αναδιάρθρωση του χρέους δίνει περιθώριο για ανάσα.»
Η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στις απειλές
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ λέει ότι οι ευρωπαίοι έχουν τρία ρόπαλα στα χέρια τους. Την χρηματοδότηση των ελληνικών χρεών, τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας για τις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την «ποσοτική χαλάρωση».«Αυτά τα ρόπαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιβάλουν δια της βίας μια πολιτική απειλών και αντιπαράθεσης. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε αυτές τις απειλές».
Ο άοπλος Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα

Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα πλεονέκτημα στα χέρια της και τονίζει ότι όλα τα βαριά όπλα βρίσκονται στην απέναντι πλευρά.«Όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του μπορούν να αποδείξουν το δίκαιό τους χωρίς απειλές κανενός είδους. Τότε, η σωστή και ηθική κίνηση της άλλης πλευράς θα είναι να πετάξουν τα τρία ρόπαλα, να δώσουν δημοσιονομική ανάσα και να εγγυηθούν την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, ενόσω θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις» καταλήγει ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.

kafeneio