Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ !

Πλήθος "Αγανακτισμένων" κατέκλυσε το Σύνταγμα
Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος και δεκάδες άλλες πόλεις στο πρότυπο των Ισπανών "Αγανακτισμένων". Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας παρέμεναν επί πολλές ώρες περισσότεροι από 20.000 πολίτες, με κεντρικό σύνθημα: "Ξυπνήσαμε". 

Στην πλατεία βρέθηκαν πολίτες όλων των ηλικιών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρχαν κομματικά πανό. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου- κυριάρχησε το σύνθημα "κλέφτες- κλέφτες"- ενώ δεν σημειώθηκαν εντάσεις ούτε υπήρχε τέτοια πρόθεση. Ήταν χαρακτηριστικό ότι συμμετείχαν γονείς με τα παιδιά τους.

Στη συγκέντρωση υπήρξε και πανό- απάντηση στην ισπανική "πρόκληση" (σ.σ. "μην κάνετε φασαρία, οι Έλληνες κοιμούνται" ακουγόταν στην Πουέρτα ντελ Σολ) με τη φράση "Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγουν", καθώς και ένα ακόμα που ανέγραφε το εύγλωττο "Ξυπνήσαμε". 

Οι διοργανωτές είχαν καλέσει τους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και τη στάση των πολιτικών δυνάμεων. Στο κάλεσμα γινόταν λόγος για "ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη", "χωρίς σχέδιο και πλάνο, χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις".

Το "παρών" στο Σύνταγμα έδωσαν και μέλη της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που διαμαρτύρονται για την προοπτική ιδιωτικοποίησης με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.  




Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και σε κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων


Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν από τις έξι το απόγευμα πολίτες της Θεσσαλονίκης. "Βάλτε ξυπνητήρια, ξυπνήστε στις οκτώ, κλείστε την τηλεόραση ελάτε από εδώ" και "ξεσηκωθείτε" ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν πιο πολύ. Στις επτά, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.


Στους 7.000 εκτιμάται ότι έφθασε ο αριθμός των Πατρινών που πήγαν στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Ομάδες συγκεντρωμένων φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής, της κυβέρνησης και των πολιτικών. Οι περισσότεροι ήταν νέοι και νέες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν στην πλατεία μαζί με τις οικογένειές τους.


Τη δική της συμμετοχή είχε και η Λάρισα. Εκατοντάδες Λαρισαίοι, άρχισαν σταδιακά να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και έμειναν μέχρι αργά, διαδηλώνοντας με την παρουσία τους και μόνο, ήσυχα και σιωπηλά, την αγανάκτησή τους για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και σε βάρος των πολιτών.


Εκατοντάδες πολίτες του Βόλου συγκεντρώθηκαν στην παραλία της πόλης, έξω από το κτήριο "Παπαστράτου" διαδηλώνοντας ειρηνικά κατά της κρίσης, αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο. Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ αρκετοί πολίτες "μας ενδιαφέρει να εκφραστούμε χωρίς καμία πολιτική ομπρέλα, να μιλήσουμε για τα προβλήματα μας, τα αδιέξοδα μας την ανασφάλεια που βιώνουμε".


Όσοι συγκεντρώθηκαν στο Ρέθυμνο, επεσήμαναν πως βρέθηκαν όλοι μαζί "χωρίς να ξέρουμε αν αυτό θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα όμως υπάρχει η ανάγκη να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας πως μπορούμε να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε και με άλλους τρόπους πέρα των γνωστών και άχαρων".


Πολλοί νέοι ανέφεραν πως τα σημερινά αδιέξοδα δεν είναι μόνο κληρονομιά από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και αποτέλεσμα μιας παθητικής στάσης που αρκετοί νέοι κρατούν σήμερα. "Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο συμπαρασύρονται οι νέοι που δεν έχουν που να απευθυνθούν, ποιους να συμβουλευτούν, με ποιους να επικοινωνήσουν. Δεν είναι όλα διαφθορά και διαπλοκή. Είμαστε και εμείς που πρέπει να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα και να μην επιτρέψουμε να μας συμπαρασύρει και διαφθείρει η απραξία", δήλωσαν φοιτητές.


Εκατοντάδες "αγανακτισμένοι πολίτες" συγκεντρώθηκαν και στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στα οικονομικά μέτρα. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν από το Διαδίκτυο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέβηκαν στην πλατεία της αγοράς μαζί με τις οικογένειες τους.
Στοίχημα για τους διοργανωτές ήταν να μην υπάρξουν φαινόμενα βίας και να μην γίνει πολιτική καπηλεία, πράγμα που επετεύχθη την πρώτη ημέρα της διαμαρτυρίας.
ΠΗΓΗ:NOOZ.GR