Τρίτη 17 Μαΐου 2011

"ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ"ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ


Την πόρτα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ και μετατάξεων ανοίγει η κυβέρνηση. Τέλος στις «τυφλές» μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στον στενό δημόσιο τομέα, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών,Γιάννης Ραγκούσης,  σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιος δεν είναι άξιος δεν μπορεί να συνεχίσει αυτόματα να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο». 

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε πως, για να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία, το ρόλο της αξιολόγησης των υπό μετάταξη υπαλλήλων από ΔΕΚΟ στο στενό Δημόσιο τομέα θα αναλάβει και θα εγγυηθεί το ΑΣΕΠ. Αν υπάρχει η αξιολόγηση, τότε οι υπάλληλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο μικροσκόπιο του ΑΣΕΠ θα τεθούν το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα, Κρατικές Τράπεζες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι θα γίνει στην πράξη:

Όταν ένας φορέας του δημοσίου τίθεται σε εξυγίανση ή αποκρατικοποίηση, το μη αναγκαίο προσωπικό θα περνά από το κόσκινο του ΑΣΕΠ, το οποίο θα αποφαίνεται για την αποδοτικότητα κάθε εργαζόμενου. Εκτός από την αποδοτικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα κριτήρια αξιολόγησης θα ενταχθούν επίσης τα χρόνια υπηρεσίας, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, το πειθαρχικό μητρώο.

Μαχαίρι στο εφάπαξ

Ειδική εισφορά 3% στους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων ή μείωση 10% στο εφάπαξ τους, σχεδιάζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να καλυφθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι δύο ‘λύσεις‘ που σχεδιάζουν τα Ταμεία Πρόνοιας θα εφαρμοστούν εναλλακτικά ή σε συνδυασμό, αφού πρώτα λάβουν τις αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα δείξουν με στοιχεία την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Δεν αποτελεί πλέον μυστικό, το ότι τα Ταμεία αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, άρα τα δραστικά μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, θεωρούνται δεδομένα.

Να σημειωθεί, ότι την αρχή αναμένεται να κάνει το Ταμείο των Δημοσίων την ώρα που εκκρεμούν  πλέον των 40.000 αιτήσεων για εφάπαξ, με αποτέλεσμα ο χρόνος έκδοσης να αγγίζει πλέον τα δύο χρόνια.

Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο που θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, είναι μείωση του εφάπαξ κατά 10%.

Οι φορείς που χορηγούν εφάπαξ είναι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και οι Φορείς ΔΕΚΟ
ΠΗΓΗ:NOOZ.GR