Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ....

...Την Ισπανία.
Η πλατεία είναι γεμάτη με τον κόσμο που απαιτεί να μπει τέλος. Τέλος στα διεφθαρμένα αλλά και στα ανίκανα υπάρχοντα κόμματα. Ξημερώνει μία άλλη μέρα για την Ισπανία;

Άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, φοιτητές, όλοι μία γροθιά. Συνεννοήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο, σε συζητήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις. Και κατέβηκαν όλοι στην πλατεία. Είναι το κίνημα των εξοργισμένων.
Ματαίως η δημοτική αρχή της Μαδρίτης προσπάθησε να απαγορεύσει την ολονύκτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους, επικαλούμενη την προεκλογική περίοδο. Ακόμα και η αστυνομία προχώρησε σε πολύ ήπιες προειδοποιήσεις και άφησε ουσιαστικά τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να συγκεντρωθούν στην Πουέρτα ντελ Σολ, την "πλατεία Ταχρίρ" της Μαδρίτης, όπως αποκαλείται πλέον, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα "ανίκανα και διεφθαρμένα" πολιτικά κόμματα.
Κόντρα στην αντιλαϊκή διαχείριση της οικονομικής κρίσης από αυτά.
Οι συγκεντρωμένοι σκοπεύουν να μείνουν στην "πύλη του ήλιου" από σήμερα μέχρι και την λήξη των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, το βράδυ της Κυριακής.
Γιατί όμως αυτό; Μόνο επειδή τα κόμματα είναι διεφθαρμένα, ακόμα και ανίκανα;
Όχι. Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να επιτύχουν κάποτε την "democracia real ya", την πραγματική δημοκρατία τώρα, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη, που τους έχουν "κλέψει" οι Ισπανοί πολιτικοί της δεξιάς και της αριστεράς, μαζί με τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Η απόφαση της εκλογικής επιτροπής για απαγόρευση της συγκέντρωσης είχε όπως φαίνεται το αντίθετο αποτέλεσμα: οργίλα μηνύματα στο Facebook και του Twitter, αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων καλούσαν όλη μέρα τους πολίτες σε αντίσταση.
Εκατοντάδες αστυνομικοί παρατάχθηκαν γύρω από την πλατεία, όμως προς τιμήν τους δεν παρενέβησαν.
Άλλωστε ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε πως "βλέπει δίκαιους λόγους" πίσω από το κίνημα διαμαρτυρίας των νεολαίων, παρά το ότι στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στην πολιτική λιτότητας του κόμματος του.
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των "indignados" πραγματοποιούνται από την Τρίτη, μέρα και νύχτα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, τη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη, το Βίγκο και τη Βαλένθια.
Έμπνευσή τους οι " αραβικές εξεγέρσεις και οι θερμές λαϊκές αντιδράσεις στην Ελλάδα και την Ισλανδία".
Στέλιος Μπαμιατζής