Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ο Π ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ....

                  …επιδομάτων πρόνοιας
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
κ. Π. Κουρουμπλή  για την προστασία των επιδομάτων πρόνοιαςΣυζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας των επιδομάτων πρόνοιας.
Ο κ. Π. Κουρουμπλής ανέφερε ότι « χιλιάδες οικογένειες αναπήρων δεν βιώνουν μόνο τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας αλλά και το μαρτύριο των περικοπών από κοινωνικές παροχές που είχαν θεσπιστεί κατά  καιρούς με σκοπό να στηρίξουν  την...

... παραμονή του ανάπηρου προσώπου στο οικογενειακό περιβάλλον. Το επίδομα των περίπου 350€ που λαμβάνουν τα πρόσωπα με αναπηρία δεν μπορεί να θεωρείται εισόδημα της οικογένειας,  αλλά επίδομα που καλύπτει στοιχειώδεις επιπτώσεις  που δημιουργεί η αναπηρία στη ζωή του ίδιου του προσώπου και στο οικογενειακό του περιβάλλον».
Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι ιδιαιτέρως έντονες είναι οι περιρρέουσες πληροφορίες για το ενδεχόμενο περικοπής των προνοιακών επιδομάτων κατά 100€, τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση παραιτείται από αξιώσεις 1,9 δις ευρώ που οφείλει η Siemens. Τα ιδρύματα  Πρόνοιας, πρόσθεσε, είναι έτοιμα να κλείσουν καθόσον έχει σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση και από την άλλη πλευρά ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Προβόπουλος  τόλμησε να «κουρέψει» όχι μόνο τα αποθεματικά των Ταμείων, των νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των ιδρυμάτων της Πρόνοιας.
Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο βουλευτής και για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το σύστημα εξέτασης των υποψηφίων δικαιούχων του επιδόματος, λέγοντας  πως στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), εκκρεμούν περίπου 70.000 περιπτώσεις αναπήρων  που περιμένουν να εξεταστούν για το επίδομα, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο δεν το λαμβάνουν αλλά παραμένουν και ανασφάλιστοι. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «οι εν λόγω δικαιούχοι  θα έπρεπε να λαμβάνουν το επίδομα μέχρι την στιγμή της εξέτασης, διότι δεν είναι δική τους ευθύνη που δεν εξετάστηκαν εγκαίρως».
Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Π. Κουρουμπλή ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι « όλα αυτά τα σενάρια είναι περιρρέουσες πληροφορίες οι οποίες όμως εύλογα δημιουργούν ανησυχία στους πιθανούς αποδέκτες. Δεν διαφωνούμε ότι όντως το επίδομα αναπηρίας  δεν είναι μια γενική εισοδηματική ενίσχυση αλλά κατευθύνεται προς τη βελτίωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του αναπήρου και όχι σε καταναλωτικές συνήθειες. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, τίποτα δεν είναι αποφασισμένο και τετελεσμένο γεγονός». Επιπροσθέτως συμφώνησε ότι πράγματι στα ΚΕΠΑ υπάρχουν σε εκκρεμότητα δεκάδες χιλιάδων αιτήσεις προς εξέταση. Ο μόνος τρόπος, ανέφερε είναι «να ενταθούν οι έλεγχοι και για το λόγο αυτό εξετάζουμε να δούμε  πώς θα γίνει να προκύπτουν πολύ περισσότεροι έλεγχοι ανά εβδομάδα, με πολλές εξεταζόμενες περιπτώσεις ανά έλεγχο».  

Εκ του Γραφείου Τύπου
Παναγιώτη Κουρουμπλή
Κοιν. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Βουλευτή Β΄ Αθήνας
Τηλ: 210 3675826