Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΚΕΔΚΕ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ: ΛΕΦΤΑ ΤΩΡΑ Η ΛΟΥΚΕΤΟ !


«Κόκκινη γραμμή» στην απόδοση των οφειλομένων παρελθόντων ετών (σ.σ.: 214 εκατ. ευρώ), από σήμερα και όχι από τον Οκτώβριο, όποτε και αναμένεται (;) η χώρα μας να πάρει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ και θα μπορούν να αποδοθούν έτσι πόροι στους δήμους, βάζουν οι δήμαρχοι μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (εδώ).
Αυτό, κατέστη σαφές, στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, από τους επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος(ΠΑΣΟΚ), πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (ΝΔ), δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, οι οποίοι δείχνουν να αποδέχονται «σιωπηρά» τη μη διεκδίκηση των μη εγγεγραμμένων στον Προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να...
... συμπτίπτουν με την κυβέρνηση, τουλάχιστον, σε αυτό το σημείο, στο ποσό που τους δίνει: τα 513 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως οι δήμαρχοι βάζουν ως «όριο» για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων, καθώς, όπως λένεκ, σε διαφορετική περίπτωση θα μπει αναγκαστικό λουκέτο, τους ΚΑΠ που έπαιρναν πριν από τη μείωση κατά 30%, δηλαδή το ποσό των περίπου 135 εκατ. ευρώ. Και το ποσό αυτό, όπως λένε οι δήμαρχοι, μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί από τα 96 εκατ. ευρώ Σαμαρά-Σταϊκούρα ( ξεκαθάρισαν ότι από εδώ και πέρα αυτό θα είναι το ύψος των ΚΑΠ, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει ότι ήδη έχει υπογράψει για τη δόση του Αυγούστου) συν τον επιμερισμό διά πέντε του ποσού των 214 εκατ. ευρώ από τα οφείλομενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ), ήτοι περίπου 43 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σε μια προσπάθεια να τονίσει τη δραματική κατάσταση πολλών δήμων, έκανε λόγο -όπως και στη συνάντηση με Σαμαρά- για 40 ΟΤΑ που θα κλείσουν το Σεπτέμβριο επειδή δε θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και να διατηρήσουν τις κοινωνικές τους δομές.
Ασκούνης: Κινητοποιήσεις
με βάση τις απαντήσεις Στυλιανίδη
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στην ομιλία του προς το δ.σ. είπε: «Αύριο στο Συνέδριο θα υπάρξει μια τελευταία προσπάθεια για το μείζον θέμα για το οποίο δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση και λύση, δηλαδή για τα ΠΟΕ και τον επιμερισμό τους. Μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, θα υπάρξει και η επίσημη τοποθέτησή μας».
Να σημειωθεί ότι, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, σε σχετική πρόταση προς το έκτακτο συνέδριογια τον τρόπο αντίδρασης της Αυτοδιοίκησης  θα καταλήξει το δ.σ. της ΚΕΔΕ σε νέα έκτακτη συνεδρίαση του αμέσως μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο έκτακτο συνέδριο.
Τζανακακούλης: Τα χρήματα
των ΠΟΕ ή κινητοποιήσεις
Ο επικεφαλής της ΝΔ σημείωσε: «Είπαμε να μας δώσουν το μερίδιο από τα 214 ευρώ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μάς είπε ότι δεν έχει ταμειακό υπόλοιπο. Πεποίθησή μου είναι ότι θα δώσει λύση τελικά. Θέλω να πιστεύω ότι θα μας δώσει 30-40 εκατ. ευρώ, διότι δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Εάν δε δοθούν, δε βλάπτει να κάνουμε  και καμιά κινητοποίηση».
Ιωακειμίδης: Δε μας φτάνουν
οι καλές προθέσεις, λύσεις τώρα
Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογράμμισε από την πλευρά του: «Συμμερίζομαι την καλή διάθεση Σαμαρά, αλλά δε φτάνει. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε με βαση καλές προσθέσεις. Δεν μας λέει τίποτε ότι θα πάρουμε ΣΑΤΑ ή ΠΟΕ τον Οκτώβριο και, βεβαίως, δεν μπορούμε να δεχθούμε οι ΠΟΕ ή η ΣΑΤΑ να συμπληρώσουν τους ΚΑΠ. Αν δεν έχουμε απαντήσεις, τότε πάμε σε κινητοποιήσεις. Και το πιο σημαντικό είναι δεν είναι ότι δεν πήραμε τα 300 εκατ. ευρώ».
Τσόκας: Κινητοποιήσεις άμα
δεν πάρουμε και τα 300 εκατ. ευρώ
Ο επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας (ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ), πρώην δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τσόκας υπογράμμισε: «Ακόμα και με την τελευταία υποχώρησή μας, δεν αποδέχθηκε την πρόταση ο κ. Σταϊκούρας με ύφος τελείως ψυχρό. Εγώ δε δέχομαι να μη διεκδικήσουμε τα 300 εκατ., και μετά το Συνέδριο πρέπει να πάρουμε απόφαση για κινητοποιήσεις».
Παντελάκη: Άμεση απάντηση
με δυναμικές κινητοποιήσεις
Εκ μέρους του ΚΚΕ, η δημοτική σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη τόνισε: «Μας έχουν κάνει πολύ μείωση πόρων, και δε δεσμεύθηκαν πως υπάρξει και νέα μείωση το 2013-14. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις πρέπει να είναι η άμεση απάντησή μας».
 Νοοz.gr