Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

Εκδηλώσεις στον περιβάλλοντα χώρο του ανακτόρου «Αχίλλειον»
Εκδηλώσεις στον περιβάλλοντα χώρο του ανακτόρου «Αχίλλειον»Μουσείο θα παραμείνει το ανάκτορο «Αχίλλειον», ενώ οι γύρω γοητευτικοί του χώροι πήραν το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να φιλοξενήσουν στο μέλλον κάποιες λειτουργικές χρήσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στο να παραμείνει το μνημείο οικονομικά αυτάρκες. 

Τα μέλη του ΚΣΝΜ γνωμοδότησαν προχθές ομόφωνα υπέρ της μερικής ανάκλησης της ...

...υπουργικής απόφασης του 1979 που αφορούσε τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του ανακτόρου «Αχίλλειον», του περιβάλλοντα κήπου και μίας έκτασης 2 χλμ. γύρω από αυτό. Ο αρχικός χαρακτηρισμός δεν μειώνεται, αλλά αντίθετα ενδυναμώνεται και αναβαθμίζεται όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο, καθώς το μόνο που αλλάζει είναι η κήρυξη μόνο των νεωτερικών προσθηκών. 

Ο λόγος για τα βοηθητικά κτίσματα και τις επιμέρους κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο του ανακτόρου «Αχίλλειον», στην περιοχή Γαστούρι της Κέρκυρας, φερομένης ιδιοκτησίας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ.

Αξιολογώντας αναλυτικά όλα τα σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί να παρουσιάζει το καθένα από αυτά τα κτίρια, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία τα κελύφη του Θυρωρείου και του κτιρίου του Βαρόνου, καθώς το εσωτερικό τους έχει αλλοιωθεί, η περιμετρική τοιχοποιία του κτιρίου των στρατώνων και οι όψεις του σωζόμενου ισόγειου κτιρίου της παραλιακής ζώνης. 

Ο προσδιορισμός των χρήσεων για το καθένα από αυτά για την ανάδειξη του συνολικού κτιριακού συγκροτήματος δεν είναι ακριβής αλλά γενικότερος, καθώς η κάθε μελλοντική ενέργεια θα περάσει για εξέταση από το ΚΣΝΜ.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος του Σαββάτου», οι εκπρόσωποι της ΕΤΑ ΑΕ Γιάννης Ξυπόλητος και Έφη Δεληνικόλα είπαν πως σκέφτονται να διατηρήσουν το κεντρικό ανάκτορο ως μουσειακό χώρο με υποστηρικτικές λειτουργίες (ίσως ακόμη και με ένα εστιατόριο), ενώ ο κ. Ι. Δημακόπουλος (μέλος του ΚΣΝΜ) πρότεινε επίσης ο χώρος να χρησιμοποιείται και ως πιθανή κατοικία για υψηλά πρόσωπα. Το κτίριο του Βαρόνου (ή της Φρουράς) ενδέχεται να γίνει χώρος εστίασης, το Αίθριο των Μουσών χώρος εκδηλώσεων, των στρατώνων γραφεία με υποστηρικτικές λειτουργίες (μηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.ά.), ενώ το Θυρωρείο όπως και σήμερα θα λειτουργεί ως εκδοτήριο εισιτηρίων, ενώ προβλέπονται και βοηθητικοί χώροι (χώροι φυλάκων, αποθήκες κ.α). 

Οι χρήσεις και οι επιμέρους υποδομές (τουαλέτες, πάρκινγκ κ.ά.), που μπορεί να χρειαστούν, θα εξεταστούν επίσης αναλυτικά και προσεκτικά στο άμεσο μέλλον. Στόχος, πάντως, είναι το ανάκτορο να γίνει μουσείο του εαυτού του και να αναδειχτούν οι επιμέρους υποδομές.


Newsbeast.gr