Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ....


«ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ»
 &
«ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 12:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα και οι στόχοι του «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας», καθώς και του νεοϊδρυθέντος φορέα της διοργάνωσής του «Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού». Η παρουσίαση έγινε από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» κ. Άντζελα Γκερέκου, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Διονύση Γραμμένο και τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» κ. Διονύση Βίτσο. Παρέμβαση έκανε ο Πρέσβης της Αυστρίας Δρ. Michael Linhart, ενώ η εκδήλωση συντονίστηκε από τον κ. Αλέξη Κωστάλα.


Η κ. Γκερέκου  τόνισε ότι ...
«η πρωτοβουλία της δημιουργίας του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» και η διοργάνωση του «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας», ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων, εκλεκτών φίλων και σημαντικών ανθρώπων ο καθένας στον τομέα του, με τους οποίους μοιραστήκαμε τι ίδιες σκέψεις, τους ίδιους προβληματισμούς, τους ίδιους στόχους και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια κίνηση, η οποία πρώτα απ’ όλα θα αντανακλά το «κοινό νήμα» που ενώνει όλους μας: την αγάπη μας για τα Επτάνησα και την Κέρκυρα – χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι όλοι έχουμε υποχρεωτικά και δεσμούς καταγωγής με τα Επτάνησα ή την Κέρκυρα». Η κ. Γκερέκου  ανέφερε «ότι ο σκοπός μας ήταν εξ’ αρχής διπλός:  μέσα από τη διοργάνωση αυτών των πολιτιστικών προγραμμάτων, να συμβάλουμε αφ’ ενός στην αναζωογόνηση  της καλλιτεχνικής κίνησης και παραγωγής στα Επτάνησα και αφ’ ετέρου να προβάλουμε τα Επτάνησα και την Κέρκυρα κυρίως στο διεθνή χώρο, προωθώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εικόνα τους ως τουριστικών προορισμών. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό, να δημιουργήσουμε «θετικούς λόγους» και αφορμές για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή των Ιονίων, που η τοπική τους οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό. Και με την έννοια αυτή, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ταυτόχρονα μια πολιτιστική αλλά και μια αναπτυξιακή διάσταση». Για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε η κ. Γκερέκου, όλες οι εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας» θα διεξαχθούν σε γνωστούς μνημειακούς χώρους της Κέρκυρας, όπως το Αχίλλειο, το Παλάτι, η Ιόνιος Ακαδημία, κ.α. Η κ. Γκερέκου έκανε επίσης ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Διονύση Γραμμένου, ο οποίος όπως είπε είναι «ένα μέλος της Ελλάδας που ακόμη ακτινοβολεί στο εξωτερικό με το μουσικό έργο και την παρουσία του», ενώ αναφέρθηκε και ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς του εγχειρήματος, όπως το «Ίδρυμα Λάτση», η Aegean, ο χορηγός επικοινωνίας ΕΡΤ, οι τοπικοί φορείς όπως ο Δήμος Κέρκυρας ή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κ.α., επισημαίνοντας ότι «χωρίς αυτούς, η προσπάθεια μας δεν θα ήταν καν δυνατή».

Ο Αντιπρόεδρος του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» κ. Βίτσος, τόνισε ότι σκοπός τόσο του Κέντρου, όσο και του Φεστιβάλ είναι η οικονομική του αυτονομία αλλά και η επέκτασή του σε όλα τα νησιά του Ιονίου, καλύπτοντας το δυνατόν περισσότερες μορφές καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας. «Θέλουμε μέσα από την πρωτοβουλία αυτή» είπε ο κ. Βίτσος, «να αναδειχθούν οι νέοι και δυναμικοί άνθρωποι των Επτανήσων και πολύ γρήγορα όλη αυτή η προσπάθεια, να περάσει στα δικά τους χέρια». Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Διονύσης Γραμμένος, επισήμανε ότι στόχος είναι «το Φεστιβάλ, να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός σε βάθος χρόνου» και παρουσίασε τις εκδηλώσεις του προγράμματός του.

Η εκδήλωση της τρίτης ημέρας του Φεστιβάλ (10 Ιουλίου) με το κονσέρτο της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης, τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και με την ευκαιρία αυτή, ο Αυστριακός Πρέσβης Δρ. Michael Linhart, σε παρέμβασή του υπενθύμισε τους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς της Αυστρίας με την Ελλάδα και ειδικά με την Κέρκυρα. «Αν και η Ελλάδα και η Αυστρία είναι μικρές χώρες σε μέγεθος, στο θέμα της παραγωγής πολιτισμού, είμαστε μάλλον ‘υπερδυνάμεις’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Linhart, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία της Πρεσβείας με το «Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού» και το «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας», ευχόμενος κάθε επιτυχία.


Ακολουθεί το πρόγραμμα του «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας».


«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2011»

Συναυλίες
  
Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011
Ώρα 21:00
Παλάτι Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου 
Anneleen Lenaerts, άρπα
(Σόλο αρπίστρια της
Wiener Philharmonker)

Gabriel Fauré (1845-1924)           Impromptu in D flat Major, Op. 86
Franz Liszt (1811-1886)                 Un Sospiro
Pjotr Tchaikovsky (1840-1893)    Fantaisie
Frédéric Chopin (1810-1849)       Nocturne Op. 48, No 1
                                                           Polonaise Op. 64
Franz Liszt (1811-1886)                 Liebesträume
Bedřich Smetana (1824-1884)     Vltava (The Moldau)
______________________________________________________  

 Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011
Ώρα 21:00
Αχίλλειο

Arriaga Quartet
Sonja Park, Πιάνο

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)       String Quartet No. 6 in F minor, Op. 80
Franz Schubert (1797-1828)                            Quartettsatz in C minor Op.posth
 String Quartet No. 14 in D minor, “Death and the    Maiden”: 2nd movement Andante con moto
Johannes Brahms (1833-1897)                        Piano Quintet in F minor, opus 34


Κυριακή , 10  Ιουλίου 2011
Ώρα 21:00
Ιόνιος Ακαδημία


Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης
Διονύσης Γραμμένος, κλαρινέτο και διεύθυνση Ορχήστρας (Weber,Mahler)

Antonín Dvořák (1841-1904)                   Serenade for Strings in E major, Op. 22
Samuel Barber (1910-1981)                    Adagio for Strings
Gustav Mahler (1860-1911)                     Adagietto (from Symphony No 5)
Carl Maria von Weber (1786-1826)          Clarinet Quintet in B Flat Major, Op. 34



Θέατρο

Δευτέρα , 11  Ιουλίου 2011
Ώρα 21:00
Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου»
Θεατρική Ομάδα «Vice Versa»
«Πλούτος» (Αριστοφάνη)