Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ


newspapers_1Με τους «αγανακτισμένους» αλλά και την επόμενη μέρα του νέου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας που συμφώνησε η Αθήνα με την τρόϊκα ασχολούνται την Δευτέρα τα ξένα ΜΜΕ. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά τη Δευτέρα εκστρατεία για να διασφαλίσει τη νέα συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας, επιβάλλοντας νέα μέτρα λιτότητας σε ένα έθνος που ήδη έχει εξεγερθεί κατά της διαφθοράς και της οικονομικής κακοδιαχείρησης» αναφέρει το Reuters, τονίζοντας...
...Η αναταραχή αυξάνεται ακόμα και στις τάξεις του κ. Παπανδρέου, εξαιτίας των επιπτώσεων που θα έχουν περικοπές που απαιτεί η συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ».
Σε αυτό το κλίμα τονίζουν οι «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές επιδομάτων, αλλά και τις λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικών Μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει το κλείσιμο εκατοντάδων παρωχημένων κρατικών οργανισμών, περικοπές επιδομάτων προς τους δημοσίους υπαλλήλους και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει το νέο πακέτο Ε.Ε .- ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα και η ευρωζώνη εξαγόρασαν ακόμη λίγο χρόνο» γράφει η ίδια εφημερίδα στη στήλη LEX.
Το νέο πακέτο βοήθειας
Την ίδια ώρα τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και μεγάλες οικονομικές εφημερίδες ασχολούνται με το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Για πακέτο που ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ κάνει λόγο το χρονικό διάστηµα έως το 2014 κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
«Η τρόικα πρέπει να διαθέσει ένα µεγάλο ποσό, ύψους 100 δισ. ευρώ και πλέον, σε περίπτωση που οι Ελληνες εξαρτώνται και κατά τα έτη 2013 και 2014 από ξένη βοήθεια», υποστηρίζει το «Spiegel» και αποδίδει την αύξηση της βοήθειας στα κρατικά οµόλογα, για τα οποία θα χρειαστεί αναχρηµατοδότηση το 2014.

Η χρηµατοδότηση είναι πιθανό να έρθει µε την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταµεία και άλλοι επενδυτές που κατέχουν οµόλογα του ελληνικού ∆ηµοσίου συµφωνήσουν να τα ανταλλάσσουν µε νέα µεγαλύτερης διάρκειας για να συµβάλουν στην κάλυψη του χρηµατοδοτικού ελλείµµατος της χώρας για τα επόµενα τρία χρόνια, αναφέρει το «Spiegel», επικαλούµενο παράγοντες από το γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ∆ΝΤ.
Τη Δευτέρα δηµοσίευµα της «Wall Street Journal» επικαλούμενο πληροφορίες από αξιωματούχους στο Βερολίνο υποστηρίζει ότι υπάρχει συµφωνία µεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης προκειµένου να προτείνουν τη συµµετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα µε περίπου 30 δισ. Ευρώ.
Οι πιστωτές θα ανταλλάξουν οµόλογα που κατέχουν µε άλλα µε µεγαλύτερο χρόνο αποπληρωµής, διάρκειας 3½ µε 7 χρόνων. Το σχέδιο θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από τον Ιούλιο, όταν πλέον θα έχει αποφασιστεί και νέο πακέτο διάσωσης στο Eurogroup της 20ής Ιουνίου.
Μάλιστα η γερµανική «Welt am Sonntag» υποστηρίζει ότι το γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών έχει επεξεργαστεί σχέδιο εθελοντικής επιµήκυνσης µε τη συµµετοχή των ιδιωτών. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι το εσωτερικό έγγραφο του γερµανικού υπουργείου Οικονοµικών έχει ήδη σταλεί στις χώρες της ευρωζώνης και αναφέρει ότι το Βερολίνο θα προτείνει επιµήκυνση όλων των υπαρχόντων ελληνικών οµολόγων για επτά χρόνια µε τρόπο ώστε η διευθέτηση να µη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός (credit event). Σύµφωνα τη «Welt», οι πιστωτές που κατέχουν οµόλογα που λήγουν το 2012, το 2013 και το 2014 καλούνται να τα ανταλλάξουν εθελοντικά µε νέα που θα έχουν περίοδο αποπληρωµής επτά ετών, ενώ κίνητρο θα είναι µία «ρήτρα συλλογικής δράσης» αν δεν βρεθούν αρκετοί κάτοχοι οµολόγων για να συµµετάσχουν στο νέο σχέδιο.
Πάντως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής οµάδας των Χριστιανοδηµοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά µε την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα είναι ακόμη στον αέρα.

Ανάλυση: Σ. Θεοδώρου