Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ Ι.Ν

 ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 Τα φλέγοντα ζητήματα του γενικού νοσοκομείου της Κέρκυρας έθεσαν σήμερα στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, τα μέλη του σωματείου εργαζομένων στο γενικό νοσοκομείο Κέρκυρας, Ντίνα Ιωάννου, Θεόδωρος Βαρότσης, Πίτσα Γκίκα και Γιάννης Βενέτης.

  Αφορμή για τη συζήτηση αυτή στάθηκε η πληροφορία ότι το γενικό νοσοκομείο της Κέρκυρας θα ενταχθεί διοικητικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, κάτι με το οποίο διαφωνούν και οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα.

   Μιλώντας για το θέμα αυτό η Πρόεδρος των εργαζομένων, Ντίνα Ιωάννου, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να περικόψει δαπάνες και μέσω του τρόπου αυτού, κάτι το οποίο, όπως είπε η Πρόεδρος, δεν...
...προκύπτει αν ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα.

   Επίσης, τόσο η κ. Ιωάννου όσο και τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου, αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου που προκύπτουν αφενός από τη γραφειοκρατία και από την έλλειψη προγραμματισμού και αφετέρου από χρονίζουσες άλυτες καταστάσεις.

   Χαρακτηριστικό του γεγονότος αυτού είναι να εκκρεμούν προσλήψεις προσωπικού οι θέσεις των οποίων έχουν προκηρυχθεί από το 2004!

Ελλείψεις και στο ΕΚΑΒ

 Αναφορά έγινε, επίσης, στο ΕΚΑΒ που υπολειτουργεί, ενώ θέματα δεν προωθούνται και εξ αιτίας του ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το Υπουργείο αν η υφιστάμενη διοίκηση (που λειτουργεί άτυπα) θεωρείται νόμιμη.
   Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας για τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων και για να προλάβουν δυσμενείς εξελίξεις, θα προκαλέσουν την προσεχή Τετάρτη στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να διατυπωθούν τα αιτήματα και να κοινοποιηθούν, με τη μορφή ενιαίου ψηφίσματος, στον Υπουργό Υγείας.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ενημέρωση από τους διοικητές όλων των νοσοκομείων

   Εξάλλου, πριν λίγες ημέρες, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, είχε αποστείλει προς όλους τους διοικητές των νοσοκομείων αλλά και τα σωματεία εργαζομένων επιστολή, για να τους ζητήσει ενημέρωση επί των προβλημάτων και να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης ικανοποίησης των αιτημάτων.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη

   Ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ως γιατρός αλλά και άτομο με εκφρασμένη – από κάθε θέση – την ευαισθησία μου για τον Τομέα της Υγείας και την Παροχή Υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες των Ιονίων Νήσων,

   Θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε - εγγράφως – για την ακριβή κατάσταση λειτουργίας των νοσοκομείων που διοικείτε, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε τόσο εσείς όσο και το νοσοκομειακό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας).

   Ο λόγος για τον οποίο σας ζητώ την ενημέρωση αυτή, είναι αφενός η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την κατάσταση Υγείας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αφετέρου η γνωστοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στα νοσοκομειακά ιδρύματα των νησιών μας.

   Απώτερος στόχος της ενέργειας αυτής είναι η διατύπωση, από τη μεριά της Περιφέρειας, ενός συνολικού υπομνήματος, που θα περιγράφει την κατάσταση και θα περιλαμβάνει τα αιτήματα, προκειμένου να διεκδικήσουμε από κοινού την ικανοποίησή τους από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

   Θεωρώ ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα απαιτεί ένωση δυνάμεων, συνεργασία και ισχυρή αγωνιστική δράση. Για το λόγο αυτό επιζητώ τη συνεργασία σας και την αμοιβαία βοήθεια.

Απόφαση Περιφερειάρχη

   Αυτό που ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε στους εργαζόμενους, μετά το πέρας της σύσκεψης, ήταν να ορίσει έναν περιφερειακό σύμβουλο, ο οποίος θα ασχολείται συστηματικά με ζητήματα υγείας στην Περιφέρεια, ενώ θα προχωρήσει κάθε πράξη (εγκρίσεις, υπογραφές κλπ.) που θα διευκολύνει τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η έλλειψη πινακίδων σε ασθενοφόρο του πρώην Δήμου Εσπερίων που πέρασε στο νοσοκομείο και δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.

   Σημειώνεται, τέλος, ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, ο οποίος κατέθεσε τόσο την εμπειρία του, ως γιατρού στο νοσοκομείο, όσο και τη θέση του ως Αντιπεριφερειάρχης ο οποίος υποστηρίζει τη δημόσια υγεία, κάτι το οποίο θεωρούν μέγιστη αναγκαιότητα και οι εργαζόμενοι.