Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στέφανος Γκίκας: Ο Συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια του Στρατεύματος.
 Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τον Συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά και την τελευταία αποφάση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται και να προχωρούν στην ίδρυση Ενώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, προέβη στις παρακάτω δηλώσεις, απόσπασμα των οποίων μεταδόθηκε από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, την ...
...Τρίτη 21 Ιουνίου 2011:

«Καταρχήν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την απόφαση. Πάντως  οι πληροφορίες που έχουμε  κάνουν λόγο,  ότι τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκριναν ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις,  έχουν μεν δικαίωμα στον Συνδικαλισμό, αλλά  σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα και όχι με βάση τον κλασσικό συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.  Αναίρεσαν μάλιστα  απόφαση του Εφετείου που είχε απαγορεύσει κάθε σχετική συνδικαλιστική προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η ανάπτυξη Συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν θα σφυρηλατήσει την πειθαρχία, ούτε το στρατιωτικό πνεύμα θα προάγει, ούτε το ζήλο για το στρατιωτικό επάγγελμα θα ενδυναμώσει. Άρα δεν είναι προς το συμφέρον του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι και η επίσημη  θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι απόλυτα  κατανοητό, ότι ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας μας, όπου επιτρέπεται ο Συνδικαλισμός. Ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ευαίσθητος, με ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες,  συγκεκριμένη αποστολή και έργο. Χρέος όλων,  είναι να προστατέψουμε το αξιόμαχο του Στρατεύματος και να αποθαρρύνουμε «διαλυτικά» φαινόμενα, όπως ο Συνδικαλισμός.

Παρότι και  η κυβέρνηση -  όπως είπε ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης – επί της αρχής  διαφωνεί με τον Συνδικαλισμό στο Στρατό, εν τούτοις ο ίδιος, άφησε κάποιο παράθυρο,  επικαλούμενος τα «ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα». Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μην ενθαρρύνει τέτοιες καταστάσεις, αλλά  πρωτίστως να φροντίσει να βελτιώσει τις συνθήκες και τα κακώς κείμενα στο Στράτευμα, ώστε να μην ευνοείται η όποια συζήτηση για Συνδικαλισμό.

Θεωρώ εν κατακλείδι, ότι ο Συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια του στρατιωτικού οικοδομήματος και άρα δεν  πρέπει να  υλοποιηθεί.».