Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ο "ΜΙΚΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ"

Είχε χαθεί και ανακαλύφθηκε πρόσφατα
Σε έκθεση ο «Μικρός Χριστός των Χεριών»
Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα φιλοξενηθεί ένα μοναδικό αριστούργημα της αναγεννησιακής τέχνης του ζωγράφου Pintruricchio. «Ο Μικρός Χριστός των Χεριών» θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Pinturicchio - Il Bambini Gesu Delle Mani - Ένας χαμένος πίνακας ξαναβρέθηκε».

Πρόκειται για εξαιρετικό ...

...κομμάτι τοιχογραφίας, μοναδικής τεχνοτροπίας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τoν ιστορικό τέχνης Franco Ivan Nuciarelli. Αποτελεί ένα έργο-σταθμό στην ιστορία της τέχνης που χάθηκε και ξεχάστηκε με τα χρόνια και το οποίο για πρώτη φορά μετά την εύρεσή του ταξιδεύει εκτός Ιταλίας.

Ο πίνακας ζωγραφίστηκε για να διακοσμήσει τα διαμερίσματα του Πάπα Αλέξανδρου VI το 1492 και απεικονίζει την Παναγία να κρατά τον μικρό Χριστό ο οποίος ευλογεί, ενώ ένα άλλο χέρι κρατά τα πόδια του.

Η σημασία του πίνακα δεν είναι μόνο ότι αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της ζωγραφικής του 15ου αιώνα, αλλά το γεγονός ότι μέσα από το έργο αυτό ο καλλιτέχνης εξιστορεί την πολιτική, την κοινωνική και την ηθική πλευρά της καθημερινής ζωής ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της εποχής του, του Πάπα Αλέξανδρου Βοργία και της οικογένειας του.
Newsbeast.gr