Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ : ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... "ΧΑΟΣ"

Δεν βρίσκουν άκρη οι αρχαιολόγοι στον τύμβο Καστά Οι θεωρίες που λένε ότι δεν είναι ένας απλός τάφος

  Αμφίπολη: και στο βάθος... “χάος” - Δεν βρίσκουν άκρη οι αρχαιολόγοι στον τύμβο Καστά - Οι θεωρίες που λένε ότι δεν είναι ένας απλός τάφος

- Πρόκειται για έναν απλό τάφο ή οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε ένα ιερό;
- Μυστήριο στον τάφο της Αμφίπολης με την είσοδο που δεν οδηγεί πουθενά
- Δεν έχει έρθει στο φως ούτε το 5% του μνημείου που κρύβει τεράστιες εκπλήξεις


 Οι θεωρίες πάνε κι έρχονται. Ακόμη και οι ειδικοί που μετέχουν στην αρχαιολογική ομάδα που κάνει την ανασκαφή δεν είναι σε θέση να πουν κάτι με βεβαιότητα για το μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Εκτός και εάν υπάρχουν ευρήματα που δεν έχουν δημοσιευτεί, ουσιαστικά μιλάμε για την αποκάλυψη ενός ελάχιστου τμήματος του μνημείου που δεν μπορεί παρά να δώσει την εικόνα από ένα μόνο κομμάτι ενός τεράστιου, κατά τα άλλα, παζλ.
Η μικρή είσοδος στον τέταρτο τοίχο δημιουργεί νέες θεωρίες
 
Τα ευρήματα έχουν μπερδέψει τους περισσότερους από τους επιστήμονες που παρακολουθούν όσα δημοσιεύονται.

Πρόκειται για ένα μνημείο τεράστιο με μια μόνο είσοδο η οποία φτιάχτηκε με υπερπολυτελή υλικά και αγάλματα, αρχικά για να οδηγεί σε έναν χώρο που θα μπορούσε να επισκέπτεται κάποιος (αυτό δείχνει το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πόρτες) ενώ στη συνέχεια έγινε σφράγιση του χώρου με τοίχο και αναχώματα.
 
Αυτό δεν είναι όμως το μόνο αντιφατικό σημείο.

Μιλάμε για ένα μνημείο τεραστίων διαστάσεων με μια μόνη είσοδο και ένα μόνο κτίσμα, ως τώρα τουλάχιστον, που δεν καλύπτει παρά ένα ελάχιστο τμήμα τμήμα του λόφου.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει αποκαλύψει παρά μόλις 20-23 μέτρα ενός τύμβου με διάμετρο κοντά στα 80 μέτρα.
Τεράστιο το μνημείο για να είναι ένας απλός τάφος λένε οι ειδικοί
 
Μάλιστα ενώ η διάμετρος έχει σχεδόν αποκαλυφθεί απ' το υπόλοιπο τμήμα του λόφου μόνο η είσοδος έχει μπει σε διαδικασία αποκάλυψης.
Και τα μυστήρια συνεχίζονται.
 
Ενώ όλα έδειχναν ότι μιλάμε για έναν μακεδονικό τάφο με πολλές πρωτοτυπίες ξαφνικά στον τελευταίο θάλαμο και αυτά τα δεδομένα άλλαξαν.

Εντοπίστηκε μια είσοδος μικρότερη και πολύ πιο φτωχική απ' τις άλλες που προς το παρόν οδηγεί στο... πουθενά.
Για την ακρίβεια οδηγεί σε έναν χώρο που μοιάζει υπόγειος και αρκετά βαθύς... Τουλάχιστον 7 μέτρα όπως λένε οι πληροφορίες από τις έρευνες.

Όμως κανείς δεν μπορεί να πει εάν οδηγεί σε θάλαμο, εάν είναι διάδρομος και πλέον δημιουργεί και ερωτήματα.
Είναι τελικά τάφος το μνημείο ή η περίλαμπρη είσοδος οδηγεί τελικά σε κάτι άλλο;

Σε ένα ιερό, σε έναν χώρο λατρείας;
Πλέον μέσα σε όλα τα άλλα ερωτήματα και τις θεωρίες προστίθενται και αυτά
Μάλιστα τα νέα σενάρια ενισχύονται από το γεγονός ότι ως τώρα (επισήμως τουλάχιστον) δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση για το παραμικρό ταφικό εύρημα.

Δηλαδή οι αρχαιολόγοι έφτασαν σε βάθος δεκάδων μέτρων, υποτίθεται μια ανάσα από τον προθάλαμο ή και τον ίδιο τον νεκρικό θάλαμο, αλλά ακόμη δεν έχουν εντοπίσει το παραμικρό...

Ούτε αγγεία, ούτε κάποια άλλη ένδειξη ταφής.
Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του μνημείου ή γιατί το μνημείο δεν είναι ταφικό, αναρωτιούνται πλέον κάποιοι...

Πηγη: Νewsit.gr