Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ! ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΝΙΚΗΣ!!!!

Σήμερα οι ανακοινώσεις !!!

H περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης
H περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης
Σε λίγες ώρες η ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσουν τα νέα ευρήματα από τον τάφο καθώς και την εξέλιξης της ανασκαφής.
Ηδη, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν καθώς υπάρχουν φήμες ότι θα ανακοινωθεί κάτι πολύ σημαντικό, ίσως σημαντικότερο κι από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες που έχουν βρεθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες κάποιου μεγάλου αγάλματος που θα επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του μνημείου.
Σύμφωνα με το amfipolinews.blogspot.gr πριν από αρκετούς μήνες - πρν ακόμα ανακαλυφθούν οι Σφίγγες στην είσοδο του τάφους εντοπίσθηκε άγαλμα της θεάς Νίκης.
Αναπαράσταση της Θεάς Νίκης
Αναπαράσταση της Θεάς Νίκης
Αυτό έγινε στις ανασκαφές στον περίβολο του τύμβου. Αν όντως έχει συμβεί αυτό, τότε είναι απορίας άξιο γιατί δεν ανακοινώθηκε αυτό το εύρημα.
Επίσης, ενδεχομένως να δοθούν πληροφορίες για το αν συνεχίζεται το μνημείο και μετά τον τρίτο θάλαμο, μετά την απομάκρυνση των χωμάτων.

Ποιά ήταν η θεά Νίκη

Σύμφωνα με το wikipedia, η θεά Νίκη προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Αδέρφια της ο Κράτος, ο Ζήλος και η Βία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν επικράτησε η λατρεία του Δία ως αρχηγού των θεών, η Νίκη και τα αδέρφια της έγιναν ακόλουθοί του. Σύμφωνα με άλλο μύθο, η Στύγα πρόσφερε τα παιδιά της ως συμμάχους του Δία κατά την Τιτανομαχία.
Η Νίκη, ήταν ο ηνίοχος των θεών, όπως συχνά απεικονίζεται. Συχνά επίσης εμφανίζεται με φτερά, σε αντίθεση με άλλες γυναικείες θεότητες, οι οποίες ήδη κατά την κλασσική περίοδο εμφανίζονταν χωρίς φτερά.
Η λατρεία της θεάς Νίκης περιελάμβανε πομπές, σπονδές και θυσίες για την ευμένειά της ενώ γίνονταν και ικεσίες προς τη Νίκη από τις ιέρειες των μαντείων. Αν η θεά απαντούσε στις παρακλήσεις των ιερειών τότε δινόταν και η απάντηση προς τον αιτούμενο του μαντείου.

Στον Παρθενώνα υπήρχε ολόχρυσο άγαλμα της Νίκης, ενώ υπήρχε και ναός αφιερωμένος σε αυτήν. Στο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, αναπαρίστατο και η Νίκη. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το άγαλμα της Αθηνάς Νίκης αναπαριστούσε τη Νίκη χωρίς φτερά (Άπτερος Νίκη), που σήμαινε ότι το άγαλμα δε θα έφευγε ποτέ από την Αθήνα.
Νίκη της Σαμοθράκης

Το γνωστότερο άγαλμα της Νίκης είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, ένα πρωτότυπο μαρμάρινο πιθανότατα ροδικό έργο που φυλάσσεται στο Λούβρο. Η Νίκη καταφθάνει πάνω σε πλώρη πλοίου για να στρέψει τους νικητές σε ναυμαχία. Ήταν στημένη πάνω σε τεχνητή λιμνούλα ώστε η παράσταση να αποκτά αληθοφανή χαρακτήρα. Χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ.

πηγη :imerisia.gr