Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ : Η ΠΡΟΣΟΨΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ !!!!


Αμφίπολη: Η πρόσοψη του τύμβου δείχνει Αλέξανδρο ή Ολυμπιάδα


Η αρχαιολογική σκαπάνη της Αμφίπολης έχει πάρει πλέον κατηφορικό δρόμο...

Η αποκάλυψη της περίτεχνης δίφυλλης μαρμάρινης θύρας «σήμανε» το πέρασμα προς τον κυρίως τάφο, φέρνοντας τους ανασκαφείς ένα βήμα πιο κοντά στο νεκρό.
Το μνημείο, άλλωστε, έχει αλλάξει πολύ το χαρακτήρα του από τον πρώτο και το δεύτερο θάλαμο, προετοιμάζοντάς μας για το πέρασμα στον κάτω κόσμο.

Έτσι, λοιπόν, μετά τη δύναμη του λέοντος, τη σοφία των Σφιγγών, την ανυπέρβλητη μεγαλοπρέπεια των Καρυάτιδων, η ανασκαφική ομάδα βρίσκεται στο «βύθισμα» που συμβολίζει τον κάτω κόσμο.
Alexander Great Bust
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στα χώματα τρία με τέσσερα τμήματα της μαρμάρινης θύρας από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, στοιχείο που δείχνει ότι πρόκειται τελικά για μακεδονικό τάφο!
H εφημερίδα Daily Mail δημοσιεύει την άποψη του Βρετανού ερευνητή και συγγραφέα Άντριου Τσαγκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο σημαίνον πρόσωπο, με επικρατέστερο το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή της μητέρας του, Ολυμπιάδας.
Ο Τσαγκ- ο οποίος έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο σχετικά με την αναζήτηση για τον τάφο του θρυλικού ηγέτη, καθώς και αρκετές επιστημονικές εργασίες- προβάλλει την "αμφιλεγόμενη επιχειρηματολογία του" στην εφημερίδα The Greek Reporter.
Σύμφωνα με αυτή:
• Οι Σφίγγες που φυλάνε τον τάφο είναι παρόμοιες με ένα ζευγάρι Σφιγγών που βρέθηκε στη Σακκάρα, όπου πιστεύεται ότι είναι η θέση του πρώτου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου -του οποίου το σώμα μετακινήθηκε μετά το θάνατό του. Επίσης είναι διακοσμημένες με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που βρέθηκε στους τάφους δύο βασιλισσών της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς του στρατηλάτη.
• Οι προσόψεις των τάφων του Φίλιππου Β' και του Αλέξανδρου Δ', είναι παρόμοιες με την πρόσοψη του τύμβου που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και ομοιότητες μεταξύ της επίστρωσης, αλλά και των ροζετών (ανάγλυφα διακοσμητικά) που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, και εκείνων που βρίσκονται στο εσωτερικό του Φιλίππου Β'.
• Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η παρουσία των Καρυάτιδων, ενδεχομένως δείχνουν πως ο τάφος στην περιοχή της Αμφίπολης ανήκει σε γυναίκα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Τσαγκ πιστεύει ότι ο τάφος στην Αμφίπολη χτίστηκε για τη μητέρα του, Ολυμπιάδα, ή τη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, που φέρονται και οι δύο να έχουν πεθάνει στην Αμφίπολη περίπου την ίδια περίοδο, το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.
1340
Ράμπα ή κλίμακα; 
Το μόνο σίγουρο από τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι ότι πίσω από τη θύρα παρατηρείται, για πρώτη φορά σε μακεδονικό τάφο, αλλαγή επιπέδου.
Ο τρίτος θάλαμος βρίσκεται 2 μέτρα βαθύτερα από τους υπόλοιπους θαλάμους, ανεβάζοντας λοιπόν, το μέγιστο ύψος του στα 8 μέτρα.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μετά τη θύρα του τρίτου διαφράγματος θα πρέπει να υπάρχει είτε καθοδική ράμπα είτε μια κλίμακα.
Πηγη newsbomb.gr