Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΚΕΡΚΥΡΑ : ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



 ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ

                                                                                              Αγαπητοί συμπολίτες ,

Στο χώρο της Υγείας ολοκληρώνεται ένα τοπίο καταστροφής.. Μετά από τα κλεισίματα και συγχωνεύσεις δεκάδων νοσοκομείων και κλινικών, την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη συρρίκνωση των δομών ψυχικής υγείας και των προνοιακών δομών, τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος περίθαλψής και τη δραματική υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, έρχεται τώρα το νομοσχέδιο για την ΕΣΑΝ Α.Ε. και η ''αξιολόγηση'' να βάλουν την οριστική ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Με το νομοσχέδιο για την Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. , το κράτος παραδίδει σε μια ιδιωτική εταιρεία την ευθύνη για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Η εταιρεία, με μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών στη διοίκησή της, με τη σειρά της θα κατανείμει πόρους ισότιμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας. Τα νοσοκομεία θα υποχρεώνονται να είναι ''ανταποδοτικά'' για να αντέξουν τον οικονομικό ανταγωνισμό και να μην κλείσουν και θα πιέζονται σε χαμηλό προϋπολογισμό και ασφυκτικό χρόνο νοσηλείας. Όποιος ασθενής υπερβαίνει τον ελάχιστο αυτό μέσο όρο θα αφήνεται κυριολεκτικά στην τύχη του!
Την ίδια στιγμή,οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αφού είδαν τα εισοδήματά τους να κουτσουρεύονται έως και 60% τα τελευταία 4 χρόνια, αφού κλήθηκαν με την εγκληματική απαγόρευση των προσλήψεων να σηκώσουν ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος, απλήρωτοι και χωρίς ξεκούραση, βιώνουν ένα πραγματικό διωγμό. Με το νόμο-σφαγείο για την αξιολόγηση να ζητά αδιακρίτως ένα 15% άχρηστων εργαζόμενων προς απόλυση κάθε χρόνο και με τη νέα επίθεση να ετοιμάζεται σε μισθολόγια και ασφαλιστικό.

Το νοσοκομείο και οι δομές υγείας στην Κέρκυρα αποτελούν ''λαμπρό'' παράδειγμα πιστής εφαρμογής αυτών των καταστροφικών πολιτικών. Συνεχίζονται και οξύνονται οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ολόκληρες κλινικές και τμήματα υπολειτουργούν, περιοχές του νομού στερούνται από υγειονομική κάλυψη . Καθημερινές ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά και μηχανήματα καθιστούν τις εφημερίες επισφαλείς, οδηγούν σε μία πρωτοφανή ''μετανάστευση'' ασθενών σε νοσοκομεία άλλων πόλεων. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο σωματικής και ψυχολογικής αντοχής, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες 2 και 3 χρόνων, πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται σε ''διωγμό'' από το ΕΣΥ , νέοι γιατροί και νοσηλευτές μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή υπέρογκα ποσά ( δημόσιου χρήματος φυσικά...) χαρίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες για την καθαριότητα, τη φύλαξη , ενώ έπονται κρίσιμοι τομείς (ασθενοφόρα , εργαστήρια , ψυχική υγεία)

Εργαζόμενοι και ασθενείς έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για την δημόσια Υγεία στο τώρα αλλά και για τις επόμενες γενιές. Από κοινού να παλέψουμε για :

Να καταργηθεί η ΕΣΑΝ ΑΕ. Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό, δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και υπηρεσιών

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΥΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ
12 πμ συνέντευξη τύπου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου

6μμ συλλαλητήριο στην Πλατεία Γεωργάκη

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ
Πανελλαδική πανυγειονομική απεργία

ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ Ν ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ