Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ





  Η Υφ.Πολιτισμού επισκέφθηκε το νησί της Ρόδου, με πρώτη στάση  στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο περιφερειάρχης κ.Γ.Χατζημάρκος την υποδέχτηκε  με θερμά λόγια και δήλωσε:  «Σαν τουριστική περιφέρεια αντιλαμβανόμαστε τα θέματα του Πολιτισμού, πάντα σε συνάφεια με τον Τουρισμό. Έχουμε τον ιδανικό  άνθρωπο στο Υπουργείο Πολιτισμού  και χάρηκα ιδιαίτερα από τη συζήτηση που είχαμε, διότι η σύμπτωση απόψεων  για τη διαχείριση μιας σειράς θεμάτων, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Περιφέρειά μας, είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την επίλυσή τους»



Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χατζημάρκος  έθεσε όλα τα ζητήματα της Π.Ν.ΑΙ.  που άπτονται  των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε την παρέμβαση της υφυπουργού για την προώθηση και επίλυσή τους.
 
Οι δηλώσεις της Υφυπουργού Πολιτισμού

Αναφερόμενη στο πλουσιότατο πολιτισμικό  κεφάλαιο του Νοτίου Αιγαίου, η υφυπουργός Πολιτισμού  δεσμεύτηκε για τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια. «Το Υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά, είμαστε πάρα πολύ κοντά σας και θέλουμε να αναπτύξουμε μια δημιουργική συνεργασία . Νομίζω ότι αυτό που λείπει σε σχέση με την κεντρική εξουσία και τα υπουργεία είναι η οργανωμένη και ουσιαστική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά με την Περιφέρεια, θέλουμε πράγματι να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο συνεργασίας και με δικές σας προτάσεις προς το Υπουργείο  αλλά και με ότι εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε.   Δυστυχώς  η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, παρόλα αυτά θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να ιεραρχήσουμε τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, σε συνεννόηση μαζί σας, εσάς που ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι είναι το πιο σημαντικό για την τοπική σας κοινωνία και την ανάπτυξη της περιοχής» ανέφερε η Υφυπουργός.

Η κα Γκερέκου χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Πολιτισμού την επανεκκίνηση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, και πρόσθεσε ότι είναι στις πρώτες προτεραιότητες  που το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά.
 
Όσον αφορά τα έσοδα από τους αρχαολογικούς χώρους η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι σε μια χώρα με τόσα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν νοείται να μη ν υπάρχει ένα ποσό με το οποίο θα αυτοχρηματοδοτείται το ίδιο το Μουσείο  ή ο αρχαιολογικός χώρος. «Είναι ένα ζήτημα που επιτέλους πρέπει να τεθεί στο τραπέζι σοβαρά» είπε.

Σχετικά με  την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών, η κα Γκερέκου είπε ότι είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που η ίδια έθεσε από τη θέση της Υφυπουργού, λόγω της ανυπολόγιστης αξίας της προβολής της χώρας αλλά και της 
ενίσχυσης της οικονομίας από τις μεγάλες διεθνείς παραγωγές που θα γυρίζονται στην Ελλάδα. Στόχος, τόνισε,  είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που σήμερα λειτουργούν αποτρεπτικά και είναι ήδη έτοιμο το σχετικό σχέδιο νόμου που προβλέπει κίνητρα και φοροελαφρύνσεις.

Η Υφυπουργός μίλησε ακόμη για την ανάγκη ανάδειξης της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας  κάθε νησιού, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κω και την αξιοποίηση της ιδέας του Ιπποκράτη, προκειμένου το νησί να καταστεί παγκόσμιος πόλος έλξης.  Στο σημείο αυτό ο καθηγητής και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός  πρότεινε, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα να  υιοθετηθεί από κάποιο Πανεπιστημακό Ίδρυμα, με εμπλοκή και του Υπουργείου Παιδείας.

Η Υφυπουργός μίλησε για το τρίπτυχο «συντονισμός – συνεργασία – συνέπεια», και που, αν συνδυαστούν, όπως είπε, η Ελλάδα, ακόμη και τώρα στην εποχή κρίσης μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα.Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος και είναι παράδοξο, να επαιτεί. Ομως τα πολύ δύσκολα πέρασαν και είναι ανάγκη να βλέπουμε  όλοι το φώς στο βάθος του τούνελ που  αρχίζει να φαίνεται. Ας πάρουμε λοιπόν επιθετικά τα πράγματα στα χέρια μας , για να αναδείξουμε αυτόν τον απίστευτο πλούτο που διαθέτει η χώρα» ανέφερε και πρόσθεσε: « Η Περιφέρειά σας είναι  μια δυνατή Περιφέρεια,  στην οποία υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Σε αυτά θα είμαστε αρωγοί ως Υπουργείο Πολιτισμού. Αναπτύσσω το  τρίπτυχο: “ Πολιτισμός – Εξωστρέφεια – Ανάπτυξη”.  
 
Στην συνέχεια η Υφυπουργός  ενημερώθηκε  για τα θέματα του νησιού από τον δήμαρχο κ.Φώτη Χατζηδιάκο.  Ακολούθως  ζήτησε να δει τον ναό του Απόλλωνα  και  στην συνέχεια επισκέφθηκε την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και το αρχαιολογικό μουσείο με εκπροσώπους της  ΚΒ Εφορίας Αρχαιοτήτητων
Σημειώνεται  ότι η υφυπουργός Πολιτισμού πήγε στην Ρόδο  για να εγκαινιάσει το βράδυ της Τρίτης την αναδρομική έκθεση έργων της μεγάλης Ελληνίδας  γλύπτριας Ναυσικάς Πάστρα, που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.