Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΟΥ "ΠΑΓΩΣΕ" ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....


Στον εισαγγελέα ο οδηγός και ο υπεύθυνος των έργων-Πέντε οι νεκροί, τουλάχιστον 30 οι τραυματίες-Οδηγός νταλίκας: «Δεν είχα φρένα για 23 χλμ»-Όλο το χρονικό και τα σενάρια που προκάλεσαν την τραγωδία 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες


 
 Η καραμπόλα θανάτου που «πάγωσε» την Ελλάδα

Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες είναι ο νέος τραγικός απολογισμός της καραμπόλας στην Εγνατία Οδό που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία Οδό. Μία ημέρα μετά από την ανείπωτη τραγωδία που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, τα ερωτήματα… πολλά.
karampola3
Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό έχει αποκατασταθεί και στα δύο ρεύματα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει τι πραγματικά συνέβη και πως το φορτηγό έπεσε χωρίς ποτέ ο οδηγός τους να φρενάρει πάνω σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, παρασύροντας στον θάνατο πέντε ανθρώπους.
Εντός της ημέρας αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα, τόσο ο οδηγός της νταλίκας, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο, όσο και ο υπεύθυνος έργων που εκτελούνται στο σημείο.
karampola
Οδηγός νταλίκας: Δεν είχα φρένα για 23 χλμ
Συγκλονιστικά είναι τα όσα αποκάλυψε κατά την κατάθεσή του ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας. Ο ίδιος φέρεται να είπε στους Αστυνομικούς, πως...

... δεν οδηγηούσε χωρίς φρένα για περίπου 23 χιλιόμετρα και πως όλες οι προσπάθειές του να ακινητοποιήσει το όχημα απέβησαν άκαρπες.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, το σύστημα πέδησης του φορτηγού, το οποίο μετέφερε 19 τόνους σταφύλια, ήταν εκτός λειτουργίας για 23 χιλιόμετρα. Στα διόδια Πολυμύλου το ταμπλό έδειξε πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, επιχείρησε να σταματήσει το όχημα, κατεβάζοντας ταχύτητες και πατώντας συνεχώς φρένο, με αποτέλεσμα αυτά να μπλοκάρουν. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε έφτασε στο σημείο της τραγωδίας, κοντά στον κόμβο Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα, καθώς το οδόστρωμα στο σημείο είναι κατηροφορικό, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και να ακολουθήσει μία τεράστια καραμπόλα, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και περισσότερους από 30 τραυματίες.
karampola5
"Δεν έκοψε ταχύτητα η νταλίκα"-Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες από όσους έζησαν το τραγικό τροχαίο. Οσοι βρέθηκαν εκεί, λένε ότι ο οδηγός της νταλίκας δεν έκοψε καθόλου ταχύτητα, πριν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.
«Είδα στον καθρέφτη να έρχεται το φορτηγό και να χτυπάει αμάξια δεξιά και αριστερά. Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί. Το φορτηγό έπιασε φωτιά και ο κόσμος φώναζε, έκλαιγε. Ένα χάος», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο MEGA.
«Ακούσαμε από πίσω σπασίσματα και είδαμε ένα φορτηγό να κατεβαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα», ανέφερε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
«Μετά την έξοδο της Βέροιας είδαμε αυτοκίνητα να κόβουν ταχύτητα. Είδαμε δυο τύπους με μια σημαία να κάνουν σαν να παίζουν και ξαφνικά είδαμε αυτοκίνητα σταματημένα δεξιά και αριστερά. Κατέβηκα να δω τι συμβαίνει. Αφού είχα απομακρυνθεί 50 μέρα, άκουσα φωνές, χτυπήματα και αυτοκίνητα να τα πετάει η νταλίκα σαν χαρτοπόλεμο», τόνισε άλλος οδηγός, ενώ, ένας ακόμη μάρτυρας σημείωσε ότι η νταλίκα «πετούσε αυτοκίνητα αριστερά και δεξιά».
"Δεν υπήρχε σήμανση"
Λίγη ώρα μετά την τραγωδία, τόσο αυτόπτες μάρτυρες, όσο και οδηγοί, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην καραμπόλα υποστήριξαν πως δεν υπήρχε η κατάλληση σήμανση στο δρόμο για τα έργα, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. 
Ραχανιώτης: Ό, τι μας ζητήθηκε, το πράξαμε 
Για την κατάσταση που προηγήθηκε της φονικής καραμπόλας μίλησε ο διευθυντής περιφερειακής διεύθυνσης της Εγνατίας Οδού, Ν. Ραχανιώτης
Όπως ανέφερε στο πρωινό Ant1, στις 2 Οκτωβρίου, δέχτηκαν μία ειδοποίηση από τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας ενημερώνονταν για τις εργασίες συντήρησης, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν χθες το πρωί για λίγα λεπτά. «Η αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας έβγαλε απόφαση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Από εμάς ζητήθηκε μόνο η παροχή δύο ομάδων άμεσης επέμβασης, τα βανάκια αυτά που κυκλοφορούν στους δρόμους και δύο σημαιοφόροι. Αυτό που μας ζητήθηκε, το κάναμε», είπε.






 
Κάηκε ζωντανός ενώ μιλούσε με την αδερφή του στο κινητό
Σοκ προκαλεί και η αποκάλυψη των τελευταίων στιγμών του οδηγού που κάηκε ζωντανός όταν η νταλίκα έπεσε πάνω σε σταματημένα αυτοκίνητα. Όπως μετέδωσε το Mega, τη μοιραία στιγμή που έπεσε πάνω στο όχημά του η νταλίκα, ο  άτυχος οδηγός μιλούσε στο τηλέφωνο με την αδερφή του και της περιέγραφε πως τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιήμενα, λόγω έργα.
karampola6
Το χρονικό της τραγωδίας
Η αιματηρή καραμπόλα σημειώθηκε στις 10.20 χθες το πρωί, μετά τον κόμβο της Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, νταλίκα με ρουμανικές πινακίδες κυκλοφορίας που οδηγούσε ο 39χρονος, προσέκρουσε με σφοδρότητα σε προπορευόμενα αυτοκίνητα, τα οποία παρέμεναν ακινητοποιημένα στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, λόγω εκτέλεσης έργων. Περισσότερα από 30 αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα σιδερικών. Φωτιά, που ξέσπασε δευτερόλεπτα μετά τη σφοδρή πρόσκρουση, τύλιξε τη μοιραία νταλίκα στις φλόγες όπως κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.



Για αρκετή ώρα επικράτησε χάος και το σημείο έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Επί τόπου έσπευσαν δεκάδες περιπολικά της Αστυνομίας, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πλήθος πυροσβεστικών οχημάτων, με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ αυτών τρεις Έλληνες κι ένας Βούλγαρος. Άλλα 32 άτομα διακομίσθηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο της Βέροιας και σε εφημερεύοντα της Θεσσαλονίκης.


Λίγη ώρα αργότερα, ένας 60χρονος μεταφέρεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ωστόσο, κατά τη διακομιδή του υπέκυψε στα τραύματά του. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο νήπια, ένα 18 μήνο παιδί και ένα 16 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
 karampola4

Στο τιμόνι της νταλίκας βρισκόταν ένας 39χρονος υπήκοος Ρουμανίας, ο οποίος σε κατάσταση σοκ εγκατέλειψε το σημείο της τραγωδίας. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα συνελήφθη σε χωράφια της περιοχής, ενώ σε βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. 
Για την υπόθεση συνελήφθη επίσης και ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρίας για την εκτέλεση των έργων ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα περί συγκοινωνιών.



"Πρωτόγνωρο γεγονός ακόμα και για εμάς τους Πυροσβέστες"
Ο διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας του Πυροσβεστικού Σώματος, Χρύσανθος Αθανασόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο της τραγωδίας έκανε λόγο για «φοβερή καραμπόλα και για μάζες αυτοκινήτων» στην Εγνατία Οδό.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε πως ενεπλάκησαν περισσότερα από 35 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και τρεις νταλίκες. Ο διοικητής της πυροσβεστικής αναφέρθηκε επίσης σε δύο καμένα ολοσχερώς αυτοκίνητα, ένα ΙΧ και μία νταλίκα. Υπενθυμίζεται ότι στο ΙΧ εντοπίστηκε άτομο απανθρακωμένο, ενώ αυτή τη στιγμή οι Αρχές ερευνούν τη νταλίκα. Μία ημέρα μετά την τραγωδία, ο κ. Αθανασόπουλος, μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο περιστατικό το οποίο έχει σοκάρει ακόμα και τους ίδους. 
Στο σημείο μετέβη και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Ορφανός ο οποίος ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν.
«Για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, διενεργεί προανάκριση η αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας. Ωστόσο, θέλω να τονίσω πως η επέμβαση, τόσο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν άμεση. Με κατάλληλες ενέργειες, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες και να προχωρήσουν σε εκτροπή της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα», τόνισε στις δηλώσεις του.


Πηγή βίντεο: laikoyra, verianet