Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ:Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤ ΓΚΙΚΑ ΣΤΟ ΣΤΑΡΤ


Στέφανος Γκίκας: «Υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα πρέπει να εξετάσουμε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας»


Για όλα τα θέματα ρωτήθηκε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας στη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό  σταθμό Start. Πρότεινε μάλιστα την εξέταση της δυνατότητας  μεταφοράς νερού από την Ήπειρο, μετά την απόρριψη του έργου των Φραγμάτων. Τα κύρια σημεία της  συνέντευξης που αφορούν τοπικά θέματα, έχουν ως ακολούθως:

Για την απένταξη του έργου των Φραγμάτων

Προ έτους είχα δηλώσει ότι έτσι όπως εξελισσόταν η κατάσταση, «η έγκριση του έργου από την ΕΕ και η εντός των τεθέντων χρονικών ορίων υλοποίησή του, δεν κινείται στην σφαίρα του εφικτού.». Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Και βεβαίως για την αποτυχία αυτή υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όσο πρωτίστως και από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία καθυστέρησε υπερβολικά στην υποβολή του σχετικού Φακέλου. Άλλη μια ευκαιρία χάθηκε για την Κέρκυρα. Σαφώς υπάρχουν ευθύνες.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα λοιπόν, επαναφέρω την πρόταση που διατύπωσα κατά τον προεκλογικό αγώνα του Μαΐου του 12, της εξέτασης δηλαδή της δυνατότητας  μεταφοράς νερού από την Ήπειρο. Δηλαδή μεταφορά εξαιρετικής ποιότητας πόσιμου νερού από τις πηγές στο Μιτσικέλι Ιωαννίνων, με σωληνώσεις κατά μήκος της Εγνατίας, και από κει στην Λευκίμμη και Κέρκυρα. Η μελέτη υπάρχει, είναι άρτια, η κατασκευή κοστίζει πολύ πιο φθηνά, επιλύει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της λειψυδρίας, μπορεί άνετα να ενταχθεί στο διάδοχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ προβλέπεται ακόμη και απόσβεση της δαπάνης, μέσα σε λίγα χρόνια.
Η λύση των Φραγμάτων δοκιμάσθηκε επί 8 χρόνια και απέτυχε. Υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα πρέπει να εξετάσουμε. Σε ότι με αφορά – και αφου η ΕΕ μας έκλεισε τη πόρτα για τα φράγματα – θα προτείνω την άλλη λύση που σας ανέφερα.

 Για την ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη

Είναι γνωστή η ρητορική των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και άλλων κομμάτων, περί ξεπουλήματος κλπ. Εγώ θα συμφωνήσω, ότι δεν μπορεί σε αυτόν τον χώρο, στον Ερημίτη, που είναι περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους, να έρθει ένας ιδιώτης να αγοράσει και να τσιμεντοποιήσει τα πάντα. Δεν είναι δυνατό να επιτραπεί αυτό. Θα πρέπει να γίνει μια ήπια επενδυτική δράση με την οποία βεβαίως να συμφωνούν και η τοπική κοινωνία και οι κάτοικοι της περιοχής.  Η επένδυση θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και αν θα δουλέψουν  100 ή 150 οικογένειες, θα είναι ασφαλώς προς όφελος της ευρύτερης περιοχής. Από κει και πέρα όμως δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια ιδιωτικοποίηση, μια αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, είναι για το κακό της χώρας, για το κακό της  κοινωνίας ή φέρνει την οπισθοδρόμηση κ.ο.κ.

Για την πώληση του Λιμένος της Κέρκυρας

Το λιμάνι δεν θα πουληθεί «έναντι πινακίου φακής», αν αυτό με ρωτάτε. Ο ΟΛΚΕ είναι ένας προσοδοφόρος οργανισμός, ο οποίος με τα έργα τα οποία εξελλίσονται στο λιμάνι – σήμερα ήμασταν στην κοπή της Βασιλόπιτας του ΟΛΚΕ και άκουσα με ικανοποίηση ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα είναι έτοιμος ο προσήνεμος μόλος – άρα θα γίνει ακόμη πιο προσοδοφόρος οργανισμός και ακόμη πιο σημαντική ως υποδομή στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής. Άρα δεν θα παραχωρηθεί έναντι πινακίου φακής. Θα αξιοποιηθεί  από κάποιο ιδιώτη ο οποίος θα έχει εμπειρία στις λιμενικές υποδομές, θα διευρύνει τη λειτουργία του λιμένος, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και γενικά θα έχει θετική επίδραση στο τόπο μας.

Για την υπόλοιπη λιμενική ζώνη

Εδώ επιθυμώ να διαχωρίσω τη θέση μου, δεν συμφωνώ με την παραχώρηση της υπόλοιπης λιμενικής ζώνης, του ΝΑΟΚ, κλπ. Η ζώνη αυτή πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο.

Για τα «ορφανά λιμάνια» της Κέρκυρας

Υπάρχει βεβαίως το θέμα των ορφανών λιμανιών που απασχολεί χρόνια τώρα την Κέρκυρα. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου στον αρμόδιο υπουργό τον κ. Στυλιανίδη, πληροφορήθηκα ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας, στην αναθεώρηση του «Καλλικράτη», δημιουργείται «Διεύθυνση Μικρολιμενικών Υποδομών» στις Περιφέρειες, όπου θα υπαχθούν τα ορφανά λιμάνια. Έτσι με την θεσμοθετημένη αυτή παρέμβαση θα μπει επιτέλους μια τάξη.

Ελπίζω η εξέλιξη αυτή να συνοδεύεται και από αντίστοιχους πόρους.

Για το χωροταξικό του «Καλλικράτη»

Η άποψή μου είναι σαφής, την έχω καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό, την έχω συζητήσει με τοπικούς παράγοντες. Θεωρώ πιο ευέλικτο, πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό για τον πολίτη, ένα σχήμα τριών ή τεσσάρων Δήμων στην Κέρκυρα, καθώς και ενός ανεξάρτητου Δήμου Διαποντίων Νήσων. Είμαι συνεπώς υπέρ της χωροταξικής τροποποίησης του Καλλικράτη στο «ένα Δήμος ένα νησί». Η εικόνα που έχω είναι ότι εντός του 2013 θα προχωρήσει με νομοθετική διαδικασία η τροποποίηση πολλών διατάξεων του  «Καλλικράτη» μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες..

Για το ΕΑΑΚ

Με αιφνιδίασε  η σκληρή ανακοίνωση και το ύφος που χρησιμοποίησε η ΝΕ της ΔΗΜΑΡ. Προφανώς παρεξήγησε την πρότασή μου. Σε μια λοιπόν επίσκεψή μου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, πληροφορήθηκα ότι σε αρκετά μέρη της Ελλάδας τα αθλητικά κέντρα παραχωρούνται στους Δήμους ή στις Περιφέρειες, με την ΓΓΑ να συνεχίζει να πληρώνει τους εργαζομένους. Την προοπτική λοιπόν αυτή, έθεσα υπόψη του κ. Δημάρχου, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει και να βελτιώσει ουσιαστικά τη λειτουργία του ΕΑΑΚ, επ’ ωφελεία των Κερκυραίων πολιτών. Είναι σαφές ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο Δήμος μετά από ενδελεχή εξέταση του θέματος με τους αρμόδιους. Θεωρώ λοιπόν ότι έθεσα μια ρεαλιστική πρόταση στη διάθεση των αρμοδίων θεσμικών φορέων της Κέρκυρας και εκφράζω τη λύπη μου που η ΔΗΜΑΡ αντέδρασε με αυτό τον απόλυτο τρόπο.

CORFU NEWSit