Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ BOEING 777

Boeing 777Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ναγίμπ Ραζάκ, έκανε λόγο για πιθανότητα αεροπειρατείας και είπε ότι η τελευταία επικοινωνία του Boeing με το δορυφόρο ήταν σε έναν από τους δύο πιθανούς αεροδιαδρόμους: έναν βόρειο, που εκτείνεται από τα σύνορα του Καζακστάν με το Τουρκμενιστάν ως τη βόρεια Ταϊλάνδη και ένα νότιο, από την Ινδονησία ως το νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Ακόμα, ο Ραζάκ τόνισε ότι ...


...από την πορεία που ακολούθησε η πτήση ΜΗ370 συμπεραίνεται ότι επρόκειτο για μια σκόπιμη ενέργεια από κάποιον που το οδήγησε πάνω από τη Μαλαισία, προς τα δυτικά αλλά απέφυγε να κάνει ευθέως λόγο για κατάληψη του αεροπλάνου από αεροπειρατές:

«Παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σε αεροπειρατεία, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι ερευνούμε ακόμη όλες τις πιθανότητες για το τι οδήγησε την πτήση ΜΗ370 να παρεκκλίνει της πορείας της», είπε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ.

Παράλληλα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι επικοινωνίες και το σύστημα εντοπισμού του αεροσκάφους απενεργοποιήθηκαν πριν αυτό φτάσει στη χερσόνησο της Μαλαισίας.

Το τελευταίο σήμα του αεροπλάνου έγινε στις 8.11 π.μ. τοπική ώρα στις 8 Μαρτίου, σχεδόν επτά ώρες από τη στιγμή που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Παραμένει όμως άγνωστο το πόσο μακριά μπορεί να έφτασε μετά από αυτή την τελευταία επαφή. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί να είχε καταλήξει οπουδήποτε, από το νότιο Ινδικό Ωκεανό ως την κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τον Ναγίμπ Ραζάκ, ήδη έχουν γίνει έρευνες στη θάλασσα της νότιας Κίνας, τα Στενά της Μαλακκάς, τη θάλασσα του Ανταμάν και τον Ινδικό Ωκεανό:

«Σε κάθε φάση δράσαμε με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες και ακολουθήσαμε κάθε πιθανό αξιόπιστο στοιχείο. Μερικές φορές αυτά τα στοιχεία μας οδήγησαν σε αδιέξοδο».

Τέλος, ο Ραζάκ, αφού ευχαρίστησε τις 15 χώρες που συμμετέχουν στις έρευνες και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των 239 επιβατών και μελών του πληρώματος που αγωνιούν για απαντήσεις είπε ότι η Malaysian Airlines έχει αναλάβει να ενημερώσει τους συγγενείς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας επικοινωνεί με τις κυβερνήσεις των χωρών που είτε είχαν πολίτες τους στο αεροπλάνο είτε βοηθούν στον εντοπισμό του.
Πηγή: inews