Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Levi Strauss: Και εγένετο... το τζιν!


Γράφει ο Δημήτρης Χαλιώτης

Σ
αν σήμερα, πριν από 137 χρόνια, ο Levi Strauss κυκλοφόρησε στο San Fransisco το πρώτο τζιν παντελόνι, που έμελλε στην πορεία να γίνει ρούχο συνώνυμο αρχικά της εργατικής τάξης και στη συνέχεια μίας ολόκληρης κοινωνίας!  


Ο Levi Strauss γεννήθηκε στη Βαυαρία το 1829. Σε ηλικία 18 ετών ακολούθησε την οικογένειά του στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου τα αδέρφια του Jonas και Louis είχαν ανοίξει μία εταιρεία ένδυσης που παρουσίαζε οικονομική ανάπτυξη.

Έτσι το 1853 ο Levi, όντας Αμερικανός πολίτης πλέον μετά από εξάχρονη παραμονή του στις Η.Π.Α., άνοιξε ένα παράρτημα αυτής της εταιρείας στις δυτικές ακτές της χώρας, στο San Fransisco.

Ο Strauss πρωτοπορεί προτείνοντας μία σειρά από παντελόνια που είναι φτιαγμένα από ανθεκτικό καραβόπανο - σύμφωνα με κάποιους παρόμοιο με αυτό των πανιών κάποιων πλοίων του Χριστόφορου Κολόμβου - ιδανικά για να ''επιβιώνουν'' σε σκληρές συνθήκες εργασίας.Λόγω της γεννοβέζικης καταγωγής τους (''τζένοαν'' για τους Αμερικάνους) τα παντελόνια παίρνουν την ονομασία τζινς και κυριολεκτικά γίνονται ανάρπαστα.

Η εταιρεία Levi Strauss & Co κάνει χρυσές δουλειές και βελτιώνει συνεχώς το προϊόν της, προσθέτοντας στο ύφασμα και βάμαβακα έτσι ώστε να μην προκαλεί ερεθισμούς, για τους οποίους παραπονιόντουσαν οι χρυσοθήρες και οι εργάτες της περιοχής.

Παρότι όμως το τζιν αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτικό, δε συνέβαινε το ίδιο και με τις τσέπες του. Οι τελευταίες σκίζονταν εύκολα προκαλώντας ζημιά στα παντελόνια. Τη λύση ανακάλυψε όχι ο Strauss, αλλά ένας έτερος κατασκευαστής και έμπορος ρούχων από τη Νεβάδα, ο Jacob David. Δεν είχε όμως χρήματα για να κατοχυρώσει την πατέντα. Προσέγγισε λοιπόν τον Staruss και του πρότεινε να συνεργαστούν και να μοιραστούν τα έσοδα από το ''νέο τζιν'', το οποίο πλέον είχε τις περίφημες κόπιτσες στις τσέπες, που δεν επέτρεπαν το σκίσιμό τους.

Ο Strauss και ο David δίνουν τα χέρια και στις 20 Μαϊου του 1874 το πρώτο τζιν παντελόνι, με τη μορφή που το ξέρουμε μέχρι σήμερα και με το brand της Levi's, κυκλοφορεί στην αγορά. Τώρα πια το αρχικό μπεζ χρώμα με το οποίο κυκλοφορούσαν τα πρώτα τζιν έχει αντικατασταθεί από το μπλε, που κρίνεται ως το καταλληλότερο χρώμα που δε λερώνει εύκολα.

Το 1902 ο Levi Strauss αφήνει την τελευταία του πνοή. Η περιουσία του υπολογίζεται στα έξι εκατομμύρια δολάρια και καθώς δεν έχει παντρευτεί ούτε έχει κάνει παιδιά, μοιράζεται στα ανίψια του. Αν και εξαιρετικά πλούσιος τα κέρδη του δε συγκρίνονται με τίποτα με τα έσοδα μίας ολόκληρης αυτοκρατορίας που θα γιγαντωθεί στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με όχημα πάντα το παντελόνι που πρώτος λάνσαρε εκείνος.

Από τη δεκαετία του '60 και μετά το τζιν σταματά να είναι ένα απλό χρηστικό ρούχο για την εργατική τάξη και γίνεται παντελόνι - σύμβολο της νέας γενιάς, των επαναστατικών κινηματων και στη συνέχεια το Νο1 casual ρούχο στην παγκόσμια βιομηχανία ένδυσης.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τη δεκαετία του '90 σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. το 90% των νέων αποκάλυπτε ότι φοράει τζιν σε όλες τις περιστάσεις!

Σήμερα το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Levi Strauss στη Γερμανία (και συγκεκριμένα στο Buttenheim) έχει μετατραπεί σε μουσείο Levi Strauss.