Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ...

...Με ηλιακό αεροπλάνο
iliako_aeroplanoΜε επιτυχία προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες το πρώτο πειραματικό ηλιακό αεροπλάνο, ολοκληρώνοντας την πρώτη του διεθνή πτήση, πριν επιχειρήσει να κάνει το γύρο του κόσμου με ενδιάμεσους σταθμούς. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή Ελβετό αεροπόρο και γιατρό Μπερτράν Πικάρ, το ηλιακό αεροπλάνο είναι ένας τρόπος για να υιοθετηθεί μια πιο φιλόδοξη ενεργειακή πολιτική.
Όλο το ρεπορτάζ
Το άνοιγμα των φτερών του είναι 64 μέτρα, όπως και των Αιρμπάς 340. Ζυγίζει κάτι παραπάνω από ενάμισι τόνο και κινείται μόνο με την ενέργεια που συγκεντρώνουν οι 12.000 ηλιακοί συλλέκτες του.
Δεν είναι άλλο, από το Solar Impulse που έκανε την πρώτη του διεθνή πτήση και μετά από 13 ώρες, ολοκλήρωσε το ταξίδι του από τη δυτική Ελβετία στη Βελγική πρωτεύουσα.
Το αεροπλάνο που ταξίδεψε με 70 χιλιόμετρα την ώρα στα 3.600 μέτρα, δεν ήταν απειλή για τα τζετ που σκίζουν τον αέρα σε διπλάσιο ύψος και ταχύτητα και πραγματοποιούν την ίδια διαδρομή σε λιγότερο από μία ώρα.
Ο πιλότος που πέταξε 500 χιλιόμετρα με το πρωτοπόρο αεροπλάνο, έφθασε στην ώρα του στον προορισμό του, προσγειώθηκε σε ένα διεθνές αεροδρόμιο παίρνοντας άδεια από τον πύργο ελέγχου, όπως κάθε αεροσκάφος, αλλά χωρίς καύσιμα, θόρυβο, μόλυνση και νομίζω ότι αυτό φέρνει ένα ωραίο μήνυμα.
Το πρόγραμμα του Solar Impulse ξεκίνησε το 2003 με προϋπολογισμό τα ενενήντα εκατομμύρια ευρώ. Ο επόμενος στόχος των κατασκευαστών του, είναι να δημιουργήσουν ένα δεύτερο, μεγαλύτερο και καλύτερο αεροπλάνο, που θα επιχειρήσει το γύρο του κόσμου, με πέντε ενδιάμεσους σταθμούς.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ