Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2010-2011 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ


Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 68-74

                  Μορφή ο Μπουρούσης




Ο πρώτος εγχώριος τίτλος της σεζόν βάφτηκε κόκκινος καθώς ο Ολυμπιακός νίκησε 74-68 τον Παναθηναϊκό στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από συγκλονιστικό ντέρμπι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.
Ο Ίβκοβιτς δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον ανέτοιμο Βασίλη Σπανούλη στον αγώνα, καθώς ήταν σε πολύ καλή μέρα ο Γιοτάμ Χαλπερίν που βοήθησε οργανωτικά και κυρίως επιθετικά.

Παρ' όλα αυτά, η ομάδα του έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα και στέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν Κυπελλούχος Ελλάδας, κερδίζοντας παράλληλα για τρίτη φορά φέτος τον Παναθηναϊκό.

Εκπληκτικοί για τους νικητές οι Τεόντοσιτς (18π.), Μαυροκεφαλίδης (16π.) και Μπουρούσης (13π.). Στην αντίπερα όχθη οι Μπατίστ και Διαμαντίδης ολοκλήρωσαν το ματς με 17 πόντους αλλά ήταν απελπιστικά μόνοι.

Ο αγώνας:

Έχοντας την πλειοψηφία του κόσμου στο πλευρό του, ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο παρκέ και με τους Τεόντοσιτς, Γκόρντον, Παπαντωνίου, Μαυροκεφαλίδη, Μπουρούση κατάφερε από νωρίς να πάρει το προβάδισμα αντιστρέφοντας το 4-2 με το οποίο προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός. Έτσι, λοιπόν, στο 4' ο Τεόντοσιτς έκανε το 6-11 ενώ ένα τρίποντο του Παπανικολάου έστειλε τη διαφορά στο +8, υποχρεώνοντας τον Ομπράντοβιτς να καλέσει σε τάιμ άουτ.

Οι "πράσινοι" αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο πικ εν ρολ του Ολυμπιακού, ωστόσο σταδιακά το ξεπέρασαν και με τον Μπατίστ να κάνει πολύ καλή δουλειά σε άμυνα και επίθεση, μείωσαν στο 8' σε 15-16, με τον Αμερικανό να ευστοχεί σε 1/2 βολές. Οι "ερυθρόλευκοι" απάντησαν με τους Χαλπερίν και Έρτσεγκ (15-20), ενώ ο πρώτος έγραψε το σκορ του α' δεκαλέπτου μετά από επιθετικό ριμπάουντ (17-22 και 10-11 τα ριμπάουντ συνολικά).  

Επιστροφή με άμυνα και Μπατίστ

Ένα επιμέρους 5-2 με το ξεκίνημα της β' περιόδου έφερε τον Ολυμπιακό και πάλι στο +8 (19-27). Στη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός πήγε την μπάλα στη ρακέτα και απάντησε με σερί 4-0 χάρη στους Τσαρτσαρή, Μπατίστ. Όμως ο Ολυμπιακός είχε πιο γρήγορες επιστροφές και ένα λεπτό αργότερα επανέφερε το +8 με τον Μαυροκεφαλίδη (23-31).

Σε εκείνο το σημείο ο Ομπράντοβιτς άλλαξε κατά τα 4/5 την πεντάδα του, κρατώντας μόνο τον Καϊμακόγλου στο παρκέ και επαναφέροντας τους Διαμαντίδη, Μπατίστ. Ούτε και τότε όμως άλλαξε το "μομέντουμ" του αγώνα καθώς ο Ολυμπιακός έβγαζε περισσότερο πάθος και ενέργεια στο παρκέ (25-33 στο 15'). Ο Ίβκοβιτς πέρασε στο παρκέ τον Πρίντεζη που έκανε δύο διαδοχικά λάθη και έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να τρέξει στον αιφνιδιασμό.

Τελικά, οι "πράσινοι" όχι μόνο ισοφάρισαν σε 35-35 μετά από τρίποντο του Σάτο στο 18' αλλά πήραν και το προβάδισμα με τον Καϊμακόγλου (37-35, 19'). Ήταν η σειρά του Ίβκοβιτς να πάρει τάιμ άουτ. Ο Γκόρντον ισοφάρισε στα 10'' πριν το τέλος του ημιχρόνου, αλλά τελικά ο Διαμαντίδης ήταν αυτός που έγραψε το 39-37 με διείσδυση στα 2'', δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό.

Ξέφυγε και πάλι ο Ολυμπιακός

Στην επανάληψη, ο Διαμαντίδης ξέφυγε από το σκριν και ευστόχησε για τρεις κάνοντας το 42-37. Μέσα σε ένα δίλεπτο ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 8-0 και πήρε ξανά το προβάδισμα με τον Παπανικολάου να ξεφεύγει από τον Σάτο και τον Νίκολας να μην ακολουθεί τον Τεόντοσιτς. Έτσι, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν το 42-45 στο 23' και ο Ομπράντοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ.

Πάντως, η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν φανερό ότι δεν ήταν το ίδιο αποδοτική και ο Μπουρούσης έκανε το 42-47 με κάρφωμα που προκάλεσε και την ολιγόλεπτη διακοπή του αγώνα καθώς μετακινήθηκε η στεφάνη. Η συνέχεια εξελίχθηκε σε μονομαχία μεταξύ Διαμαντίδη και Τεόντοσιτς που σήκωσαν το βάρος στην επίθεση για τις ομάδες τους.

Στα 3.18'' πριν το τέλος του δεκαλέπτου ο Φώτσης με τρίποντο έκανε το 50-51, αλλά ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα σερί 5-0 και βρέθηκε στο +6 (50-56). Τα αμυντικά προβλήματα για την ομάδα του Ομπράντοβιτς συνεχίστηκαν και στο τελευταίο δίλεπτο, με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να διατηρήσει την υπέρ του διαφορά με το τέλος της γ' περιόδου (53-58).

Ντέρμπι με τα όλα του

Σε απόσταση βολής βρέθηκε ο Παναθηναϊκός με την έναρξη του δ' δεκαλέπτου καθώς ο Περπέρογλου έγραψε το 57-58 στο 31', ενώ ο Καλάθης που βρισκόταν στην πεντάδα είχε δώσει έναν πιο γρήγορο ρυθμό στην ομάδα του. Ο Διαμαντίδης επέστρεψε στη συνέχεια στο παρκέ και έφερε τον Παναθηναϊκό στο +3 (62-59 στο 34').

Πάντως, ο Ολυμπιακός είχε το ψυχικό σθένος για να επιστρέψει άμεσα στο προβάδισμα του σκορ, καθώς στα 5.06'' πριν το τέλος του αγώνα ο Τεόντοσιτς με 2/2 βολές έκανε το 62-63. Ο τελευταίος έβαλε και το τρίποντο του αγώνα καθώς ευστόχησε με ταμπλό στα 3.42'' πριν το τέλος κι έγραψε το 64-66.

Αποφασιστικό καλάθι στο 1.18'' πριν τη λήξη πέτυχε ο Μπουρούσης ο οποίος έβαλε και τις καθοριστικές βολές στα 44'' κάνοντας το 65-70. Δύο άστοχα τρίποντα από Σάτο και Νίκολας έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να αυξήσει την υπέρ του διαφορά με τον Μαυροκεφαλίδη να κάνει το 65-72. Στα 23,7'' ο Φώτσης έβαλε τρίποντο μειώνοντας στους τέσσερις (68-72), όμως τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει και ο Ολυμπιακός κατέκτησε και φέτος το Κύπελλο Ελλάδας. 

Τεόντοσιτς MVP!

Ο Μίλος Τεόντοσιτς αναδείχτηκε μετά το τέλος του ματς MVP του τελικού για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Ο Σέρβος γκαρντ των "ερυθρολεύκων" πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, σημειώνοντας 18 πόντους, ενώ πέτυχε και ένα εκπληκτικό τρίποντο στα τελευταία λεπτά, όπου ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με 2 πόντους (64-66)
.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Καϊμακόγλου 6, Τέπιτς 2, Περπέρογλου 5(1), Μπατίστ 17, Φώτσης 8(2), Σάτο 7(1), Νίκολας, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 17(3), Βουγιούκας, Καλάθης 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς 18(2), Γκόρντον 2, Πρίντεζης, Μπουρούσης 13, Κέσελ 4, Έρτσεγκ 2, Μαυροκεφαλίδης 16, Χαλπερίν 9(1), Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 8(2).

Αντωνία Μαραγούσια