Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΟΛΚΕ: ΠΑΛΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΤΡΟΠΗ


                          του Χρυσόστομου Μπούκα
Όλοι οι Κερκυραίοι γνωρίζουμε ότι ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε και προσέφερε άριστες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον πλουτοπαραγωγικό τομέα της κρουαζιέρας.
Ταυτόχρονα έδωσε υπεραξία σε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου, από το Εμπορικό Κέντρο μέχρι την πλατεία της Σπηλιάς. Παραλίες καθαρίστηκαν, αναμορφώθηκαν και έγιναν προσβάσιμες ιδιαίτερα στον φτωχό Λαό, έγινε διαπλάτυνση του ...
...δρόμου μετά το Εμπορικό (υπολείπεται να βρεθούν χρήματα από την Περιφέρεια για να κατασκευαστεί το οδόστρωμα), έγιναν νέα πεζοδρόμια και δενδροφύτευση κατά μήκος του λιμανιού, ανακατασκευάστηκε η πλατεία του παλαιού λιμανιού με δημιουργία παιδικής χαράς που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής, υπαίθριες σκακιέρες, φυτεύτηκαν λουλούδια κ.ά. Μικρές, στοχευμένες δράσεις που προσέφεραν μια ανάσα στην ποιότητα ζωής στην πολύπαθη περιοχή της Σπηλιάς.
Είναι όμως μόνο αυτός ο στόχος ενός ισχυρού οργανισμού όπως ο ΟΛΚΕ; Είναι και αυτός. Πολλά χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιες δράσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής  ανταπόδοσης μια κρατικής δραστηριότητας. Είμαι βέβαιος ότι δεν πρωτοτυπώ εάν πω ότι στηρίζω και ταυτόχρονα συγχαίρω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ κ. Σπύρο Στάλια για αυτές τις πρωτοβουλίες του. Τον άνδρα δεν τον γνωρίζω, αλλά εισπράττω την κοινωνική υπεραξία των παρεμβάσεών του.
Τα μεγάλα όμως θέματα του ΟΛΚΕ είναι:
1.     Επέκταση του προβλήτα του προσήνεμου μόλου με προσδοκώμενο όφελος τον διπλασιασμό των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν το λιμάνι της Κέρκυρας και οικονομικό όφελος των επαγγελματιών της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ήδη υπάρχει ώριμη μελέτη και χρειάζεται να ενταχθεί για χρηματοδότηση σε πρόγραμμα ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες.
2.     Η πίεση και ταυτόχρονα συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε, επιτέλους, να κατασκευαστεί το έργο του λιμανιού των τουριστικών σκαφών στην περιοχή της Σπηλιάς.
3.     Η κατασκευή διορθωτικών έργων στο λιμάνι της Ερρείκουσας, ώστε να εκλείψει το άγος που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί και αναγκάζει στην απομόνωση τους κατοίκους του νησιού αυτού.
4.     Η αποκατάσταση του παραλιακού τείχους και του πεζοδρομίου από το ΝΑΟΚ μέχρι τον Ανεμόμυλο (παραλιακή Γαρίτσας). Ήδη η μελέτη με όλες τις “προσήκουσες” εγκρίσεις είναι έτοιμη και κατατέθηκε στην Περιφέρεια.
5.     Άμεση συνεννόηση και στοχευμένη, συνολική πίεση Δήμου και ΟΛΚΕ ώστε, εκτός της αυστηρά οριοθετημένης περιοχής του λιμανιού, η παραλιακή ζώνη να περιέλθει στον φυσικό της κάτοχο, τον Κερκυραϊκό Λαό.
Αυτούς τους μεγάλους στόχους, ίσως και άλλους, έπρεπε να προωθεί και να υλοποιεί ο Διευθύνων Σύμβουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΚΕ.
Αντ’ αυτού, γίναμε όλοι μάρτυρες του γεγονότος ο Διευθύνων Σύμβουλος που αποτελεί την καρδιά και το μυαλό του οργανισμού και που σε πολύ λίγο χρόνο με παρεμβάσεις έδειξε τις προθέσεις του επ’ ωφελεία της κοινωνίας, τινάχθηκε στον αέρα από το ίδιο το Διοικητικό του Συμβούλιο! Δεν αντιληφθήκαμε μέχρι σήμερα για ποιους ουσιαστικούς λόγους διαφώνησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Στάλια.
Τεράστια η ευθύνη. Μεγαλύτερη η ευθύνη των ηθικών αυτουργών. Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, αλλά πολλά ακούγονται στην Κερκυραϊκή κοινωνία. Έζησα στο πετσί μου  τέτοιες μεθοδεύσεις όταν υπηρετούσα στην θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ που προσωπικά με πείθουν ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν απέχουν της πραγματικότητας.
Αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί του Κερκυραϊκού Λαού, καταδικάζοντάς τον στο απόλυτο τέλμα. Υποχθόνια απεργάζονται τακτικές που ηλιθίως πιστεύουν ότι εξυπηρετούν -έστω- τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.
Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και διορισμένοι αχυράνθρωποι που εκτελούν εντολές. Αν ζούσαμε στην Αθηναϊκή Δημοκρατία οι άνθρωποι αυτοί θα εξοστρακίζονταν πάραυτα κάτω από την χλεύη του Λαού.
Από το σημείο αυτό και πέρα αρχίζει η μεγάλη ντροπή της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού:
1.     Διατάχθηκε έρευνα των καταγγελιών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς,  μέχρι σήμερα, να έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα αυτής της έρευνας. Δεν είναι ιδιωτική διαφορά. Αποτελεί διαχείριση δημόσιου χρήματος και ως εκ τούτου το πόρισμα είναι δημόσια απαίτηση.
2.     Έγινε προκήρυξη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με την μέθοδο της ανοιχτής διακυβέρνησης (open-gov). Όσοι υπέβαλαν νόμιμα αίτηση, αξιολογήθηκαν. Ούτε αυτή είναι ιδιωτική υπόθεση. Ο πίνακας της αξιολόγησης πρέπει να αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να είναι ενήμερος.
Μέχρι σήμερα τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα ο ΟΛΚΕ να παραμένει ακέφαλος και χωρίς διοικητικό συμβούλιο ώστε να προωθήσει τους μεγάλους στόχους αυτής της πλουτοπαραγωγικής μονάδας για τον τόπο μας, ιδιαίτερα τους χαλεπούς αυτούς καιρούς.
Ακούγονται και λέγονται πολλά. Οι καθυστερήσεις και παλινωδίες του αρμόδιου υπουργού είναι φυσικό να γεννούν υποθέσεις και “πληροφορίες” στην κοινωνία μας ότι οι υποχθόνιοι κύκλοι πιέζουν για τα “δικά μας παιδιά” για να εξυπηρετήσουν τα “δικά μας συμφέροντα”. Δεν γνωρίζω αν αυτό συμβαίνει, είναι όμως προφανές ότι η τακτική του υπουργού γεννά ανυποληψία συλλήβδην του πολιτικού συστήματος.