Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΠΕΙΝΑ "ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ"


Του Γιάννη Μπορμπότη

Δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθοςΤο μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Καρύδης, στο άρθρο του «Οι Ευρωπαίοι μας ευγνωμονούν γιατί είμαστε γενναιόδωροι απέναντί τους» ακολουθώντας τη λογική του ΠΑΣΟΚ, του κ. Βενιζέλου αλλά και του κ. Σαμαρά επιρρίπτει τις ευθύνες για την κρίση στον ελληνικό λαό γιατί ...
...υποτίθεται ότι διακατέχεται από «ωχαδερφισμό», «βαλκανικό επαρχιωτισμό» και δεν αγοράζει ελληνικά προϊόντα αλλά προτιμάει τα εισαγόμενα. Δίνει στους εργαζόμενους ακόμα και το χαρακτηριστικό του barcode (εμπνεόμενος λογικά και από το γνωστό email που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο) των ελληνικών προϊόντων για να τα αναγνωρίζουν, να τα αγοράζουν και με αυτό τον τρόπο να «πάρουν την υπόθεση της κρίσης στα χέρια τους» και «να μειώσουν τη δική μας ανεργία»!!!
Ενώ το ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές του, θεσπίζει τον κατώτατο μισθό στα 400 και 300 ευρώ μερικοί έχουν το θράσος να κάνουν υποδείξεις  για το αν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πεινάνε εισαγόμενα η "αλά ελληνικά". Ενώ με τις περικοπές των μισθών έχουν αποκλείσει τόσες οικογένειες από βασικά αγαθά διαβίωσης, τώρα  κάνουν και οικονομοτεχνικές αναλύσεις για το που πρέπει να ξοδεύεται ο πενιχρός αυτός μισθός.
Αυτοί που ξεπουλάνε τις ελληνικές εταιρίες, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια (όλα αυτά ακόμη και με τους δικούς τους καπιταλιστικούς όρους είναι κερδοφόρα), την Κασσιόπη  (σελ. 437 Μνημονίου 2) και ότι άλλο μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί μας μιλάνε για εθνική συνείδηση. Η δική σας που πήγε?  Φταίει βλέπετε ο ελληνικός λαός και όχι οι «πατριώτες» κεφαλαιοκράτες που αφού κερδίσουν από τον ιδρώτα των εργαζόμενων πάνε και «ξεκουράζουν» τα ευρουλάκια τους στις τράπεζες της Ελβετίας… Που πήγε η δική τους εθνική συνείδηση;     
Αυτοί που έβαλαν την χώρα στην Ε.Ε και υπερασπίστηκαν με σθένος την κοινή αγροτική πολιτική που εξαφάνισε την γεωργική παραγωγή της χώρας, αναγκάζοντάς μας να εισάγουμε πατάτες Αιγύπτου και σκόρδα Κίνας, τώρα  χύνουν υποκριτικά δάκρυα για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Αυτοί που μας μίλησαν για την «Ευρώπη των λαών», της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων - αγαθών και της ευημερίας τώρα μας ζητάνε  επιστροφή στην  «εθνική συνείδηση»  και μας παραμυθιάζουν για «κακούς ευρωπαίους» που πλουτίζουν σε βάρος μας. Είναι προκλητικοί και ικανοί να πουν τα πάντα για να «θάψουν» τις δικές τους ευθύνες. 
Όταν όμως το ΚΚΕ μιλούσε για τους κινδύνους της ένταξης, για τη συνθήκη του Μάαστριχ κάποιοι το κατηγορούσαν για απομονωτισμό, όταν προειδοποίησε ότι αυτή η Ένωση δεν είναι των λαών και των εργαζομένων αλλά των μονοπωλίων και του κεφαλαίου κάποιοι υπέγραφαν συνθήκες χαμογελαστοί.
Αλλά ακόμη και τώρα που ο ρόλος της Ε.Ε έχει ξεσκεπαστεί στα ματιά όλων, προσπαθούν να παραπλανήσουν για μία ακόμη φορά τον λαό  λέγοντας ότι δεν φταίει η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει στείλει στην ανεργία το 20 %  των Ελλήνων και λαϊκίζουν  μιλώντας  για εισαγόμενες οδοντόκρεμες και καθαριστικά κουζίνας. Προσπαθούν να πείσουν ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται από την αναρχία στην παραγωγή και τους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών αλλά το πρόβλημα είναι η Angela, ο Paolo ο Διονύσης και ο Σπύρος, δηλαδή οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όχι δεν φταίει το σύστημα της εκμετάλλευσης που ξεζουμίζει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εθνικότητας αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν «ευρωπαϊκό ορθολογισμό».
Ας δούμε και μία άλλη πλευρά όμως. Τα στοιχεία και οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη έσπασε κάθε ρεκόρ φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό του 10,7 % δηλαδή περίπου 17 εκ. άνεργοι. Και εντάξει εμείς έχουμε ανεργία γιατί δεν ξέρουμε να ψωνίζουμε, όλοι οι υπόλοιποι; Ας μας πουν λοιπόν τι οφείλεται για τη ανεργία στην Ιταλία;; Μήπως οι Ιταλοί δεν έχουν αρκετή ευρωπαϊκή κουλτούρα;; Μήπως δεν παράγουν από μοτσαρέλα μέχρι αυτοκίνητα; Ας μας πουν για την Ισπανία με την μεγαλύτερη ανεργία της Ευρωζώνης και του τεράστιου χρέους, αυτό γιατί συμβαίνει; Ούτε οι Ισπανοί έχουν αρκετά ισχυρή εθνική καταναλωτική συνείδηση; Οι Γάλλοι; Ούτε αυτοί; Γιατί είναι άνεργοι τόσοι Γάλλοι; Τι είναι αυτό που συνδέει όλες αυτές τις χώρες και τις αναγκάζει να έχουν τεράστια ανεργία και ελλείμματα;
 Ο συνδετικός κρίκος είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης που ακολουθούν όλα αυτά τα κράτη και που μας έφτασε στην σημερινή κατάσταση. Όταν η παραγωγή είναι άναρχη με μοναδικό στόχο το κέρδος δημιουργούνται αρνητικά ισοζύγια, ελλείμματα, χρέος, ανεργία.
Εννοείται πως πρέπει να στηριχθούν οι μικροί αγρότες και οι παραγωγοί, ο αυτοαπασχολούμενος και ο μικροεπαγγελματίας αλλά το ΠΑΣΟΚ μόνο τέτοιους στόχους δεν έχει. Θέλει για μία κόμη φορά να αποπροσανατολίσει και να κρύψει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και των συνεπειών της, μία εκ των οποίων είναι η ανεργία.  
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να καλύψει σε τεράστιο βαθμό τις εγχώριες ανάγκες σε βασικά αγαθά αφού έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Ορυκτό πλούτο, ενέργεια, γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, υδάτινους πόρους κ.α. Όλα αυτά όμως θα πρέπει μπουν σε μία λογική συγκέντρωσης σε έναν πανεθνικό σχεδιασμό. Δηλαδή, ξέρουμε ότι υπάρχουν προϊόντα στη χώρα μας που δεν χρειάζεται να εισάγουμε εφόσον υπάρχει επάρκεια. Θα πρέπει να προγραμματιστεί η καλλιέργεια όλων των προϊόντων που μπορούν να λύσουν το διατροφικό πρόβλημα, να συγκεντρωθεί η παραγωγή και από την παραγωγή να πάνε απευθείας στην κατανάλωση, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο, μέσω του συνεταιρισμού, της κοινωνικοποιημένης αγροτικής επιχείρησης και του δημόσιου εμπορίου.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποδεσμευτεί από την ΕΕ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος της και να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την ενέργεια, τις μεταφορές για να αναπτυχθεί πλέον προς όφελος του λαού. Η ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι ακριβώς αυτή που μας έφτασε εδώ και είναι αυτή που οραματίζονται και πάλι για μας. Ας μην τους αφήσουμε να μας ρίξουν σε αυτό το φαύλο κύκλο.  Ήρθε η ώρα να τους τιμωρήσουμε…
Τέλος ας μου επιτραπεί να παραφράσω τον μεγάλο ποιητή Μπ. Μπρεχτ γράφοντας ότι «Αυτοί που αρπάνε το φαί από το τραπέζι, κηρύχνουν την …καταναλωτική συνείδηση».

Μπορμπότης Γιάννης
Μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας