Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

154 ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


154 "ναι" και στο βάθος εκλογές"Δεν θα κινδυνεύσουν ούτε η χώρα , ούτε η κυβέρνηση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και θα κάνουν το χρέος τους". Με αυτή τη φράση στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά έδινε τον τόνο μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κ Βενιζέλο και Κουβέλη για την ψήφιση των μέτρων και τη στάση των κυβερνητικών εταίρων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι με το σαφές μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Κυριακή το μεσημέρι ότι...
... "δεν πρέπει να δειλιάσουν ορισμένοι μπροστά στο στόχο, την ώρα που η Ευρώπη αλλάζει" αφενός έθεσε όλους προ των ευθυνών τους και αφετέρου πως "έδειξε την αποφαστικότητά του να προχωρήσει με όσους το επιθυμούν".
Το μέτρημα των "κουκιών" βγάζει μίνιμουμ 154 θετικές ψήφους ενώ στον προϋπολογισμό- που ψηφίζεται την Κυριακή, παραμονή της τελικής συνεδρίασης του eurogroup - που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης οι ψήφοι θα ξεπεράσουν τις 165.
Το πακέτο των μέτρων που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή είναι επαχθές και το πολιτικό κόστος – ιδίως για τους βουλευτές της επαρχίας - πολύ μεγάλο. Όμως στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι παρά τις διαρροές που θα υπάρξουν την Τετάρτη οπότε και ψηφίζεται – με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - το αποτέλεσμα δεν θα δημιουργεί αμφιβολίες ούτε για την κυβερνητική συνοχή, ούτε για τη βούληση της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Από την πλευρά της ΝΔ δεν υπολογίζουν διαρροές ενώ από το ΠΑΣΟΚ υπολογίζουν το πολύ 6 διαφοροποιήσεις.
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα παρά το "παρόν" που φαίνεται ότι θα ψηφίσει στα μέτρα - σήμερα αποφασίζουν από κοινού η Κ.Ο και η ΚΕ του κόμματος - δεν αμφισβητείται. Ο Α. Σαμαράς ουδέποτε έθεσε θέμα λόγω της διαφωνίας του κ. Κουβέλη ενώ και ο Ευ. Βενιζέλος φρόντισε να δηλώσει δημοσίως ότι επιθυμεί την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση αλλάζοντας γραμμή μετά τις διαρροές ότι δεν νοείται συνεργασία αν η ΔΗΜΑΡ δεν στηρίζει τα μέτρα.
Και οι τρεις αρχηγοί αντιλαμβάνονται, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, πως μόνον η επιτυχία του προγράμματος μπορεί να τους βγάλει στον "αφρό" στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και φαίνεται ότι ο σχεδιασμός για εκλογές αρχίζει και ξαναμπαίνει στο τραπέζι γιατί όσο και αν δεν το ομολογούν δημοσίως όταν χρειαστεί το επόμενο πακέτο – παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά - δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές που θα το στηρίξουν με σθένος. Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να αρχίσει να δουλεύει για να υπάρξουν αποτελέσματα. Τότε μόνο μπορεί να διασωθεί πολιτικά και να ελπίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι και σε εκλογική επιβίωση.

24h.gr