Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ....


Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΣτα σχολικά μας χρόνια η 31η Οκτωβρίου ήταν συνυφασμένη με την έκθεση που θα γράφαμε για την αποταμίευση. Ο κλασικός κουμπαράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε τότε την τιμητική του και οι λέξεις "πιστωτική" και "δάνεια" μας ήταν παντελώς άγνωστες. Στις μέρες μας τα παιδιά μπορεί να γράφουν ακόμα εκθέσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης που γιορτάζεται σημέρα, όμως στην Ελλάδα της κρίσης η  εικόνα της έχει πια ξεθωριάσει.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης καθιερώθηκε...
... στο πρώτο διεθνές συνέδριο αποταμιευτικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Ήταν μια πρόταση του Ιταλού καθηγήτη Filippo Ravizza, με στόχο την προώθηση της αποταμίευσης. Σύντομα όλο και περισσότερες χώρες άρχισαν να γιορτάζουν τη συγκεκριμένη ημέρα με τη χώρας μας να συμμετέχει από το 1936 μέχρι σήμερα.
Πάντος η πατρότητα της ιδέας δεν ανήκει μόνο στον Ιταλό καθηγητή, καθώς η Ισπανία γιόρταζε την Ημέρα Αποταμίευσης από το 1921. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ημέρα συνέχισε να γιορτάζεται, φτάνοντας στην κορυφή της δημοτικότητάς της την δεκαπενταετία μεταξύ 1955-1970. Στη συνέχεια η ιδέα της αποταμίευσης είχε να αντιμετωπίσει τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια πάσης φύσεως: η καταναλωτική φρενίτιδια έβαλε στην άκρη τους κουμπαράδες. Σήμερα οι τράπεζες οργανώνουν εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα, ο θεσμός συνέδεσε το όνομά του με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τους περίφημους μεταλλικούς κουμπαράδες, ενώ ακόμα και σήμερα το ΤΤ βραβεύει τις καλύτερες εκθέσεις που γράφονται με θέμα την αποταμίευση.

Money pro