Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ:ΔΙΚΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ

Με νομοσχέδιο - σκούπα που προωθείται στη Βουλή
Δίκες-εξπρές για τους επίορκους του ΔημοσίουΝομοσχέδιο-σκούπα που επιχειρεί να «χτυπήσει» αποτελεσματικότερα τη διαφθορά, να τιμωρήσει ταχύτατα τους επίορκους υπαλλήλους, αλλά και που προσπαθεί ταυτόχρονα να εξορθολογίσει τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, να αποσυμφορήσει τις φύλακες αντιμετωπίζοντας με πιο ανθρώπινο τρόπο τους εξαρτημένους κρατουμένους, καθώς και να...
... προστατεύσει αποτελεσματικότερα τους εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους, πρόκειται να προωθήσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, προβλέπονται «δίκες-εξπρές» για τις μισθωτικές διαφορές που αφορούν στο ύψος των ενοικίων, αλλά και για τις μεγάλου οικονομικού αντικειμένου φορολογικές – τελωνειακές υποθέσεις, με αντικειμενικό στόχο να εισρεύσει το ταχύτερο δυνατό «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία. Παράλληλα ξαναρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών, μπαίνουν περισσότερες εγγυήσεις για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων, ενώ μπαίνουν οι βάσεις για προσλήψεις σωφρονιστικών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και δικαστών, μετά τη διαπίστωση προβλημάτων λόγω μεγάλων κενών στη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο που είχε ξεκινήσει από πέρσι για τα ναρκωτικά και δεν πέρασε στη Βουλή, αναμορφώθηκε σε πολλά σημεία και μετατράπηκε σε νομοσχέδιο – σκούπα, με την προσθήκη ρυθμίσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος που αναμένεται να καταλήξουν πολύ σύντομα στη Βουλή, αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος της δημόσιας διαβούλευσης. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή ο υπ. Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης ξεχωρίζουν διατάξεις που:

-Προβλέπουν εισαγγελικές έρευνες, ανακρίσεις και δίκες-εξπρές και για τους επίορκους υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο, στο πρότυπο των διαδικασιών που προβλέφθηκαν πρόσφατα (ν. 4022/11) για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του δημόσιου τομέα και που εφαρμόστηκαν στην υπόθεση της «ομάδας Τσοχατζόπουλου».

Η ανάγκη προώθησης της ρύθμισης προέκυψε μετά τη διαπίστωση των εκτεταμένων παρανομιών, κυρίως με τις ανύπαρκτες ή τις συντάξεις-μαϊμού και δίνεται η δυνατότητα οι επίορκοι υπάλληλοι να οδηγούνται «στο σκαμνί» σε διάστημα μικρότερο του έτους (ύστερα από 4μηνη προκαταρκτική εξέταση και αντίστοιχη ανάκριση, με ένα μόνο βούλευμα), ενώ σήμερα οι σχετικές έρευνες μπορεί να κρατούν 3-4 χρόνια ή και παραπάνω πριν παραπεμφθεί κάποιος, με συνέπεια να «τρέχει» ο χρόνος της παραγραφής.

Η νομοθετική συντόμευση των ερευνών και της παραπομπής σε δίκη θα εξαναγκάσει πιθανότατα και τους αρμόδιους υπαλλήλους να ολοκληρώνουν πολύ ταχύτερα τις ΕΔΕ, που συνήθως κρατούν για μεγάλο διάστημα χωρίς πάντως να δεσμεύεται ο εισαγγελέας ή ο ανακριτής να περιμένει τα σχετικά πορίσματα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δωροδοκίας των επίορκων (που είναι κακούργημα και απειλείται με 10ετή κάθειρξη όταν το όφελος ξεπερνά τα 120.000 ευρώ), προβλέπεται πλέον παράλληλα και η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

-Επιβάλλουν «δίκες-εξπρές» σε φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ύψους, που εφόσον ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, θα προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα για εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο μέσα σε 3 μόλις μήνες από την κατάθεση του δικογράφου.

-Ορίζουν ταχύτατη εκδίκαση
 υποθέσεων (συζήτηση εντός 45 ημερών, απόφαση εντός μηνός από τη δίκη) που αφορούν αγωγές για αναπροσαρμογή ενοικίων, καθώς είναι ανάγκη να κρίνονται με διαδικασίες-εξπρές λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

-Προστατεύουν αποτελεσματικότερα τον απολυμένο. Σε αντίθεση προς τη δυσμενή για τους εργαζόμενους νομολογία που επικρατούσε πρόσφατα στον Άρειο Πάγο, τώρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί δικαστικά ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απαιτήσει από τον υπερήμερο εργοδότη και την πραγματική του απασχόληση, πέρα από τους μισθούς για το διάστημα που δεν ασχολήθηκε.

Παράλληλα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αγωγή. Τα ευνοϊκά αυτά μέτρα ισχύουν και για τις ήδη εκκρεμείς υποθέσεις.

Νewsbeast.gr