Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...

…για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων

Λέρναια Υδρα τα προβλήματα για τον Σαμαρά -Ενα λύνει, δύο φυτρώνουν
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ξαφνικά χθες και ενώ -μετά την ψήφιση των μέτρων- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποσχόταν ότι τη Δευτέρα θα γυρίσει από το Eurogroup με τα λεφτά... 
...στην τσέπη, προέκυψε νέα εμπλοκή με δηλώσεις οι οποίες κάθε άλλα παρά καθησυχαστικές ήταν για την Ελλάδα που καίγεται για τη δόση των 31,5 δισ.
Κι αυτό ενώ από χθες το πρωί ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του συνεχή ενημέρωση για τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ βλέποντας ότι ναι μεν ο κ. Βενιζέλος δεν κινδυνεύει να ανατραπεί, αλλά κινδυνεύει να μείνει... χωρίς βουλευτές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός για την κατάσταση και όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida.gr ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να μεταβεί ο ίδιος τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Ενδιαμέσως, από χθες κιόλας στις συνεχείς του επικοινωνίες με κορυφαίους αξιωματούχους της Ενωσης και Ευρωπαίους ομολόγους του, τους επισημαίνει ότι περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης εκτός από τα σαφή ταμειακά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα, προκαλεί και σημαντικά πολιτικά ζητήματα τόσο για την ίδια την κυβέρνηση, όσο και για τη στάση του Ελληνικού λαού απέναντι στους εταίρους και δανειστές του.
Σημειώνεται δηλαδή ότι η διγλωσσία των εταίρων και η επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων της Τρόικα πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού επιβαρύνει τόσο το κλίμα όσο και τους εσωτερικούς μελλοντικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.
Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις εξελίξεις στον βασικό πυλώνα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ. Χθες, διαπίστωσε ότι το κόμμα της Ιπποκράτους βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό που αφενός δεν θα κοπάσει εύκολα και αφετέρου απειλεί να αφήσει τον κ. Βενιζέλο με λιγότερους από τους 25 βουλευτές που χρειάζεται για να αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα της δεδηλωμένης σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ΔΗΜΑΡ που κ. Κουβέλη αποφασίσει στο μέλλον να μην ψηφίσει ένα νομοσχέδιο ή ακόμη χειρότερα αποφασίσει να αποσυρθεί από την κυβέρνηση.
Δηλαδή ο κ. Σαμαράς επιθυμεί στους 126, πλέον, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μπορεί να αθροίσει τουλάχιστον 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να υπάρχουν 151, ενώ το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει 26 ενώ υπάρχουν και τα ανοιχτά μέτωπα με τους κυρίους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο χθεσινός συναγερμός στοΜαξίμου σήμανε όταν Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για την βοήθεια στην Ελλάδα ως τα τέλη Νοεμβρίου: «Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτοντας πως η 26 Νοεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών την εκταμίευση του ποσού.
Παράλληλα, άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν ακόμα έντονες διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Τρόικα σχετικά με την χρηματοδότηση της χώρας μας.
Νωρίτερα το πρωί και ο κ. Σόιμπλε είχε υποστήριξει ότι «δεν έχουμε ακόμα περάσει τον κάβο με την Ελλάδα». Και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα, και μαζί με την Ελλάδα, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς».
Ταυτόχρονα, την άποψη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης δεν μπορεί να προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου, δηλώνοντας, ταυτόχρονα ικανοποιημένος από την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή.
«Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και επιδιώκει την αποκατάσταση των καναλιών χρηματοδότησης, αλλά δεν χρηματοδοτεί (κυβερνήσεις) μέσω της νομισματικής της πολιτικής» ήταν τα λόγια του κ. Ντράγκι, ο όποιος, τονισε πως «η ΕΚΤ έχει σε γενικές γραμμές τελειώσει με την ελληνική βοήθεια».
iefimerida.gr