Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ 155 ΝΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


- Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και ουδείς κυβερνητικός βουλευτής αντέδρασε τελικά
- Είχε προηγηθεί ¨μασάζ" από τον κ. Έξαρχο σε όσους υπήρχε υποψία ότι θα το καταψηφίσουν
- Διευκρινίσεις της τελευταίας στιγμής για το ειδικό τέλος από τον κ. Βενιζέλο
- Ισχυρότατα τα μέτρα ασφαλείας έξω από την Βουλή

Υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν...
... ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες για το ειδικό τέλος ακινήτων και την αντικατάσταση των μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Την τροπολογία για το τέλος ακινήτων, υπερψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου.

Έτσι, επί 297 παρόντων βουλευτών, η τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων συγκέντρωσε 155 θετικές ψήφους έναντι 142 αρνητικών, ενώ η τροπολογία για την Ελληνική Στατιστική Αρχή, συγκέντρωσε 154 θετικές ψήφους έναντι 143 αρνητικών.

Υπενθυμίζεται, πως την ονομαστική ψηφοφορία για το ειδικό τέλος ακινήτων ζήτησε το ΚΚΕ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, ενώ την ονομαστική ψηφοφορία για την ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε ο ΛΑΟΣ. 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί εξαίρεσης από το τέλος ακινήτων, των ιδιοκτητών των κτηρίων που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.

«Ακούω να υπάρχουν διάφορες φήμες ή μύθοι σε σχέση με το ειδικό τέλος. Από κανένα στοιχείο ή σημείο δεν προκύπτει εξαίρεση για τους ιδιοκτήτες που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξαιρεθούν ιδιοκτήτες, ιδίως δε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αν στους καταλόγους της ΔΕΗ καταγράφεται το Δημόσιο ως υπεύθυνο για την καταβολή των τελών, το Δημόσιο θα αναζητήσει ως υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η εξαίρεση που ισχύει για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, δέον να θεωρείται πως ισχύει και τους αντίστοιχους χώρους των τουριστικών καταλυμάτων. Επανέλαβε δε, πως στην υπουργική εγκύκλιο με την οποία θα εφαρμοστεί η τροπολογία, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπόχρεους εκείνους, που εξαρτώνται από ηλεκτρικές συσκευές (άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια κλπ.).

«Τέτοιου είδους ζητήματα θα λυθούν ρητά με την εγκύκλιο και την εφαρμοστική απόφαση και θα αντιμετωπιστούν με τον πλέον ευαίσθητο τρόπο. Σημασία έχει να μπορέσουμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και 2012. Όλη η ρύθμιση θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, όπου συναντώνται και οι δύο όψεις της οικονομίας - επίσημη και ανεπίσημη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
 Newsit.gr