Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ


Εδώ και χρόνια ιχθυοκαλλιέργειες προωθούνται και χρηματοδοτούνται με τεράστια ποσά από την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις μέσω της Κοινής Αλιευτικής (Κ.ΑΛ.Π.). Έτσι οι ιχθυοκαλλιέργειες απορροφούν τα τελευταία 10 χρόνια το 65-70% των κονδυλίων της Κ.ΑΛΠ. Ενώ αντίθετα χτυπιέται με κάθε τρόπο η μικρομεσαία αλιεία που...
... απασχολεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ψαράδες και προφέρει γνήσια και αυθεντικά αλιευτικά προϊόντα.
1.     Οι ιχθυοκαλλιέργειες υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει σοβαρή πείρα που είναι αρνητική:
·        Δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι (δεν υλοποιούνται η δεν ελέγχονται για την εφαρμογή τους οι Μελέτες Περιβαλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες). Καμιά κρατική αρχή δεν παρεμβαίνει για να μην θιγούν τα μεγάλα συμφέροντα.
·        Δεν ελέγχονται οι τροφές και τα φάρμακα που ρίχνονται στα ψάρια με αποτέλεσμα να εκτρέφονται ψάρια αμφίβολης υγιεινής και διατροφικής επάρκειας.
·        Η χρόνια και ακατάσχετη χρήση πολλών θαλασσίων στρεμμάτων έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα καθώς επίσης και στην βιοποικιλότητα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής.
2.     Υπάρχει μεγάλη συγκεντροποίηση της δραστηριότητας της ιχθυοκαλλιέργειας  σε ελάχιστους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ μεθοδεύεται ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή, που γίνεται όχι με βάση την εξασφάλιση της αναγκαίας επαρκούς φθηνής και υγιεινής διατροφής από ιχθυοαλιεύματα γενικότερα αλλά για την εξασφάλιση κερδών. Oι ιχθυοκαλλιέργειες που χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό (θάλασσα και ακτές) και που παράγουν μαζικά αλιεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένες και να αναπτύσσονται με κεντρικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του, τις συνολικές και αναγκαίες διατροφικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων.
3.     Ο χωροταξικός σχεδιασμός που γίνεται από το υπουργείο, αποσκοπεί να καλύψει αυτήν την μεγάλη συγκέντρωση και να τους δώσει την δυνατότητα επέκτασης.
Με βάση τα παραπάνω είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στον προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες και δημιουργίας  ΠΑΥ και επί της  αρχής και στη φιλοσοφία του, καθώς  και στην εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαλλιά και καταψηφίζουμε. Συγκεκριμένα δεν συμφωνούμε με καμιά χωροθέτηση υδατ/ων στην ΠΕ Κερκύρας- Ζακύνθου –Λευκάδας. Διαφωνούμε με την χωροθέτηση επιπλέον μονάδων και ΠΑΥ στην  Π.Ε. Κεφαλονιάς.
Για τις υπάρχουσες υδατοκαλλιέργειες πρέπει να επικεντρώσουμε σε τρεις σημαντικές πλευρές
·        στην διασφάλιση της δουλειάς των εργαζομένων σε αυτές και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
·        στην εξασφάλιση παραγωγής υγιεινών αλιευμάτων
·        στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
4.     Για το συγκεκριμένο σχέδιο – πρόταση του Υπουργείου είχαμε ομόφωνη αρνητική απόφαση του ΠΣ στην συνεδρίαση στους Παξούς. Στο υπουργείο έφθασε άλλη εισήγηση που εκλήφθηκε ως θετική εισήγηση. Ζητάμε τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του Π.Σ. των Παξών, για αυτό το θέμα.
Καταθέτουμε επίσης πρόταση για την στήριξη της μ-μ. αλιείας για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. αφού συζητηθεί η γνώμη των συλλόγων ψαράδων και των Δ/νσεων Αλιείας των 4 περιφερειακών ενοτήτων.
 Σημείωση: οι άλλες δυνάμεις ψήφισαν την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαλιά. Έτσι φέρνουν τεράστια ευθύνη για την υπονόμευση των ήδη αναπτυγμένων οικονομικών δραστηριοτήτων στην νότια Κεφαλονιά. Πάντως η απόφαση του Π.Σ είναι γνωμοδοτική. Το υπουργείο μπορεί να επιμείνει στην αρχική του πρόταση που προβλέπει νέες ιχθυοκαλλιέργειες και στην Κέρκυρα.