Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΚΑΪ.....ΓΑΙΔΑΡΟ!

                                                          Του Γιάννη Μπορμπότη 
Την ώρα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μία από τις περίφημες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ζητάει από τους Έλληνες τη γνώμη τους για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, το ΣΚΑΪ σαν έτοιμο από καιρό έτρεξε να προβάλει την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου το βράδυ (00:30), το «ντοκιμαντέρ» Μαριχουάνα: Υπό την επήρεια!!!
Πρόκειται για μία παραγωγή του...
... BBC (Should I Smoke Dope?) όπου μία ρεπόρτερ για να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να γίνει χρήστης κάνναβης υποβάλει τον εαυτό της σε μία ιδιότυπη αλλά όχι και τόσο αθώα διαδικασία. Δοκιμάζει την κάνναβη, βλέπει πως καλλιεργείται, δουλεύει σε ένα από τα περίφημα coffee shops του Amsterdam, όπου το κάπνισμα κάνναβης είναι νόμιμο, και γενικά μαζεύει γνώμες γύρω από το θέμα.
Την ίδια ώρα που απαγορεύεται στην τηλεόραση ακόμη και η εικόνα του τσιγάρου, ο «οικολογικός» σταθμός του ΣΚΑΪ έδειχνε ανθρώπους να στρίβουν «τσιγαριλίκια», να καπνίζουν μαριχουάνα και να βρίσκονται υπό την επήρεια του ναρκωτικού άλλες φορές σε κατάσταση πανικού και άλλες σε κατάσταση απόλυτης ευφορίας…
Είναι κοινό μυστικό ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι εκτός των άλλων και ένας τρόπος καταστολής και άσκησης κοινωνικού ελέγχου. Στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει διαρκώς στην εφαρμογή μέτρων βαθιά αντιλαϊκού χαρακτήρα, η απελευθέρωση των ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η χειραγώγηση και ο έλεγχος του λαού αποτελεί βλέπετε ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Δεν σας βάζει όλους σε σκέψεις το ότι την ώρα που η νεολαία βιώνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της και δέχεται τον αποκλεισμό από την εργασία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Υγεία, έρχεται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προσφέρει την εύκολη πρόσβαση των νέων στον κόσμο των ναρκωτικών;
Κινδυνολογία θα μου πει κάποιος… Τραγικοποιούμε τις καταστάσεις για να φοβίσουμε τον κόσμο θα πει κάποιος άλλος… Μήπως όμως η περίπτωση της Αργεντινής  με το ναρκωτικό «πάκο» είναι ενδεικτική; Το 2001, στο απόγειο της εκεί καπιταλιστικής κρίσης, η Αργεντινή από χώρα εισαγωγής ναρκωτικών μετατράπηκε ξαφνικά σε χώρα παραγωγής και γέμισε με παράνομα εργαστήρια που παρήγαν κρυσταλλική κοκαΐνη και από τα υπολείμματα της κατεργασίας της έφτιαχναν το φτηνό ναρκωτικό «πάκο». Ο λαός της Αργεντινής το «πάκο» το έχει μετονομάσει «κλέφτη του μυαλού» και «εξολοθρευτή των φτωχών», γιατί πήγε χαμένη μια ολόκληρη γενιά… (ντοκιμαντέρ «Εξάντας: Το Πείραμα της Αργεντινής»)
Ο λαός της Ελλάδας είναι τώρα όμως πιο συνειδητοποιημένος και όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν τι μας ετοιμάζουν. Έτσι για να πειστεί ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία ότι η απελευθέρωση είναι καλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται και τη στήριξη των υπερ – πρόθυμων συμμάχων της. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τα κεντρικά ΜΜΕ. Το «παιχνίδι» το ξέρουν καλά. Αν μία θέση προβάλετε συνεχώς τότε δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτή είναι η θέση της πλειοψηφίας.
Δε θα περίμενε κανένας τίποτα λιγότερο από τον σταθμό του ΣΚΑΪ που ως γνήσιος εκπρόσωπος του κεφαλαίου χορεύει στο ρυθμό του. Την ίδια ώρα που με χαρακτηριστικό πολιτικό μίσος και κοινωνικό κόμπλεξ ο όμιλος Αλαφούζου επιτίθεται σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα. Την ίδια ώρα  που με «ρεπορτάζ» και ειδήμονες δημοσιογράφους λοιδορούν τις δράσεις και διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, την ίδια ώρα πλασάρουν την ναρκωκουλτούρα και ωθούν τα νέα παιδία να δοκιμάσουν πρώτα ναρκωτικά και να αποφασίσουν μετά αν θα τα συνεχίσουν… Απευθύνονται έτσι σε εκείνους που μπορεί να πατήσουν τη μπανανόφλουδα της «ελεύθερης επιλογής», λες και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι μία τέτοια ελεύθερη επιλογή..
Όσα όμως καλοφτιαγμένα «ντοκιμαντέρ», ακριβοπληρωμένα «ρεπορτάζ» και παραγγελμένες «έρευνες» και αν μας παρουσιάσουν, ο στόχος τους μένει απογυμνωμένος. Να βάλουν στο χέρι το μυαλό και την ψυχή της νεολαίας. Να θεσμοθετήσουν ένα νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, δημιουργώντας στρατιές μόνιμων και νόμιμων εξαρτημένων που θα μένουν αμέτοχες και αδρανείς απέναντι στην πολιτική τους. Άλλωστε αφού έτσι και αλλιώς υπάρχει ο αποκλεισμός της νεολαίας από την εργασιακή αγορά και τη διανομή του πλούτου, η ελεύθερη πρόσβαση στα ναρκωτικά θα απάλλασσε το σύστημα από νέους που το αμφισβητούν.
Πιο επίκαιρη από ποτέ φαντάζει η θέση του ΚΚΕ σε αυτή την κατάσταση: «Όχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ζωή ολόκληρη και όχι... με "δόσεις"».
Μπορμπότης Γιάννης

Μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας