Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Προς τον Υπουργό Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας


Θέμα: Για τα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται από τις προσχώσεις στα λιμάνια του Αγίου Στεφάνου και της Αστρακερής στην Κέρκυρα


   
Στη Β. Κέρκυρα υπάρχουν δύο λιμάνια –αλιευτικά καταφύγια-- του Αγίου Στεφάνου και της Αστρακερής που δημιουργήθηκαν για να...
... εξυπηρετούν τις ανάγκες των ψαράδων αλλά και την συγκοινωνία των Διαπόντιων Νησιών με την Κέρκυρα.
    Στο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου Κέρκυρας ελλιμενίζονται, καθημερινά, περίπου 70 αλιευτικά σκάφη. Κάθε χρόνο δαπανώνται μεγάλα ποσά για τον καθαρισμό της λιμενολεκάνης, αφού δεν έχει προβλεφτεί η κατασκευή λιθοδομής επαρκούς μήκους με την οποία θα αποφευχθούν οι προσχώσεις, που κάθε χρόνο, όμως, προκαλούν τεράστια προβλήματα στην βατότητα του λιμανιού. Επισημαίνουμε ότι το προαναφερόμενο λιμάνι είναι κομβικής σημασίας προς και από τα Διαπόντια νησιά, γιατί είναι πιο κοντά σε αυτά και πιο προσβάσιμο από τις κακοκαιρίες. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το λιμάνι Αστρακερής στους Καρουσάδες της Κέρκυρας αφού έχει να καθαριστεί η λιμενολεκάνη από την εποχή που κατασκευάστηκε, με αποτέλεσμα να έχει φράξει από φύκια σε ποσοστό 70%.
    Επισημαίνουμε ότι και τα δύο προαναφερόμενα λιμάνια δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των αλιέων, του τουρισμού και των επισκεπτών από και προς τα Διαπόντια Νησιά. Η μη καταλληλότητά τους λόγω των προσχώσεων καθιστά αδύνατη ή πολύ επικίνδυνη την προσέγγιση τους με κακοκαιρία ενώ κατά καιρούς καθίστανται και μη βατά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει, για να λυθούν μόνιμα τα προβλήματα των λιμανιών αυτών και να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια για τους ψαράδες, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των Διαποντίων Νησιών.