Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΤΗΣ ...

                               ...ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗ
Το Δικαστικό Συμβούλιο τασσόμενο υπέρ της κρίσης της εισαγγελέως Αθηνάς Θεοδωροπούλου περίπροφυλάκισης του πρώην ισχυρού άνδρα του ποδοσφαίρο ουσιαστικά μέμφεται τον ανακριτή που διαφώνησε με την εισαγγελέα, επισημαίνοντας την αντιφατική κρίση του.
«Ο ίδιος ο 9ος τακτικός ανακριτής πρότεινε...
... σε βάρος του κατηγορούμενου την επιβολή επαχθών περιοριστικών όρων …θεωρώντας ότι συντρέχουν σε βάρος του σοβαρές ενδείξεις ενοχής , ενώ παράλληλα δεν τον κρίνει ύποπτο φυγής καίτοι ο ίδιος εξέδωσε σε βάρος του Χρ. Ψωμιάδη ένταλμα συλλήψεως δυνάμει του οποίου συνελήφθη και ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως το οποίο και εκδόθηκε σε βάρος του τελευταίου ο οποίος φυγοδικούσε επί τρίμηνον. Έκανε δε προπαρασκευαστικές πράξεις για να διευκολύνει τη φυγή του εκμισθώνοντας κι άλλη οικία ουδόλως δε προέκυψε η πρόθεσή του να εμφανιστεί «αυτοβούλως», ως διατείνεται», αναφέρει το βούλευμα.
Για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που του αποδίδονται και ο κατηγορούμενος αμφισβητεί, η εισαγγελέας σημειώνει: «Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι δεν έχει γίνει συγκριτική εξέταση των φωνητικών εγγραφών προκειμένου να δύναται να κριθεί αν η φωνή είναι πράγματι δική του κι αν διάλογοι είναι πλήρεις ή αποσπασματικοί δεν κρίνεται βάσιμος τόσο από νομικής όσο και ουσιαστικής απόψεως καθόσον αποδέχεται στην από 20-9-2011 απολογία του ότι έλαβαν χώρα οι διάλογοι αυτοί απλά δίδει διαφορετική ερμηνεία από την κατηγορούσα αρχή, η δε δειγματοληψία και ταύτιση της φωνής των συνομιλούντων για τον έλεγχο της γνησιότητας αυτών δεν κρίνεται πάντοτε αναγκαία ιδία αν το περιεχόμενο των συνομιλιών επιβεβαιώνεται και από άλλα αποδεικτικά μέσα…»
Για τα «στημένα ματς»
Η εισαγγελέας αναφέρεται επίσης και στα ματς τα οποία η UEFA χαρακτήρισε «ύποπτα» , μεταξύ των οποίων είναι και κάποια που συμμετείχε η ΚΑΒΑΛΑ : «Από την επισκόπηση του καταλόγου των 40 «χειραγωγημένων» αγώνων σύμφωνα με το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης της UEFA παρατηρείται ότι η ομάδα της Καβάλαςσυναντάται 5 φορές και έρχεται τέταρτη κατά σειρά όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισή της, μετά την ομάδα τηςΗλιούπολης ( συναντάται 8 φορές), την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου (6 φορές) και την ομάδα του Εθνικού Πειραιώς (6 φορές). Η συνδρομή επαρκών ενδείξεων ενοχής στο πρόσωπο, μεταξύ άλλων, του Μάκη Ψωμιάδη ενισχύεται και από τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η Αθλητική Δικαιοσύνη εις βάρος του…»

Κατά την εισαγγελέα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι αθλητικός παράγοντας, ο Μάκης Ψωμιάδης είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Καβάλας: «τούτο προκύπτει και από την 16-11-2010 ένορκη την εξέταση του μάρτυρος Αλέξη Κούγια, αλλά και από την απολογία του ίδιου του Σταύρου Ψωμιάδη».

Όσον αφορά στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες , επίσης κατά την εισαγγελέα προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής καθώς:
«α)  Έχει συσχετιστεί με πληθώρα εταιριών, επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων αν και σπανίως συνδέεται άμεσα με εταιρίες οι οποίες του ανήκουν «στα χαρτιά»
β)  Προβαίνει σε καταβολή μετρητών για πληρωμές, τα οποία λέγεται ότι μεταφέρει σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών ,αποφεύγοντας την χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό να καλύπτει τα ίχνη του.
γ) Έχει υπάρξει πολύ προσεκτικός στο να διαχωρίζει τη θέση του από εταιρίες τις οποίες προφανώς διοικεί. Αντ΄αυτού , χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρίες οι οποίες φαίνεται ότι συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του. Οι μέθοδοί του και το στυλ του κάνουν τη διεκδίκηση περιουσιακών του στοιχείων πολύ δύσκολη δεδομένου ότι:
-Δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του
-Προτιμά να κάνει πληρωμές με μετρητά
-Οι εταιρίες του δεν εμφανίζουν υψηλό κύκλο εργασιών
-Η φήμη του κάνει τη διεξαγωγή ερευνών στο στενό του κύκλο δύσκολη. Παραταύτα, μέσω της αναγνώρισης των πλέον έμπιστων συγγενών του και από μια ανάλυση των συνδεδεμένων με αυτών διευθύνσεων , της οικογένειας, των συγγενών και των εταιριών, τις οποίες διοικεί ο τελευταίος, ο Ψωμιάδης φέρεται ως συνδεδεμένος με τις παρακάτω εταιρίες:
-Προμηθέας ΑΕ - Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Αδριανός» στην Πλάκα.
-IPPOVENTURE ΑΕ - Εταιρία με σκοπό την εκτροφή και αναπαραγωγή αλόγων, η οποία ιδρύθηκε το 2000.Η εταιρία χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την απόκτηση των μετοχών της ΑΕΚ.
-SoE International - Εταιρία η οποία παλαιότερα ανήκε στον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ Μιχάλη Τροχανά, την οποία ο Ψωμιάδης απέκτησε κατά τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΕΚ.
-ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ - Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία από την Βόρεια Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται στην SUPER LEAGUE από τον Σεπτέμβριο του 2009.
-«Ψωμιάδης» κατάστημα ρούχων-Το κατάστημα είναι στο πατρικό όνομα της γυναίκας του, Ελένη Σταμέλου.
-Maven Real Estate - Σχετικά νεοσυσταθείσα εταιρία στο χώρο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας , στην οποία τα δυο παιδιά του είναι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, αντίστοιχα.
-Foinikia SA  - Εταιρία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην οποία η γυναίκα του και τα παιδιά του είναι τα μόνα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου από το 2008.
δ) Η ΠΑΕ Καβάλας είναι ένα νομικό πρόσωπο, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και μεταφοράς κεφαλαίων. Ο Όμιλος πήγε από τη Γ’ Εθνική κατηγορία στη SUPER LEAGUE μέσα σε 3 χρόνια. Ο Όμιλος φέρεται να έχει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Ο Σταύρος Ψωμιάδης, γιός του Μάκη, φαίνεται ως πλειοψηφών μέτοχος της ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ. Είναι επίσης Πρόεδρος του Ομίλου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ως ελέχθη, ο Μάκης Ψωμιάδης είναι η πραγματική δύναμη πίσω από την Καβάλα».
Για τον Νίκο Πατέρα
Ακόμη η εισαγγελέας αμφισβητεί ευθέως τον ισχυρισμό του πως δεν έχει σχέση με «στημένα» και ορισμό διαιτητών από συγκεκριμένα αποσπάσματα συνομιλιών του. Μεταξύ άλλων αναφέρεται σχετική συνομιλία του Αχιλλέα Μπέουμε άγνωστο ακόμη στην ανάκριση πρόσωπο :
«μήπως έχει στήσει τίποτα με το μουστάκια εκεί πέρα και μας κάνει καμιά πλάκα μέσα κει να τον γ…, εννοώντας ξεκάθαρα τον Χρυσόστομο Ψωμιάδη, άλλοι δε Πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων όπως ο Γιώργος Λυμπατσής, Πρόεδρος της ΠΑΕ Κέρκυρας, επικοινωνούν με τον «αμέτοχο κατά τα λοιπά από τα ποδοσφαιρικά πράγματα» Ψωμιάδη και του ζητούν βοήθεια προκειμένου να χειραγωγήσουν τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις συμφερόντων τους, ενώ ο Νίκος Πατέρας, Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναικός, του ζητά ευθέως «να φοβίσει» τον ψηλό Σισέ», εννοώντας τον Πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, ο ίδιος δε ο Ψωμιάδης του απαντά «…επί προσωπικού πες του εκεί θα βάλεις αυτό και αυτό.Πρόσεξε μην γίνει καμία κέντα και δεν παίξει κάποιος από αυτούς που σου έδωσα σε γ… πές του. Μετά όλα θα κελαηδάν τα ράδια», συμπεριφορά από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα όχι μόνο η άμεση σχέση και επαφή του με το χώρο του ποδοσφαίρου  αλλά και η πρακτική που ακολουθεί να μεταχειρίζεται συστηματικά απειλές βλάβης του επαγγέλματος των διαιτητών και παρατηρητών, άλλοτε ερχόμενος σε άμεση επαφή μαζί τους, άλλοτε , όπως στην ως άνω περίπτωση, εξαναγκάζοντας τρίτα πρόσωπα που μπορούσαν από τα πράγματα να ενεργήσουν την επιζήμια για τους βλαπτόμενους πράξη, προκειμένου να ενεργήσουν σύμφωνα με τις προθέσεις του, επιφέροντας έτσι ζημία στην περιουσία τους».
 Newsbomb.gr