Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ANTZEΛΑ:Η ΠΑΓΙΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΥΣΗΣ.....

...ευθυνών θα ισχύσει και στην πιθανή ματαίωση του Μουσείου της Τυπογραφίας στο νέο Φρούριο
Δήλωση της Βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ για την πιθανή ματαίωση του Μουσείου της Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο.
«Η διαφαινόμενη απ ένταξη του Μουσείου της Τυπογραφίας  από τους πινάκες των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού οφείλει, αν μη τι άλλο, να προβληματίσει την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της. Για ακόμη μια φορά, η Κέρκυρα, η Παλιά  Πόλη,  χάνει την ευκαιρία της αξιοποίησης μιας επένδυσης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική  τουριστική  οικονομία.  Πραγματικά, χρειάζεται πολύ κόπος και προσπάθεια για να ακυρωθεί η δημιουργία ενός έργου το οποίο τυγχάνει της απόλυτου έγκρισης της UNESCO, με...
... έτοιμο το τεχνικό του δελτίο και όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.  
Το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι κάνεις δεν είναι διαθέσιμος να  αναλάβει την ευθύνη γι’αυτή την εξέλιξη. Αντίθετα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει για ακόμη μια φορά η πάγια τακτική της διάχυσης των ευθυνών μέσω της ερμηνείας των προθέσεων, συχνά από «καλά πληροφορημένες πηγές». Για όσους πάντως σπεύσουν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που χάνονται, είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι δεν ήταν εξασφαλισμένα για την Κέρκυρα. Τα κοινοτικά αυτά κονδύλια προέρχονται από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και κατανέμονται οριζόντια κατά τρόπο ανταγωνιστικό ανάμεσα στους δυνητικούς δικαιούχους οχτώ περιφερειών της χώρας μας. Για εκείνους δε, που θα σηκώσουν για πολλοστή φορά τη σημαία της «διεκδίκησης»  από την κεντρική εξουσία ώστε να δοθούν τα χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση του ΕΣΠΑ δεν αφορά καμιά τοπική αυτοδιοίκηση. Την αφορούσαν ανάλογες προσκλήσεις στο παρελθόν για τις οποίες δεν έκανε απολύτως τίποτε και θα την αφορούν ανάλογες προσκλήσεις στο μέλλον με μια προϋπόθεση: να ωριμάσει προτάσεις ικανές να απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις. Έως ότου αυτό συμβεί, η ρητορική όσων εναντιώθηκαν στη δημιουργία του Μουσείου Τυπογραφίας είναι ανέξοδη με ένα, ωστόσο, πολύ χειροπιαστό κόστος   για την κοινωνία. Πριν από λίγα χρόνια μια παρόμοια ρητορική μας κόστισε την κατασκευή του Λυρικού Θεάτρου. Σήμερα κοστίζει στην τοπική οικονομία την απώλεια ενός σημαντικού ποσού και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κοστίζει την αναστήλωση ενός σημαντικού τμήματος του Νέου Φρουρίου το οποίο βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπό καθεστώς εγκατάλειψης. Κοστίζει τη δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης στην ευρύτερη περιοχή της Σπηλιάς, οι κάτοικοι και επαγγελματίες της οποίας βιώνουν εδώ και χρόνια την οικονομική απαξίωση των περιουσιών και των επιχειρήσεων τους. Κοστίζει τέλος, την περαιτέρω ανταγωνιστικότητα του κερκυραϊκού τουριστικού προϊόντος μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Όλα αυτά  ας μην το ξεχνάμε,  τη στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς κατασκευάζει -τηρουμένων ακριβώς των ίδιων διαδικασιών και με την πλήρη στήριξη της τοπικής κοινωνίας- το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο.
Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πραγματικό διακύβευμα από την υπόθεση του Μουσείου της Τυπογραφίας. Για το οποίο, η τοπική αυτοδιοίκηση και το πλέον δυναμικό κομμάτι της Kερκυραϊκής κοινωνίας, από τους παραγωγικούς της φορείς μέχρι τα πολιτιστικά σωματεία, οφείλει δημόσια να εκφραστεί. Είναι η μόνη μας ευκαιρία να αποτρέψουμε άλλη μια αρνητική εξέλιξη για την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό μας».