Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΛΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

                                                                                     Κύριε Πρόεδρε,                       
    Πριν από τη διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το διήμερο 22, 23 Οκτωβρίου σας είχαμε ζητήσει ως ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ως ΑΝΑΣΑ και ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΟΝΙΟΥ, να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα των ιχθυοτροφείων στα Ιόνια Νησιά.
     Σκοπός ήταν αφενός η...
... επαναδιατύπωση της ασαφούς απόφασης 176/16 – 2011 που ελήφθη στο Αργοστόλι έτσι ώστε να μην επιδέχεται καμμία παρερμηνεία και αφετέρου η συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας»
Δυστυχώς κ. Πρόεδρε παραβιάζοντας το νόμο αρνηθήκατε να συμπεριληφθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Στη συνέχεια και κατά τη συνεδρίαση ζητήσαμε. Να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, πολύ περισσότερο που στις 24 του μηνός συνεδρίαζε για την οριστική απόφαση το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.
Δυστυχώς και πάλι, αυτή τη φορά ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου αρνήθηκε τη συζήτηση και η συμπολίτευση επικύρωσε.
Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου συνεδρίασε πράγματι το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, όμως λόγω της δυναμικής παρέμβασης αρκετών Δημάρχων και φορέων από τις περιοχές που σχεδιάζεται η δημιουργία ιχθυοτροφείων, γι’άλλη μία φορά η συνεδρίαση αναβλήθηκε.
Από τη μόνη περιοχή που δεν υπήρχε ούτε ένας φορέας ήταν η δική μας, παρ’ότι θίγεται περισσότερο από κάθε άλλη!
Όπως μάλιστα προέκυψε από τις εισηγήσεις του ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν η μοναδική που δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση!
Δυστυχώς και παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Περιφερειάρχη στο Συμβούλιο, οι προτάσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο δίχως ΚΑΜΙΑ δική μας παρέμβαση και πρόταση, οπότε και τα νησιά μας παραδίδονται αμαχητί στα συμφέροντα των ιχθυοκαλλιεργητών, με δεδομένη την καταστροφή του μοναδικού Ιόνιου περιβάλλοντος και τη διάλυση της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Και το χειρότερο: Η τελική πρόταση του ΥΠΕΚΑ δεν διαφοροποιείται σχεδόν καθόλου από την αρχική.
Το νέο δεδομένο είναι πως αυτή η πρόταση προέρχεται από μελέτη η οποία εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, λόγω έλλειψης πόρων εκ μέρους του Υπουργείου!
Γι’αυτό και δεν μπορεί παρά να αμφισβητείται ευθέως η επιστημονική της πληρότητα και η σκοπιμότητα της εκπόνησής της.
Έτσι λοιπόν προτείνεται η δημιουργία ιχθυοτροφείων στις παρακάτω περιοχές των Ιονίων Νήσων:
Στην Κέρκυρα
1. Η περιοχή στα Διαπόντια Νησιά
2. Η περιοχή Βόρεια του Όρμου Λευκίμης
3. Η περιοχή Βόρεια της Νήσου Κέρκυρας
4. Η περιοχή στις Αλυκές Λευκίμης (για γαρίδες)
5. Οι Βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας
Στη Λευκάδα

1. Η περιοχή στη Νήσο Καστό

2. Η περιοχή στη Νήσο Μεγανήσι

Στην Ιθάκη

1. Οι Νοτιοανατολικές ακτές της Ιθάκης
2. Οι Νοτιοδυτικές ακτές της Ιθάκης
Στην Κεφαλονιά
1. Ο κόλπος Αργοστολίου
2. Οι Νοτιοανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς (η περιοχή από
     Κατελιό – Σκάλα μέχρι Πόρο)
3. Οι Βορειοανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς
Είναι ανάγκη λοιπόν να διατυπωθεί ξεκάθαρα και δίχως παρερμηνείες ως απόφαση η εκφρασμένη θέση απ’όλες τις παρατάξεις, πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων απαιτεί με βάση τα νέα δεδομένα πως πρέπει από μηδενική βάση να συνταχθεί νέα μελέτη για το Ειδικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών επιστημονικά πλήρης και αξιόπιστη.
Με βάση τα παραπάνω κ. Πρόεδρε εκτιμάμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3 Νοεμβρίου 2011, είτε εντός, είτε εκτός ημερήσιας διάταξης, ή όποτε διεξαχθεί η επόμενη συνεδρίαση  και με εισήγηση αυτή την επιστολή, το θέμα:
«Επαναφορά της απόφασης 176-16/20011 του περιφερειακού συμβουλίου για το «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες» του ΥΠΕΚΑ λόγω των νέων εξελίξεων και έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας».

Εξέταση τρόπων δυναμικών κινητοποιήσεωνΓιώργος Καλούδης                   Σωτήρης Βλάχος                Θεόδωρος Γαλλιατσάτος

Δικηγόρος Α.Π. & ΣτΕ             Επικεφαλής                                 Επικεφαλής

              Επικεφαλής                            Αριστερής Κίνησης Ιονίου         της ΑΝΑΣΑ
της Επτανησιακής Αναγέννησης