Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΙΒΙΤΣΑ ΝΤΑΤΣΙΤΣ

Στην Κέρκυρα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, επικεφαλής αντιπροσωπείας για τις εκδηλώσεις μνήμης για τους Σέρβους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Τον Σέρβο Πρωθυπουργό υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης και οι εκπρόσωποι της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας. Τον κ. Ντάτσιτς, στην επίσκεψή του στην Κέρκυρα συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Γιόβαν Κρκόμπαμπιτς και ο Υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών Ιβάν Τάσοβατς καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.

Σήμερα το πρωί τον Σέρβο Πρωθυπουργό και το υπουργικό κλιμάκιο υποδέχθηκε στο Δημαρχείο της Κέρκυρας ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, όπου πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ οι δύο άντρες είχαν την ευκαιρία για μια σύντομη συζήτηση, στην οποία επαναδιατύπωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τους δυνατούς δεσμούς φιλίας Κέρκυρας – Σερβίας. Στο Δημαρχείο επίσης παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης και ο Πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΚ Γιώργος Μάμαλος. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής συνόδευσε τον Σέρβο Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο Σέρβικο Μουσείο.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, ο Δήμαρχος Κέρκυρας και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, καθώς και οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο των Σέρβων στρατιωτών στο νησί Βίδο καθώς και στον Ναυτικό Σταυρό και στον Υγρό Τάφο ενώ την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Στις σύντομες ομιλίες τους ο Σέρβος Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος Κέρκυρας αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και στη διαχρονική στήριξη μεταξύ των λαών μας. Στις δηλώσεις του δε, ο Σέρβος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα  θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Έλληνες και ενημέρωσε ότι θα έχει επαφές με τον Έλληνα ομολόγό του Αντώνη Σαμαρά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στην τελετή παραβρέθηκε στρατιωτικό άγημα, πλήθος Σέρβων επισκεπτών ενώ ξεχωριστή νότα έδωσε η Φιλαρμονική Αυλιωτών. Αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 προβλέπονται εκδηλώσεις στα Γουβιά και τον Άγιο Ματθαίο.

Η ομιλία του Δημάρχου Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, ανάμεσα σε φίλους.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας, η παρουσία στη σημερινή εκδήλωση της Σερβικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης  κ.΄Ιβιτσα Ντάτσιτς 
Δίνουμε και φέτος το παρόν στο  καθιερωμένο ραντεβού μνήμης και τιμής, γι’ αυτούς που χάθηκαν  κατά τη διάρκεια της παραμονής του Σερβικού Στρατού στην Κέρκυρα την περίοδο 1916 – 1918
Είναι σημαντική η σημερινή ημέρα για τους Λαούς μας. 
Στις 18 Απριλίου το 1916 αφίχθη στο νησί μας ο τελευταίος Σέρβος στρατιώτης.
Έναν περίπου αιώνα οι σχέσεις μας παραμένουν ισχυρές και χρόνο με τον χρόνο γίνονται ακόμα ισχυρότερες.
Οι Λαοί μας, έχουν να θυμηθούν κοινούς αγώνες και θυσίες, ορόσημα στην ιστορία τους, παρακαταθήκη που άφησαν από κοινού στις νέες  γενιές που ακολούθησαν.
Οι ανθρώπινες σχέσεις που γεννήθηκαν στις δύσκολες καμπές της ιστορίας, παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.
Δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο, ότι αυτή η φιλία  όσο υπάρχουν Σέρβοι και Έλληνες, δεν πρόκειται να σβήσει.
Από το 1916 έως το 1918 ο Σερβικός Στρατός διαμόρφωσε 28 στρατιωτικά νεκροταφεία, τα οποία βρίσκονταν στα στρατόπεδα των μεραρχιών στα Γουβιά, τον Ύψο, τη Στρογγυλή, τη Μεσογγή, τον Άγιο Ματθαίο, τα Βραγγανιώτικα, το Κατωμέρι, αλλά και στο Δημοτικό Νεκροταφείο της πόλης.
Χιλιάδες τάφοι βρίσκονται σπαρμένοι σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα, αδιάψευστοι μάρτυρες της τραγικής δοκιμασίας ενός ολόκληρου Λαού και της υπέρτατης θυσίας στον αγώνα για την επιβίωση, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
mausolio_vido.JPGΣτα τρία χρόνια παραμονής τους στην Κέρκυρα, οι Σέρβοι στρατιώτες, δημιούργησαν θερμούς δεσμούς φιλίας με τους κατοίκους. Ενσωματώθηκαν στον Κερκυραϊκό τρόπο ζωής και κέρδισαν αμέσως τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη των Κερκυραίων.
Οι δύσκολες ιστορικές στιγμές διαφυλάσσουν τις μνήμες, αλλά δε σταματούν την εξέλιξη, γιατί χωρίς αυτήν θα βασίλευε ένα κλίμα πένθους και ηττοπάθειας. Οι Λαοί μας όμως, έχουν μάθει να βγαίνουν νικητές και να θρηνούν τα θύματά τους σιωπηλά και με αξιοπρέπεια.
Στη μνήμη λοιπόν  όλων αυτών που χάθηκαν, ανεγέρθη το 1936 το  μαυσωλείο-οστεοφυλάκιο, που βρίσκεται μπροστά μας, εδώ  τοποθετήθηκαν τα οστά των Σέρβων στρατιωτών, που είχαν ταφεί στο Βίδο εκείνη την περίοδο.
Η δημιουργία του Σερβικού Μουσείου στην οδό Μουστοξύδου, σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Κερκυραίων, αποτελεί συνέχεια της μακραίωνης σχέσης που μας ενώνει.
Σε εποχές δύσκολες που δοκιμάστηκε ο Σέρβικος Λαός, οι Κερκυραίοι τάχθηκαν στο πλάι του, συνεχίζοντας να στηρίζουν τους παραδοσιακούς τους φίλους.
Επισφράγισμα αυτού είναι η αδελφοποίηση  του Δήμου μας με πόλεις της Σερβίας, όπως το Βελιγράδι, το  Κρούσεβατς, το Αλεξάντροβατς, το Ζέμουν, η Τσαγέτινα και η Παλιλούλα.
Στα δύσκολα χρόνια που πέρασε η πατρίδα σας, η Κέρκυρα,  συμπαραστάθηκε έμπρακτα  στους αδελφούς της.
Το 1992, αποστολή του  πρώην Δήμου Κερκυραίων μετέβη στην αδελφοποιημένη πόλη του Κρούσεβατς μεταφέροντας  φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.
Αλλά και στην τελευταία δοκιμασία που πέρασε η χώρα σας, ο Κερκυραϊκός Λαός υπήρξε ηθικός και υλικός συμπαραστάτης.
Ο Δήμος Κέρκυρας  θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις επαφές και μ’ άλλες πόλεις της Σερβίας, συμβάλλοντας έτσι, στη διατήρηση αυτής της μακρόχρονης και σταθερής σχέσης.
Σήμερα η πατρίδα μας,  περνάει  μια δύσκολη περίοδο. Οι έλληνες δίνουν μάχη για αντιμετωπίζουν τη μεγάλη οικονομική κρίση, που ξέσπασε πριν τρία χρόνια. Δίνουμε μάχη να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και είμαι βέβαιος  πως θα την κερδίσουμε.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη σας, η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των Λαών, μπορεί να κάνει έναν κόσμο καλύτερο
Αγαπητοί φίλοι,
Έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να σας καλωσορίσω για ακόμη μία φορά στην Κέρκυρα, να αποτίσουμε από κοινού  φόρο τιμής στην μνήμη όλων αυτών, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν,   προσφέροντας σε  μας το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας.