Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ....

ΦΑΣΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιδεινώνεται δραματικά, με τις ασκούμενες πολιτικές να επιχειρούν εμφανώς την διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου, με στόχο την αντικατάστασή του από ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλα δείχνουν πως στη φετινή χρονιά οι προσπάθειες αυτές θα κορυφωθούν. Εδώ και δύο χρόνια εκατοντάδες υπό διορισμό λέκτορες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, περιμένοντας να βγουν τα Φ.Ε.Κ. του διορισμού τους, με αποτέλεσμα να είναι άνεργοι και πολλά μαθήματα να μη διδάσκονται. Με απόφαση του υπουργείου απολύονται εκατοντάδες συμβασιούχοι καθηγητές, διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, και Επιστημονικοί Συνεργάτες των ΤΕΙ. Στα ΑΕΙ, πανελλαδικά, οι πιστώσεις συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 μειώθηκαν από 270 σε μόλις 21, δηλαδή εκατοντάδες συμβασιούχοι καθηγητές (δεδομένου ότι κάποιες πιστώσεις μοιράζονταν) ήδη απολύθηκαν. Χαρακτηριστικά, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι πιστώσεις που δίνονται σήμερα επαρκούν για 3,5 θέσεις έναντι 45 που είχαν δοθεί πέρσι, τη στιγμή που ούτε αυτές αρκούσαν για την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα ΤΕΙ με τους Επιστημονικούς Συνεργάτες. Αφού επί χρόνια κράτησαν σε ομηρία τους συμβασιούχους καθηγητές μας, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σήμερα προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, που τις επιχειρούν με αθόρυβο τρόπο. Και μετά τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και των συμβασιούχων καθηγητών, όλα δείχνουν πως στο στόχαστρο θα μπουν και τα μέλη ΔΕΠ.
            Όταν θίγονται όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, η απορρύθμιση του πανεπιστημίου είναι βέβαιη. Η περίπτωση του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. είναι χαρακτηριστική: Τα τελευταία χρόνια, ο μισθός των συμβασιούχων καθηγητών (χάρη στους οποίους λειτουργούσαν οι κατευθύνσεις διερμηνείας και γερμανικών) έφτανε περίπου τα 100€ τον μήνα. Φέτος, πιθανότατα δεν θα δοθούν ούτε αυτές οι συμβάσεις και δεν θα υπάρχουν διδάσκοντες για τις παραπάνω κατευθύνσεις! Με αυτόν τον τρόπο επιστημονικά αντικείμενα όπως η μετάφραση και η διερμηνεία, που διδάσκονται μόνο στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ουσιαστικά καταργούνται και το πτυχίο των φοιτητών του τμήματος απειλείται άμεσα.
·        Άμεσος διορισμός των λεκτόρων, που βρίσκονται σε καθεστώς εκκρεμότητας για χρόνια. Η Πρυτανεία να κοινοποιήσει το Υπ. Παιδείας την κρισιμότητα του διορισμού των λεκτόρων του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. (κ. Ζέελ και Νικολάου), γιατί η απουσία τους δημιουργεί κρίσιμο κενό στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος.
·        Πρόσληψη όσων συμβασιούχων καθηγητών χρειάζονται, με ικανοποιητικούς μισθούς για την ομαλή λειτουργία όλων των κατευθύνσεων.

·        Καμία περικοπή στις σπουδές μας.            
ΦΑΣΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.