Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ "ΞΗΛΩΣΕ" ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

- Αποφασισμένος να μπλοκάρει τις υπόγειες διαδρομές της Χρυσής Αυγής με  στελέχη της Αστυνομίας και να διευκολύνει την εσωτερική έρευνα- Μας ρίχνετε στην "πυρά" ως Χρυσαυγίτες απαντούν οι καρατομηθέντες - Ποιοι παίρνουν τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας και του Γενικού Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

«Αλυσιδωτές» και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τα γεγονότα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αυτό το πλαίσιο, «καρατομήθηκαν» δύο από τους επικρατέστερους αξιωματικούς για τη διαδοχή του σημερινού αρχηγού της Αστυνομίας, οι οποίοι εξωθήθηκαν, ουσιαστικά, σε παραίτηση, την οποία και υπέβαλαν, επικαλούμενοι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «προσωπικούς λόγους».

Πρόκειται για τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας...


... Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγο Ιωάννη Δικόπουλο και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγο Απόστολο Κασκάνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια τις τελευταίες ημέρες στο πρόσωπο του περιφερειάρχη κ. Δικόπουλου για τους χειρισμούς στην υπόθεση του Μελιγαλά και της Χαλκίδας.

Στην πρώτη περίπτωση, ομάδα Χρυσαυγιτών παρενέβη στις εκδηλώσεις, δημιουργώντας επεισόδια, χωρίς κανείς να συλληφθεί, ενώ στην περίπτωση της Χαλκίδας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν μόνο όσοι κρατούσαν ρόπαλα και όχι όλοι όσοι βρίσκονταν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Ποιοι είναι οι αντικαταστάτες τους

Το βράδυ της Δευτέρας η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τους αντικαταστάτες των δύο αξιωματικών.

Πρόκειται για τον Αντιστράτηγο, Σπύρο Παπασπύρου, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και τον Ταξίαρχο, Γιώργο Σουγλιέρη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας.

Από τις «καραμπόλες» λόγω της μετακίνησης των δύο αυτών ανώτατων αξιωματικών, η ηγεσία της ΕΛΑΣ προχώρησε και στις ακόλουθες τοποθετήσεις για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν. Έτσι:

Ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς τοποθετείται Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας
Ο Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Υποστράτηγος Ευάγγελος Βενέτης τοποθετείται Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Ο Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη βραδινή ανακοίνωση η ΕΛΑΣ σημειώνει, ακόμη, «προς άρση κάθε παρερμηνείας, ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις των Αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές ή διασυνδέσεις και συνεπώς, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, παραφιλολογίας και αυθαίρετων συμπερασμάτων».

«Καρατομήθηκαν» οκτώ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί

Παράλληλα, το μεσημέρι της Δευτέρας, με μια... καταδρομικού τύπου επιχείρηση, οι χειρισμοί της οποίας θυμίζουν περιόδους κρίσης, ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο ότι μετακινούνται από τις θέσεις τους και αντικαθίστανται οκτώ αξιωματικοί από τις πλέον νευραλγικές θέσεις της Αστυνομίας, προκειμένου «να διασφαλιστεί, κατά απόλυτο τρόπο, η αντικειμενικότητα σε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων», που αφορά σε καταγγελίες για Χρυσαυγίτες αστυνομικούς.

Μεταξύ των «καρατομηθέντων» αξιωματικών βρίσκονται ο υποστράτηγος, προϊστάμενος του Κλάδου Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΚΑΜ και ο αστυνόμος, διοικητής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ανατέθηκε σήμερα από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, στο διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων.

Ο αρχηγός του Σώματος μετέφερε στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων τη βούληση του υπουργού να μην υπάρξει οιαδήποτε σκιά στο Σώμα.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η μετακίνηση των οκτώ αξιωματικών, οι οποίοι είναι:

- Ο υποστράτηγος, προϊστάμενος του Κλάδου Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΚΑΜ.

- Ο αστυνομικός διευθυντής, προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

- Ο αστυνομικός υποδιευθυντής, προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής.

- Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να τα παρεμποδίζουν και  να τα συλλαμβάνουν 

- Ο αστυνόμος διοικητής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.

- Ο αστυνόμος διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.Επιπλέον, με απόφαση  του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός  ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από  τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης  Εύβοιας - Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.

Στο πλαίσιο  της ίδιας Ένορκης Διοικητικής  Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις  που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).


Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο διοικητής και ο αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα. 
Πηγή: toprotothema