Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ!

Ανησυχητικά στοιχεία καταγράφει έρευνα του ΙΟΒΕ για τις προθέσεις των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες. "Ψαλίδι" σε μισθούς και έμμεσες παροχές. Πόσοι δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις.
   Σε περικοπές και "πάγωμα" των αποδοχών των εργαζομένων τους προσανατολίζονται επτά στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.
Επίσης, περίπου το 50% θα περικόψει τα πριμ και τα επιδόματα παραγωγικότητας, ενώ 1 στους 3 δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, ώστε να αντεπεξέλθει στην...
... παρατεταμένη ύφεση.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση για το πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν την κρίση τους επόμενους 12 μήνες, το 69% των εργοδοτών, απαντά ότι θα προχωρήσει σε συγκράτηση ή μείωση αποδοχών των εργαζομένων.
Το 44% των επιχειρήσεων, θα προχωρήσει σε περικοπές στα πριμ και επιδόματα των επιδομάτων και το 43% σε περικοπές των έμμεσων παροχών προς τους εργαζόμενους.
Επιπλέον, το 34% των εργοδοτών, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσαρμογή του χρόνου εργασίας και μείωση τιμών. Τέλος, μόνο το 28% απαντά ότι θα κάνει απολύσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας σε προμηθευτές και πελάτες, ο περιορισμός της δανειοδότησης από τις τράπεζες, ο περιορισμός των εργασιών που πραγματοποιεί ο βασικός πελάτης (κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο), η μετατόπιση του κοινού σε φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα (κυρίως στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια) και η πίεση από προμηθευτές του εξωτερικού για αμεσότερες πληρωμές.
Στην έρευνα του ΙΟΒΕ, που έγινε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ πήραν μέρος 2.000 επιχειρήσεις  που απασχολούν πάνω από 317.000 εργαζόμενους.
Πηγή:News247.gr