Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ....

…για το θέμα της επικινδυνότητας των Εργατικών Κατοικιών στις Κουλίνες Κέρκυρας
Το Δεκέμβρη του 2002 ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας προχώρησε στην ανάθεση της επισκευής, ενίσχυσης της στατικής και αντισεισμικής επάρκειας 156 διαμερισμάτων στον Οικισμό «ΚΕΡΚΥΡΑ IV», περιοχή Κουλίνα του δήμου Κέρκυρας. Η κατασκευή του οικισμού ξεκίνησε το...

... 1983 και παρουσίασε σχεδόν εξαρχής προβλήματα δομικά και επακόλουθα στατικά και αντισεισμικά. Η επισκευή πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχουν κατατεθεί οι απαραίτητες μελέτες στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο.
Όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που συνέταξε ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γεώργιος Μπατής, η κύρια αιτία ήταν κατασκευαστικά λάθη λόγω χρησιμοποίησης θαλασσινού νερού για την κατασκευή του σκυροδέματος, καθώς και ο υψηλότατος υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος υποβάθμισε περαιτέρω τα δομικά στοιχεία των κτιρίων, καθώς τα τελευταία κατασκευάστηκαν πάνω σε υπόγεια ύδατα και αποτυπώθηκαν στο σχέδιο πόλεως του 2007, όταν η υπόθεση διαβιβάστηκε στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
Έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά αυτοψιών από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Κέρκυρας και της πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου. Επιπλέον, έχουν επιληφθεί της υπόθεσης η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η Μονάδα Δομικών Κατασκευών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έχει γίνει καταγγελία προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Χάμαρμπεργκ), ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κ. Μ. Παπαϊωάννου, που παρέπεμψε της υπόθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κο. Ιωάννη Τέντε και η Εισαγγελία Κέρκυρας σχημάτισε δικογραφία και σύντομα αναμένεται ενημέρωση για την Πρόταση Εισαγγελέως ενώ τέλος έχει εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας.
Όλες οι εκθέσεις και γνωματεύσεις είναι γνωστές στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στον Δήμο Κέρκυρας και την Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας. Παρόλα αυτά δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την αποκατάσταση της αδικίας που έγινε σε βάρος των δικαιούχων κατοίκων.
Κατόπιν των παραπάνω, κρίνεται επιβεβλημένη: 1) η μετεγκατάσταση των οικιστών σε ασφαλείς σύγχρονες κατοικίες με έξοδα του Ο.Ε.Κ., 2) η διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής των δικαιούχων προς τον Ο.Ε.Κ., 3) η απομάκρυνση και αντικατάσταση του καρκινογόνου υλικού ΕΛΕΝΙΤ από τις σκεπές των μονοκατοικιών του οικισμού «ΚΕΡΚΥΡΑ III», 4) η κατασκευή νέων σύγχρονων κατοικιών με κονδύλια του Ο.Ε.Κ. για όλους του δικαιούχους.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο κ. Περιφερειάρχης να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής Κουλίνες.