Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ....

...το μηχάνημα εξωσωματικής οξυγόνωσης ECMO

Απίστευτο άλμα στον τομέα της Ιατρικής αποτελεί η συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας αίματος (Ecmo) η οποία καταφέρνει να ξεγελάσει τον θάνατο κρατώντας τον ασθενή στη ζωή, χωρίς καρδιά και εγκέφαλο έως και για 7 ώρες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» η συσκευή είχε δημιουργηθεί αρχικά για την...
... ανάνηψη πρόωρων νεογνών, ωστόσο αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη και για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Η αποτελεσματικότητα του μηχανήματος αποδείχθηκε πρόσφατα με ένα περιστατικό στην Ασία, όπου μία 30χρονη ναρκομανής πέθανε έξω από την πόρτα του νοσοκομείου, όμως οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή, αφού πρόλαβαν και την συνέδεσαν στο Ecmo πριν περάσουν 5 λεπτά και για 7 ώρες παρέμεινε στη ζωή χωρίς να λειτουργεί η καρδιά και ο εγκέφαλος, ώστε να της «καθαρίσουν» το αίμα και εν τέλει κατάφερε να επιζήσει.
Το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα, υπάρχει και στην Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα να συντηρεί την καρδιά με μείωση της θερμοκρασίας, αλλά και τον εγκέφαλο αποτρέποντας μία επικείμενη νέκρωσή του. Παράλληλα τραβάει το αίμα από το σώμα, το καθαρίζει και το οξυγονώνει και μετά το ξαναβάζει πίσω.
Μιλώντας στα Νέα ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός εξηγεί ότι σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής αν αποτύχει η απινίδωση, τότε η καλύτερη λύση για την ανάσταση του ασθενούς είναι το Ecmo. Το μηχάνημα χρησιμοποιείται για την οξυγόνωση του αίματος, παρακάμπτοντας τους πνεύμονες προσωρινά, αλλά και σε περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται στην Εντατική και η καρδιά χρειάζεται υποστήριξη. Ωστόσο ο κ. Κρεμαστινός τονίζει ότι αν ο ασθενής δε συνδεθεί αμέσως, τότε είναι πολύ αργά.
Το πρόβλημα είναι ότι τα Ecmo είναι ακριβά και δύσχρηστα μηχανήματα γι' αυτό παρόλο που στην Ασία χρησιμοποιούνται ευρέως, στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη έλλειψη και τα διαθέτουν μόνο εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.
iefimerida