Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ:EΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ....


...ΠΡΟΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

          
Λίγο καιρό μετά τη δημοσίευση του Σχεδίου Αθηνά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές αυτές, που έχουν θεωρητικά σκοπό να εξορθολογήσουν την ανώτατη εκπαίδευση, καταργούν τμήματα, επιστημονικά αντικείμενα και άρα το μέλλον πολλών φοιτητών.
          Μία από αυτές τις αλλαγές, επονομαζόμενη ως «Κοινοπραξία» έρχεται να επηρεάσει και εμάς τους ίδιους. Η Κοινοπραξία αφορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και προτείνει ουσιαστικά την κοινή οικονομική διοίκηση των δύο ιδρυμάτων.  Αυτό σημαίνει πως τα δύο διαφορετικά ιδρύματα θα δέχονται τον ίδιο προϋπολογισμό , τον οποίο θα μοιράζουν ανάμεσα στα πολυάριθμα τμήματα τους. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο κύμα της...

... εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης της τελευταίας περιόδου, του Σχεδίου Αθηνά, των νόμων Αρβανιτόπουλου – Διαμαντοπούλου κλπ., που αποσκοπούν ουσιαστικά στην πλήρη διάλυση του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης, των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και των συλλογικών διεκδικήσεων.
          Προφανώς, είμαστε ενάντια σε κάθε κίνηση, η οποία προωθεί τις περικοπές στις σπουδές και το μέλλον μας. Σε καμία περίπτωση, και αντίθετα σε διάφορα δημοσιεύματα, δε θεωρούμε το ΤΕΙ κατώτερου επιπέδου από το ΑΕΙ, ούτε βέβαια τους κατοίκους των υπόλοιπων Επτανήσων άγριους, βάρβαρους και απολίτιστους.
Εναντιωνόμαστε στην Κοινοπραξία γιατί δε θέλουμε να δούμε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία ανήκουμε να υποχρηματοδοτούνται και στη συνέχεια να καταργούνται. Ο προϋπολογισμός των ιδρυμάτων είναι ήδη ιδιαίτερα χαμηλός και σε περίπτωση που μοιραστεί σε δύο διαφορετικά ιδρύματα, θα ωθήσει στην υποβάθμιση των σπουδών που προσφέρουν και θα διαλύσει το ακαδημαϊκό τους επίπεδο. Επίσης, υπάρχει πλήρης ακαδημαϊκή ασυνάφεια ανάμεσα στα γνωστικά αντικείμενα των ιδρυμάτων.
          Θεωρούμε ότι ως φοιτητές οφείλουμε να εναντιωθούμε στην επαίσχυντη αυτή πρόταση και να δράσουμε ενωμένα για την απόσυρση της. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν έχει τίποτα να χωρίσει με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Τα συμφέροντα μας είναι κοινά και πλήττονται βάναυσα από την σχεδιαζόμενη κοινοπραξία. Στηρίζουμε την αυτονομία των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και διεκδικούμε:




·     Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, σε Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, να παλέψει ενάντια στην κοινοπραξία.
·     Διατήρηση της αυτονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με επαρκείς πόρους για την ομαλή λειτουργία τους.
·     Στηρίζουμε τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση του Σχεδίου «Αθηνά».


·     Όχι στον Νόμο Αρβανιτόπουλου που διαλύει τη δημόσια – δωρεάν παιδεία και τους προηγούμενους αντιεκπαιδευτικούς νόμους.
·     Κάτω τα χέρια από το άσυλο.

Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, τόσο στα ιδρύματα του Ιονίου, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο να ενωθεί και σταθεί εμπόδιο στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που εφαρμόζονται και καταστρέφουν το μέλλον μας.