Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ


ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΖΟUGLA AUDIO

Σε εφιάλτη εξελίχθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών από το Λύκειο Αμπελώνα Λάρισας στη μακρινή Ουγγαρία.

Τα χαμόγελα πάγωσαν στον αυτοκινητόδρομο Μ1, περίπου 112 χιλιόμετρα πριν από τη Βουδαπέστη. Λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης ο σύγχρονος -κατά τα άλλα- αυτοκινητόδρομος έγινε απροσπέλαστος με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες οδηγοί.

Μεταξύ αυτών και οι 40 μαθητές της Γ' Λυκείου που επέβαιναν σε πούλμαν το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στην εθνική από χθες το απόγευμα. Το πούλμαν εκτελούσε το δρομολόγιο Βιέννη-Βουδαπέστη, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής που πραγματοποιεί το λύκειο του Αμπελώνα.

Οι μαθητές αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην...


... περιοχή Γκιόρ, ενώ στο σημείο έχουν μεταβεί ο στρατός, η πυροσβεστική και ο Ερυθρός Σταυρός της Αυστρίας.

Λίγο μετά τις 21.30 το βραδύ της Παρασκευής, έγινε γνωστό από το ελληνικό ΥΠΕΞ πως ειδικό αυτοκίνητο της Πολιτικής Προστασίας της Ουγγαρίας, μεταβαίνει στο σημείο, προκειμένου να συμμετάσχει στην ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων μαθητών στο πλησιέστερο πανδοχείο. Μάλιστα, δόθηκε εντολή από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο κλιμάκιο της πρεσβείας να επιχειρήσει, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να μεταβεί στο σημείο.

H zougla.gr επικοινώνησε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ, με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αμπελώνα Λάρισας, κ. Φυτόπουλο Ιωάννη, ο οποίος είναι ένας εκ των συνοδών των μαθητών στη σχολική εκδρομή. Μας διαβεβαίωσε ότι όλοι - μαθητές και καθηγητές - είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στο σημείο παραμένουν εγκλωβισμένα τα φορτηγά και τα πούλμαν. Ωστόσο, όλοι είναι αισιόδοξοι πως θα απεγκλωβιστούν μέσα στις επόμενες ώρες. Ο κ. Φυτόπουλος είπε πως ο Έλληνας πρόξενος είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, ενώ και οι υπουργοί Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.


(Δυνάμεις της Πυροσβεστικής στον αυτοκινητόδρομο)


(Ο αυτοκινητόδρομος Μ1)

«Δύσκολες συνθήκες»

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στη zougla.gr έκαναν λόγο για πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πολικές και μάλιστα οι μαθητές έμειναν για πολλές ώρες δίχως τροφή. Το αρχικό σχέδιο των τριών συνοδών -που εν τέλει δεν στέφθηκε με επιτυχία- προέβλεπε να μεταβούν οι μαθητές πεζή σε κοντινό σούπερ-μάρκετ για να εφοδιαστούν με τρόφιμα.


Η zougla.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με Ούγγρο που έχει εγκλωβιστεί στον ίδιο αυτοκινητόδρομο με τους μαθητές: «Κανείς δεν μπορεί να πάει πουθενά. Μου πήρε τέσσερις ώρες για να διανύσω λίγα μόλις χιλιόμετρα ενώ οι ουρές αυτοκινήτων είναι τεράστιες. Είμαστε αποκλεισμένοι από χθες λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης, ενώ ο στρατός προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους. Πρόκειται να πάρει ώρα, καθώς το έργο τους είναι δύσκολο. Οι σωστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ χιλιάδες πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι προσπαθούν να μάθουν νέα μέσω του ίντερνετ».


Τελικά, σήμερα το απόγευμα, μετέβησαν στο σημείο μέλη της Πολιτικής Προστασίας της Ουγγαρίας παρέχοντας τροφή, νερό και ζεστό τσάι.


(Ακόμη και τανκς στους δρόμους)



Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο μας ενημέρωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρόξενο στην Ουγγαρία. «Οι μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και διατηρούν την ψυχραιμία τους. Επικοινωνούμε συνεχώς με τον διευθυντή - συνοδό», αναφέρουν πηγές του Υπουργείου μιλώντας στη zougla.gr. 

Eπίσης, ήρθαμε σε επαφή με την πυροσβεστική στην Ουγγαρία, η οποία μας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις σωστικές αρχές για να απεγκλωβίσουν τους μαθητές, αλλά και τους εκατοντάδες οδηγούς που παραμένουν στα αυτοκίνητα τους λόγω της κακοκαιρίας.

Οι τοπικές αρχές είναι αισιόδοξες πως εντός των επομένων ωρών ο δρόμος θα δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία.

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη
Πηγή φωτό: galeria.index.hu

Ζοugla.gr