Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΔΙΠΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

dipla-tha-plironoyme-apo-aurio-ta-farmaka
Nέες συμμετοχές στα φάρμακα θα πληρώνουν από αύριο οι ασθενείς καθώς θα εφαρμοσθεί η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή στα σκευάσματα.   

Συγκεκριμένα, οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί) και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος...


... να πληρώνει και το 50% της διαφοράς. 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το iatropedia.gr, εάν ένα σκευάσματα έχει ασφαλιστική τιμή 5 ευρώ ενώ στο ράφι πωλείται έναντι 10 ευρώ, τότε ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει το 25% της γνωστής συμμετοχής αλλά και το 50% από τα 5 ευρώ της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των 5 ευρώ και των 10 που είναι η λιανική. 

Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τη διαφορά της τιμής υποστηρίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς χωρίς ωστόσο να υπολογίζει ότι το ιατρικό σώμα έχει δηλώσει ότι θα χορηγεί ένα σκεύασμα με βάση την αποτελεσματικότητά του και όχι την τιμή.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, οι νέες τιμές θα ισχύσουν από αύριο, Τετάρτη καθώς οι φαρμακοποιοί χρειάζονται χρόνο για να ενημερώσουν τα ηλεκτρονικά τους αρχεία.

Newsbomb.gr