Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ

Δραματικές στιγμές περνούν οι πέντε όμηροι που από το βράδυ του Σαββάτου βρίσκονται στο έλεος ενός Αλκέτ Ριζάι ζωσμένου με μισό κιλό εκρηκτική ύλη τύπου C4 -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- και σε κατάσταση μεγάλης ψυχικής έντασης, με τη χρήση των δακρυγόνων που έγινε πριν από μερικές ώρες να τον έχει φέρει κυριολεκτικά εκτός εαυτού.

Ο Ριζάι δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος «δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα» και με εξαιρετικά σκληρή γλώσσα δηλώνει πως «είναι αποφασισμένος για όλα»,για το οποίο όπως φαίνεται έχει πείσει απολύτως και τους ομήρους του, οι οποίοι -καθώς αισθάνονται πως η ζωή τους πλέον κρέμεται από μια κλωστή- απευθύνουν έκκληση στις Αρχές να...

... ικανοποιήσουν άμεσα το αίτημά του για αυτοκίνητο, με το οποίο θέλει να διαφύγει, ώστε να μην υπάρξει αιματηρή κατάληξη.Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κρατούνται όμηροι, τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του βαρυποινίτη ήταν τουλάχιστον έξι. Tέσσερις ανήκουν στο προσωπικό των φυλακών, ενώ οι άλλοι δυο είναι κρατούμενοι, για τους οποίους όμως δεν είχε γίνει ακόμη ξεκάθαρο αν είναι πραγματικά όμηροί του ή συνεργοί του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», ένας από τους ομήρους κατάφερε να διαφύγει αργά χθες το βράδυ.

Σε εξέλιξη, εν τω μεταξύ, βρίσκονται εδώ και αρκετές ώρες οι επαφές του Ριζάι με τον διαπραγματευτή της αστυνομίας. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. κρατά «μικρό καλάθι», καθώς όσο ο κρατούμενος βρίσκεται σε αυτήν την ψυχική κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει διεξοδική συνεννόηση.

Ρόλο στις διαπραγματεύσεις φέρεται να διαδραματίζει και η σύντροφός του Ασπασία Μητροπία, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

02.00 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΖΟUGLA.GR ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΑΛΚΕΤ ΡΙΖΑΪ
κ. ΣΑΚΗ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ο δικηγόρος του Αλκέτ Ριζάι κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος είχε επικοινωνήσει μαζί του περί τη 01.00, μας δήλωσε πως ο πελάτης του βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ταραχής, πως «είναι αποφασισμένος» και έκανε λόγο για «βόμβα», ενώ «ζητάει αυτοκίνητο»προκειμένου να μπορέσει να διαφύγει.

Και σε αυτό το περιστατικό με τον Ριζάι, σημαντικό ρόλο για άλλη μια φορά δείχνει να διαδραματίζει η σύντροφός του Ασπασία Μητροπία (Σούλα), η οποία, όπως και ο δικηγόρος του, τον καλεί να παραδοθεί και να δώσει τέλος σ' αυτήν την ιστορία, «για να μη χυθεί αθώο αίμα».

ΗΧΗΤΙΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ κ. ΣΑΚΗ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ


Τι είναι η εκρηκτική ύλη C4

Η εκρηκτική ύλη με την ονομασία «C4» που φέρει επάνω του ο Αλκέτ Ριζάι, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά του αλλά και την αναφορά ενός από τους ομήρους του, ανήκει στις λεγόμενες εκρηκτικές ύλες «υψηλής απόδοσης», όσον αφορά τη δραστικότητά τους. 

Πρόκειται για μια πλαστική ύλη την οποία χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ο στρατός, χρησιμοποιείται όμως και από ιδιώτες για ανατινάξεις βαρέων κατασκευών και υποδομών. 

Είναι το «αγαπημένο» εκρηκτικό πολλών τρομοκρατικών ομάδων ανά τον κόσμο, αλλά είναι και το πλέον σύνηθες των ισλαμιστών κομάντος αυτοκτονίας. Η ποσότητα δε του μισού κιλού την οποία επικαλείται ο Ριζάι -και προφανώς λέει αλήθεια- κάνει τα πράγματα εξαιρετικά επικίνδυνα και όχι μόνο για τους ομήρους οι οποίοι βρίσκονται στον ίδιο με εκείνον χώρο.

Και φυσικά, εφόσον ο Ριζάι δεν μπλοφάρει, είναι πολλά τα ερωτηματικά που αυτομάτως εγείρονται για το πώς είναι δυνατόν μια τέτοια ύλη να περάσει μέσα στη φυλακή και μάλιστα σε τόσο μεγάλη ποσότητα.

Το χρονικό


Σύμφωνα με πηγές μέσα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ριζάι έκανε την κίνησή του στις 20.30
 του Σαββάτου (16-3-13), ακριβώς την ώρα δηλαδή κατά την οποία άλλαζαν οι βάρδιες των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι έπρεπε να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, καθώς η ομηρία έγινε κοντά σε χώρο που δεν επέτρεπε την έξοδό τους.



Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι κάποιες από τις εσωτερικές κάμερες των φυλακών έχουν σπάσει και ο βαρυποινίτης φορά στολή σωφρονιστικού υπαλλήλου. Παράλληλα, τα στοιχεία για την ακριβή του θέση παραμένουν ασαφή, ενώ ορισμένες πηγές τον θέλουν να βρίσκεται κοντά στην πύλη ή στο Αρχιφυλακείο, όπου τα φώτα είναι σβηστά.

Όπως έγινε γνωστό, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάριος Σκανδάμης οδεύει προς τις φυλακές του Μαλανδρίνου, ενώ η ηγεσία του υπουργείου είναι ενήμερη και παρακολουθεί τις εξελίξεις.




Ποιος είναι ο Αλκέτ Ριζάι
O Αλκέτ Ριζάι (Αlket Rizaj) γεννήθηκε στην Αλβανία το 1974 και για πρώτη φορά το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα το 2003.


Η Ασπασία Μητροπία, γνωστή και ως "Σούλα του Ριζάι"
Η Ασπασία Μητροπία, γνωστή και ως "Σούλα του Ριζάι"
Ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε τη δολοφονία του Θανάση Κορωπιώτη, καθώς θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την αλλοδαπή φίλη του, την Οξάνα. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ο άτυχος άνδρας δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο ειδύλλιο, αφού εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με αλλοδαπή ρωσικής καταγωγής, ονόματι Ρωξάνα.

Ο Ριζάι συνελήφθη έναν μήνα μετά με επεισοδιακό τρόπο σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά απέδρασε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα στις 4 Ιουνίου 2006 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις 26 Αυγούστου 2006 σκοτώνει εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο ύστερα από εντολή -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- του Β. Στεφανάκου. Τελικά, στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συλλαμβάνεται στη Βοιωτία. 

Η δεύτερη απόδραση του Ριζάι πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2009, ενώ στις 17 Νοεμβρίου πέφτει εκ νέου στα χέρια της αστυνομίας στο Γραμματικό, μαζί με τη σύντροφό του Ασπασία Μητροπία, γνωστή από τα σχετικά δημοσιεύματα και ως «Σούλα του Ριζάι».

Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΛΚΕΤ ΡΙΖΑΪ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΟΥ

Τον Ιούλιο του 2011 ο Αλκέτ Ριζάι καταδικάστηκε σε δις ισόβια από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, για τη δολοφονία του Κώστα Κουτελιέρη και του Γιάννη Κάτσιου, που φέρεται να είχε διαπράξει στις 26-8-2008 σε καφενείο στο Περιστέρι, ενώ ήταν δραπέτης. Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε επίσης στον Ριζάι συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών για την κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 4 Ιουνίου 2006, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Αυτή όμως ήταν η πρώτη μόλις απόδραση του Ριζάι, καθώς στις 22 Φεβρουαρίου 2009 και ενώ είχε συλληφθεί εκ νέου, πέταξε με τον ίδιο τρόπο από τις φυλακές, και πάλι μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. 

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ

Πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης της συντρόφου του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι, της Ασπασίας Μητροπία.

Η γυναίκα έχει καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για συμβολή στην απόδραση του συντρόφου της και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2009. Με την απόφασή του το δικαστικό Συμβούλιο Θήβας ορίζει ότι η Μητροπία αποφυλακίζεται από το σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα με την επιβολή περιοριστικών όρων, δηλαδή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής της. 

Στην προσφυγή της η Μητροπία είχε επικαλεστεί λόγους υγείας αλλά και την κόρη της, καθώς και την καλή συμπεριφορά της κατά τον χρόνο κράτησης. 



Ζougla.gr
Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης