Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μάθημα ψυχραιμίας από τους πολίτες της Κύπρου - Έρευνα για τις ευθύνες



Με υποδειγματική ψυχραιμία, και πολύ λίγες στιγμές έντασης οι Κύπριοι πολίτες προσήλθαν στις τράπεζες, που άνοιξαν μετά από δυο βδομάδες, με αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων.Σε όλες τις τράπεζες, ελήφθησαν αυστηρά αστυνομικά μέτρα, ενώ με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, καθορίστηκαν τα 300 ευρώ, ως ανώτατο όριο για ημερήσιες αναλήψεις. Δεν εξαργυρώνονται επίσης ...

...επιταγές και δεν γίνεται καμία πληρωμή, χωρίς μετρητά.

Με την επαναλειτουργία των τραπεζών επέστρεψαν στις εργασίες τους 11.000 τραπεζικοί και συνεργατικοί υπάλληλοι, αλλά τίποτα στις τράπεζες δεν θα είναι το ίδιο.

Στη Λαϊκή Τράπεζα το κλίμα είναι βαρύ. Οι υπάλληλοι προσήλθαν κανονικά στους χώρους εργασίας τους, αλλά ξέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα αποχωρήσουν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς της «καλής» τράπεζας με την προσχώρησή της στην Τράπεζα Κύπρου.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες επιχειρήσεις, δεν αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, που θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα. Οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων θα έχουν χάσει όλη τους την περιουσία.

Στην Τράπεζα Κύπρου, που θ' απορροφήσει σε βάθος χρόνου την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα, όλοι οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους και σε μέρος (άγνωστο ακόμα το ακριβές ποσοστό) των ανασφάλιστων καταθέσεων. Οι υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις θα μετατραπούν σε μετοχές.

Οι 105.000 μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να καταργηθούν με τη διαδικασία εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης, και οι κάτοχοι αξιογράφων δεν είναι βέβαιο αν θα πάρουν μετοχές που θα καταργηθούν ή του νέου σχήματος.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκτελούν εμπορικές συναλλαγές μέχρι 5.000 ευρώ ημερησίως, ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμό, και να πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού τους.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με δήλωσή του εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και τη βαθύτατη εκτίμησή του προς τον κυπριακό λαό για «την ωριμότητα και το υψηλό πνεύμα ευθύνης, που έχει επιδείξει σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα της κυπριακή οικονομίας, αλλά και για την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου».

«Η στάση ωριμότητας και υπευθυνότητας, που ο λαός μας έχει επιδείξει σήμερα, προσερχόμενος στα υποκαταστήματα των τραπεζών, εκπέμπουν σε όλους ένα καθαρό μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για το μέλλον και προκαλούν την αίσθηση διεθνώς σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον τόπο μας τις τελευταίες μέρες, τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Ο διεθνής τύπος επιμένει πάντως ότι το έκτακτο διάταγμα που απαγορεύει ακόμη και την εξαργύρωση επιταγών και θέτει όριο εκροής στο εξωτερικό τα χίλια ευρώ, εάν δεν αρθεί το συντομότερο δυνατό θα μετατρέψει σε ευρώ δεύτερης κατηγορίας τις καταθέσεις που αιχμαλωτίστηκαν όπως αναφέρεται στην Κύπρο.
Μετά από αυτό το πρώτο θετικό τεστ η προσοχή στρέφεται τώρα στις έρευνες για τους υπεύθυνους του κυπριακού δράματος. Λίστα με τα ονόματα καταθετών που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό, πριν κλείσουν οι τράπεζες βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, τρείς πρώην δικαστές αναλαμβάνουν να διερευνήσουν τυχόν εγκληματικές, πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες για την καταβαράθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Η έρευνα, θα είναι ξεχωριστή για τις δύο μεγαλύτερες Τράπεζες της Μεγαλονήσου, τις Κύπρου και Λαϊκή, και θα ξεκινήσει από το 2006, οπότε εκτιμάται ότι άρχισαν τα προβλήματα.

Ειδικά για την Λαϊκή, ο πόλεμος για την απόδοση ευθυνών έχει ανάψει για τα καλά με Κύπριους αξιωματούχους να συγκεντρώνουν τα πυρά τους κατά του πρώην ισχυρού άνδρα της εν λόγω Τράπεζας, Ανδρέα Βγενόπουλου. Μετά τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, ευθύνες στο πρόσωπο του επικεφαλής της MIG βλέπει και ο Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αρνήθηκε τις κατηγορίες για ανεξέλεγκτη χορήγηση δανείων και για έκθεση της Λαϊκής σε ελληνικά ομόλογα και υπέδειξε ως υπεύθυνους της διάλυσης της Τράπεζας τους Ορφανίδη, Σαρρή και Χριστόφια.

Στο κάδρο των ευθυνών για τη συνολική, όμως, διαχείριση της κρίσης στον Τραπεζικό Τομέα έχει μπει και ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο οποίος είχε διοριστεί από τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Το κυβερνών Κόμμα του ΔΗΣΥ και σχεδόν όλα τα κόμματα ζητούν την παραίτησή του, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ.

Πάντως, η Βουλή αποφάσισε να μην διεξαχθεί ψηφοφορία για την απομάκρυνση ή όχι του Πανίκου Δημητριάδη από τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας και παρέπεμψε το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή της.
Ert.gr