Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ....

Του Γεωργίου Αντ. Κουλούρη,  πρ. Πρόεδρου Δημ.Συμβουλίου Δήμου Κορισσίων 
           Προς :  Υπουργό Υγείας  κο Λοβέρδο                                                                             
  Οι πολίτες της νότιας Κέρκυρας δεν είναι πολίτες μιας κατώτερης κοινωνίας             
 Κοιν.:  - Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ.Μόσιαλο Ηλία
           -  Διοικητή Νοσοκομείου Κερκύρας κ. Γρηγορόπουλο Κώστα
           -  Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Σπύρου
           -  Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Τρεπεκλή Ιωάννη
            -  Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κερκύρας  κ.  Δαγκλή Ανδρομάχη                  
            
               Στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η χώρα μας, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και στα θέματα Υγείας να προστατεύουν με τον ποιο καλύτερο τρόπο, τόσο το κοινωνικό κράτος όσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας γενικότερα.

Απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες  για εξορθολογισμό και  λήψη αποφάσεων, χωρίς καμιά καθυστέρηση,  ώστε να μπορέσουν να ξεπεραστούν  οι στρεβλώσεις που δημιουργούν, τόσο η ...
...σπατάλη πόρων όσο και η μη σωστή αξιοποίηση και αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί την δημόσια υγεία.

Ο στόχος όλων πρέπει να είναι η άρτια και ενδεδειγμένη επιστημονικά παροχή υγείας προς τους πολίτες,  χωρίς την γάγγραινα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και χωρίς αθέμιτες συμπεριφορές ανθρώπων,  που έχουν ταχθεί να την υπηρετούν.

Στον Νομό της Κέρκυρας στο ένα από τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας, αυτό της Λευκίμμης,  μέρα με την μέρα  η ευρύτερη τοπική κοινωνία διαπιστώνει την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμισή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ  πρόσφατα έτυχε και της επίσκεψης του υπουργού Υγείας κυρίου Λοβέρδου, προφανώς θέλοντας να έχει ιδία αντίληψη για την υφιστάμενη λειτουργική κατάστασή,  όσο βέβαια και για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Επειδή ως τοπική κοινωνία δεν γνωρίζουμε τα συμπεράσματά  και  τις τυχόν πρωτοβουλίες του Υπουργού και  διαπιστώνοντας  καθημερινά ότι ο τρόπος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης,  υποβαθμίζει πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα,  θα ήθελα να  απευθύνω κάποιες δημόσιες επισημάνσεις και ερωτήματα:

  1. Στο Κέντρο Yγείας Λευκίμμης o  Διευθυντής  είναι και Τοπικός Αντιδήμαρχος του νέου Καλλικράτειου Δήμου Κερκυραίων για τις πρώην δημοτικές ενότητες Λευκιμμαίων – Κορισσίων - Μελλιτιαίων.
Η  φυσική του παρουσία  στο εν λόγω Κέντρο Υγείας με τα τόσα προβλήματα, είναι τελείως υποτυπώδης έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να απουσιάζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία – μέριμνα, για την τυχόν επίλυση δεκάδων υφιστάμενων καθημερινών προβλημάτων.  (Η φυσική  παρουσία εναπόκειται σε μια δεκάλεπτη εβδομαδιαία παρουσία, πιθανόν για την τυπική υπογραφή κάποιων υπηρεσιακών εγγράφων και μόνο).  Εάν σε αυτό συνυπολογίσετε (αν και αυτό δεν είναι της δικής σας αρμοδιότητας) ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις τοπικές ανάγκες των ανωτέρω δημοτικών ενοτήτων, εύλογα τίθεται το ερώτημα:
         
            ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ;
            Ιδιαίτερα όταν μια τέτοια  διπλή ΄΄τοποθέτηση΄΄,  πέρα από τις όποιες προσωπικές  και                      
            θεμιτές επιδιώξεις και φιλοδοξίες, δεν μπορεί λειτουργικά να ανταποκριθεί και να
            εξυπηρετήση τις ανάγκες του Δημόσιου Συμφέροντος;

  1. Αν και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας είναι και Τοπικός Αντιδήμαρχος, ο περιβάλλον χώρος στα όρια του Κέντρου Υγείας, όσο και το κτίριο είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση από άποψη καθαριότητας και γενικότερων συνθηκών υγιεινής (σκουπίδια , χόρτα, φίδια, σπασμένος αγωγός ύδρευσης, βοθρολύμματα και τόσα άλλα) και ιδιαίτερα σε μια περίοδο υψηλής τουριστικής περιόδου.

  1. Το εν λόγω Κέντρο Υγείας Λευκίμμης αντιμετωπίζει σωρεία λειτουργικών προβλημάτων, θέτοντας πλήρως  σε υποβάθμιση την πρωτοβάθμια παροχή, με σοβαρότατες ελλείψεις και σε ιατρο -φαρμακευτικά υλικά όπως Γάζες, Μάσκες Οξυγόνου, Ράμματα και τόσα άλλα.

  1. Η λειτουργία του ενός και μόνο,  Ασθενοφόρου, με δύο μόνο οδηγούς είναι ιδιαίτερα
προβληματική, θέτοντας σε διαφόρους κινδύνους, τόσο τους υπαλλήλους όσο και την ζωή των πολιτών.
           Η έλλειψη της ‘’δυνατότητας’’,  στο να μην μπορούν να  αρρωστήσουν ή
           να τραυματιστούν οι κάτοικοι της νότιας περιοχής της Κέρκυρας, τις νύκτες
           τα σαββατοκύριακα και τις αργίες,  λόγω έλλειψης προσωπικού (οδηγού), δίχως  
           να τίθεται σε  κίνδυνο η ζωή τους, αποτελεί τριτοκοσμικό γεγονός.
Αυτή η έλλειψη ‘’δυνατότητας’’,  γίνεται ακόμη μεγαλύτερη,  από την στιγμή που αυξήθηκε πολύ περισσότερο η χιλιομετρική απόσταση προς το Νοσοκομείο του Νομού. Η πιθανή ένταξη όπως ακούγετε ενός ακόμη ασθενοφόρου, εάν δεν συνδυαστεί και με αντίστοιχη πρόσληψη προσωπικού, θα είναι αναποτελεσματική.


  1. Εδώ και πάρα πολύ καιρό διαχέεται στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία, ότι για
Ιατρό του Κέντρου Υγείας, έχει  διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση  για ζητήματα που έχουν σχέση με την υγεία των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα και με την σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, μετά από καταγγελίες προς τον Ιατρικό σύλλογο Κερκύρας,  μένοντας όμως σε εκκρεμότητα το πόρισμα στα συρτάρια των αρμοδίων.
           Εάν αυτές οι καταγγελίες έχουν υπόσταση, γιατί ακόμη δεν έχει εκδοθεί το
           πόρισμα, από την στιγμή που αφορά το δημόσιο συμφέρον;

           Ποιοι και Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν ;
  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αναγκαία ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης  με  πόρους από το ΕΣΠA;
  2. Η Περιφερειακή μας Αυτοδιοίκηση εκτός από το να εξαντλείται σε επιστολές ή ψηφίσματα, ή ο νέος Δήμος Κερκυραίων πέραν από το να αμφιταλαντεύεται στο να βάλει η όχι ειδικό τέλος για τον τουρισμό, προτίθενται να πάρουν κάποια πρωτοβουλία;
  3. Για όλα αυτά ποια είναι η θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας στο οποίο ανήκει λειτουργικά το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης και ποια η στάση των Κοινοβουλευτικών μας Εκπροσώπων πέραν της τυπικής  έκδοσης δελτίων τύπου η της διαδικασίας των επερωτήσεων στη Βουλή;
Πιστεύοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας  όπως και τα γενικότερα θέματα που σχετίζονται με αυτήν αποτελούν ως  βασική πολιτική επιλογή σας,  κοινωνικό και ανθρώπινο αγαθό σεβόμενο την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, αναμένουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις  σας .
     Κέρκυρα  23/06/2011                                                   
                                                                                        Με εκτίμηση

                                                                              Γεώργιος Αντ. Κουλούρης
                                                    πρ. Πρόεδρος Δημ.Συμβουλίου Δήμου Κορισσίων