Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑμΕΑ

Διαδικασία ανανέωσης των καρτών κυκλοφορίας ΑμΕΑ και έκδοση νέων

Από τις 20 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία ανανέωσης των καρτών κυκλοφορίας ΑμΕΑ με τις οποίες δικαιούνται μισό εισιτήριο για υπεραστικές διαδρομές και δωρεάν μεταφορά για αστικές μετακινήσεις.
   Η ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2010 είναι η ...
5η Αυγούστου  2011.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά  για ανανέωση καρτών

1) Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου.
2) Νέα γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής,ή απόφαση Δ/κού Δ/ντή ασφαλιστικού Φορέα όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% σε περίπτωση που έχει λήξει η διάρκεια ισχύος της. (Ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που μπορούν να ζητήσουν την απόφαση αναπηρίας  τους από το ΚΕΠ της περιοχής τους, αν δεν την έχουν και θα μπορούν να ανανεώνουν και τα δελτία τους από τις 20 -6-2011 από την ίδια υπηρεσία.)
3) Αστυνομική ταυτότητα.(Φωτοτυπία)
4) Μία πρόσφατη φωτογραφία ,αν η προηγούμενη είναι κατεστραμμένη ή έχει
απολεστεί η κάρτα.
5) Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας για το έτος  2010 η στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ ότι δεν υποχρεούται να υποβάλλει. Εξαιρούνται οι ολικά τυφλοί (Ισχύει μόνο για την αστική συγκοινωνία).
6) Ασφαλιστικό Βιβλιάριο Υγείας.
 Έκδοση νέων καρτών
  Η έκδοση των νέων καρτών θα ξεκινήσει από 1 Ιουλίου και θα λήξει στις 31-12-2011.
   Οι δικαιούχοι για έκδοση νέας κάρτας  θα προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1) Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου
ατόμου.
2) Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ή απόφαση Δ/κού Δ/ντή ασφαλιστικού Φορέα όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας  (τουλάχιστον 67%). (Ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που  μπορούν να ζητήσουν την απόφαση αναπηρίας αν δεν την έχουν, από το ΚΕΠ  της περιοχής τους και να τους χορηγηθεί το δελτίο από την ίδια υπηρεσία).
3) Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑΜΕΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιφερειακής Ενότητας ή από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας
των Δήμων, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης Θα πρέπει όμως να προσκομίζουν το τελευταίο απόκομμα πληρωμής τους.
4) Αστυνομική ταυτότητα.(Φωτοτυπία)
5) Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Οικονομικής Εφορείας για το έτος 2010 ή στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86  θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ότι δεν υποχρεούται να υποβάλλει.(Ισχύει  μόνο για δωρεάν μετακίνηση με την αστική συγκοινωνία).
6) Δύο πρόσφατες φωτογραφίες. Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ με δείκτη  Νοημοσύνης 30 και κάτω που δικαιούνται δελτίο συνοδού, πρέπει να  συνυποβάλλουν τρείς ίδιες φωτογραφίες του δικαιούχου.
7) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου Διαμονής.
 Σημειώνεται ότι πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται  για τα ΑΜΕΑ που το ποσοστό αναπηρίας των  προέρχεται από ακρωτηριασμό των άνω και κάτω άκρων
   Όποιος χάσει την κάρτα του θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση απώλειας από Αστυνομικό Τμήμα. Σε περίπτωση που χαθεί η κάρτα δυο φορές δεν είναι δυνατή η επαναχορήγησή της. Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωση τους, δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού Δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό δεν υποχρεούται να προσκομίζουν φορολογική Δήλωση.       
                                                  Πληροφορίες
 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες:
α) Στις  αρμόδιες υπηρεσίες  των Π.Ε. της  Γενικής Δ/νσης  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας .
β) Στα Κ.Ε.Π. της περιοχής τους..