Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

•    Μέχρι τις  24 Ιουνίου θα διεξάγεται στους Παξούς το 8ο στη σειρά  Εαρινό Φεστιβάλ Παξών που περιλαμβάνει σειρά μουσικών εκδηλώσεων. Το Μουσικό Φεστιβάλ Παξών ξεκίνησε το 1986 με πρωτοβουλία του Άγγλου, φίλου των Παξών, John Gough.
Χάρτης των ΠαξώνΤο 1987 ιδρύθηκε το Paxos Festival Trust Ltd στην Αγγλία. Ο John Gough από το 1986 και ως το θάνατό του, το 2006 οργάνωνε και χρηματοδοτούσε ανελλιπώς το Διεθνές Φεστιβάλ των Παξών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παξών αρχικά και, από το 2002 και μετά, σε αγαστή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Φορέα του Δήμου Παξών «Ποσειδών». Το 2004 η Διεθνής Ακαδημία Ensemble Modern της Φρανκφούρτης (ΙΕΜΑ) ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και την οργάνωση του Εαρινού Φεστιβάλ Παξών, που...

...πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο, με ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να παρέχει δυνατότητες αποκλειστικά σε νέους ταλαντούχους μουσικούς να μελετήσουν σε βάθος τη μουσική του 20ου και 21ου αιώνα και να τελειοποιήσουν τις ερμηνευτικές τους τεχνικές συμμετέχοντας σε εργαστήρια υψηλής διδακτικής ποιότητας. Το 2009 δημιουργήθηκε ένα νέο ελληνικό μουσικό σύνολο σύγχρονης μουσικής, το Ergon Ensemble. Το Φεστιβάλ των Παξών διακρίθηκε το 2010 από το Διεθνές Ίδρυμα Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου. 
•    Επίσης, ο Δήμος Παξών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινίασαν την έκθεση «Άλεξ Μυλωνά, Τέχνη, όπως ζωή» που φιλοξενείται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Λάκκας. Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Κοσκινά και πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννου Κωστόπουλου 
•    Την Τετάρτη 22 Ιουνίου θα γίνει, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σκλαβούνου με τίτλο «Ο άγνωστος Καποδίστριας». Η  εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 180 χρόνια από το θάνατο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και θα φιλοξενηθεί στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στις 7.30 το απόγευμα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι  πανεπιστημιακοί  Γεώργιος Δονάτος, Χαράλαμπος Μπαμπούνης και Θεοδόσης Πυλαρινός,και ο διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλόλογος πατέρας Θεμιστοκλής Μουρτζιανός. Θα προεδρεύσει ο γιατρός Σπύρος Σαββανής.
•    Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το «6ο Αθλητικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ» που διοργανώνει το τοπικό παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στο πλαίσιοο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Το φεστιβάλ ξεκινάει το Σάββατο με το ποδοσφαιρικό τουρνουά στην Κάτω πλατεία και θα συνεχιστεί  την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη με παραστάσεις από τις θεατρικές ομάδες των 7ου, 4ου και 1ου Γυμνασίων στο θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου.
•    Στο παλιό φρούριο της Κέρκυρας φιλοξενείται έως τις 25 Ιουλίου έκθεση με πίνακες και κεραμικά του Ιταλού καλλιτέχνη Γκαετάνο Γκρίλο με θέμα: Μεσόγειος way of life.
•    Σήμερα στις 8 και μισή στον εκθεσιακό χώρο 106 στον πεζόδρομο του Μαντουκιού θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Αντώνη Αλαμάνου. Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 27 Ιουνίου.
ert.gr σύνταξη: Μαρίνα Μοσχάτ